Var i hela världen är föräldrarna?

Tonåringar som skjuter andra tonåringar i svenska förorter. Tolvåringar och ännu yngre barn som säljer droger på torget. Barn som systematiskt rånar andra barn. Sverige är inte det samma längre.

Var i hela världen är dessa barns föräldrar? Men just det, i Sverige har vi ju förstatligat föräldraskapet och lagt ut uppfostran på entreprenad. Eller som Nyamko Sabuni, en av kandidaterna till partiledarposten i krisande Liberalerna, sa en gång att man inte behöver ”vara ett geni för att dra slutsatsen att en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog”. Det låter som ett skämt, menade hon verkligen att en förskolepedagog är bättre på att ta hand om barnen än föräldrarna?
Våra fängelser är fulla av killar och tjejer med brustna relationer till sina föräldrar och främst till sina pappor. Väldigt få menar att kraschade liv beror på dåliga relationer med sina förskolepedagoger.

Barnuppfostran på entreprenad
Vi har lagt ut barnuppfostran på entreprenad, där föräldrar lämnar in barnen på förskolan när de är lediga. Så långt har samhällets experiment gått och resultatet det ser vi på gatorna. För var är föräldrarna?

Varför inte satsa på familjerna…
Samhället ropar på fler ungdomsgårdar, alltså barnen ska uppmuntras att tillbringa ännu mer tid från sina familjer. Nu kommer alarmrapporterna att det är just på ungdomsgårdar som man rekryterar barn till att bli IS soldater, knarklangare och gängkriminella. Vore det inte bättre att satsa på familjerna? Att ge familjer makt att ta hand om sina barn.

Gemensam finasiering?
Ska vi gemensamt finansiera barnomsorgen och sponsra barnfamiljer med bidrag till barnomsorg med pengar som de själva och mor och farföräldrar betalt genom skattsedeln. Är det inte då rimligt att man själv väljer hur man tar ut den ersättningen. Menar man på fullaste allvar att det inte skulle vara en samhällsvinst om mammor och pappor valde att stanna hemma mer med barnen eller att familjer i ett bostadsområde gick samman för att lösa detta. För andra barn skulle det innebära en enorm trygghet att mor eller farföräldrar kunde få ersättning för att ge omsorg till sina egna barnbarn och därmed får ekonomiska möjligheter att ge just detta.

Sex och relationer
Ett gigantiskt samhällsproblem är att vi kopplat bort sex från kärlek och relationer. Sex leder till att barn blir till och bör vara kopplat till en relation där man kan ta hand om resultatet av kärleksakten. Vuxenvärlden har länge svikit ungdomsgenerationen genom att predika att man kan och bör ha sex när som helst med vem som helst. Sex har devalverats till ett njutningsmedel som vilket som helst. Skulle det inte vara av värde att ge ungdomarna redskap att bygga relationer där barn kan växa upp i det sammanhang som i princip alla barn önskar mer än något annat, att få bo med sina föräldrar.

”Hur får man en relation att fungera bra?”
När Göteborgs universitet 2009 presenterade den största svenska sexualundersökningen i modern tid, med cirka 15 000 svarande mellan 15 och 29 år, visade det sig att den fråga som de allra flesta svarande ville få hjälp med var: ”Hur får man en relation att fungera bra?”
Detta är inget som nämns i skolornas sexualundervisning.

Uppgradera föräldraskapet
Ge föräldrar ansvar för sina barn och tid och ekonomi att göra de val som man tror är bäst för just sitt barn, då uppgraderar man föräldraskapet och skapar man en tryggare ungdomsgeneration och ett stabilare samhälle.

Mer läsning

Det var kris i Sävsjö kommun…

När Stefan Gustafsson tillträdde som kommunalråd för 22 år sedan

Proffesorn på Höglandet om kärnkraft, julen och Villa Åsvik

Jan Blomgren är professor i kärnfysik. Tidigare i år flyttade