Pionjär, upptäcktresande och entreprenör

Berth Nilssons liv kan mäta sig med vilken äventyrsroman som helst. Eller vad sägs om att få uppdraget att rekognosera det orörda sydvästra Etiopien ända ner till Omo floden, att resa dit tog två veckor och resan stöddes av Etiopiska inrikesministeriet.

– Kejsarens tältmakare sydde tält till oss, minns Berth, självaste kejsaren Haile Selassie I såg till att utrusta expeditionen med förstklassiga tält. Väl framme i orört land efter två veckor på tveksamma vägar genom Kenya och Sudan väntade rekognosering av ett område nästan lika stort som Jönköpings län men utan vägar.

Läppfolket och stamstrider
Berth och hans medarbetare kartlade området och identifierade elva folkgrupper.
– Ett av folken är Läppfolket som utmärker sig genom att flickornas underläppar skärs upp när de är i tolvårsåldern och att man sätter in en rund platta i läppen, berättar Berth.
Efter detta uppdrag drabbades Afrikas horn av den stora torkan och det ledde till stamstridigheter om det begränsade vattnet som fanns, här engagerade sig Berth i att ordna vatten genom brunnar och att leda vatten från floder. Oroligheterna minskade och Berth och hans medarbetare fick mycket uppmuntran från Etiopiska regeringen, som också tillät det Etiopiska flygvapnet att hjälpa till med transporter av både livsmedel och utrustning när det behövdes.

På julbord hos kejsaren
Berth blev god vän med greve Carl Gustaf von Rosen, en av pionjärerna inom svenskt flyg, som på uppdrag av kejsaren Haile Selassie I grundat det etiopiska flygvapnet och som var verksam som hjälpflygare i Afrika. Greven var nära vän med kejsaren och då Berth samarbetade med honom fick han ingång hos kejsaren, det hände att när kejsaren bjöd in till sitt årliga julbord bjöds både greven och Berth med familj in till festligheterna.

Nästan dödad av gröna mamban
Uppdragen var inte riskfria, vid ett tillfälle bet en grön mamba Berth och det blev ambulansflyg till Sverige i all hast, vid ett annat tillfälle strandsattes Berth och hans hustru i Etiopien i sex månader på grund av flygförbud. Det ville sig inte bättre än att båda makarna insjuknade i allvarliga sjukdomar och sjukvården var bristande. Väl tillbaka i Sverige väntade en lång rehabiliteringstid.

Nya uppdrag
Efter att ha vilat upp ordentligt fick Berth ett uppdrag från Erikshjälpen att inventera överskottsmateriel på sjukhus för att se vad som kunde sändas till behövande länder. Uppdraget gick bra och Berth fick erbjudandet att initiera och bygga upp Erikshjälpens U-landsdepå. 

Begus hus
Berth var föreståndare för den verksamheten i fem år. Sedan bar det vidare till näringslivet.
Berth hade nämligen en idé att bygga isolerade träbyggnader på en containerplatta. Detta innebar att dessa moduler enkelt kunde transporteras på containerfartyg och träkonstruktionen var enkel att anpassa till olika behov som bostäder, kontor, kliniker eller vad än behovet var i olika katastrofområden i världen. Begus hus i Korsberga tyckte detta lät mycket intressant och bad Berth att starta upp ett dotterbolag som gavs namnet Begus Inter. Containerhus började produceras och skickas till en mängd katastrofområden i världen.

Förfrågan från Sida
Under tiden på Erikshjälpen förmedlades mycket material till andra organisationer som Röda Korset, Sida* och många fler. Då efterfrågan ökade så kunde Erikshjälpen ibland inte hjälpa dessa då de egna behoven var stora. Det ledde till att Sidas* generaldirektör Ernst Michanek frågade Berth om han inte kunde starta upp ett företag som kunde hjälpa dessa organisationer med materialbistånd och katastrofbistånd. 

Hyrde containerfartyg och Herkulesplan
Berth antog utmaningen och startade företadet NIB med lokaler i Sävsjö. Verksamheten växte kraftigt och man hade 15 anställda på kontoret och 80 anställda som packade och hanterade allt gods. Affärsidén var att hjälpa biståndsorganisationer med materiellt bistånd, man förhandlade med leverantörer över hela världen och köpte in det som organisationerna beställde, hanterade all logistik till olika avlägsna delar av världen. Företaget hyrde egna fartyg. Under den svåra torkan i Etiopien kunde de ha upp till fem Herkulesplan i gång samtidigt för att distribuera mat och medicin till svårtillgängliga områden.

I luften med katastrofhjälp inom 24 timmar
Man hade egna lager och tillgång till FN:s lager. När en katastrof inträffade var som helst i världen så var man i luften med hjälp inom 24 timmar. Berth satt ibland själv bakom kaptenen på dessa flygningar och förhandlade med flygledare för att få tillstånd att landa på ibland övergivna flygfält ute i vildmarken.

Sjukdom och mordhot
Mitt i detta drabbades Berth på nytt av svår sjukdom och var borta en längre tid. Personalen tog över företaget.
Berth återhämtade sig och startade då ett nytt företag, med inriktning på rådgivning inom administration, logistik, upphandling samt medling. Vissa uppdrag ledde till mordhot och polisbeskydd hemma i Vetlanda. Familjen fick hemligt boende under en viss period. Islamistiska grupper såg inte med blida ögon på fredsskapande i bland annat Somalia.

Ukraina och Ryssland
Fem år efter Tjernobylolyckan inbjöds Berth att besöka Tjernobyl. På universitetssjukhuset i Kiev mötte han många ungdomar som opererades för sköldkörtelcancer som en följd av den stora kärnkraftsolyckan. Han fick då en förfrågan från sjukhuset att ordna så att dessa ungdomar skulle få möjlighet att komma till Sverige på konvalescens. Berth tog då ledigt i två år och reste var tredje vecka till Ukraina och hämtade 30 nyopererade ungdomar och lämnade 30 som varit i Sverige i sex veckor. 

Brev från Boris Jeltsin
När Boris Jeltsin, som var president i Sovjet/Ryssland, hörde om detta engagemang erbjöd han sig via Sovjets ambassad i Stockholm att låna ut Moskva kammarorkester för en insamlingsturné i Sverige. Berth hämtade orkestern i S:t Petersburg och körde dem de drygt två veckor som turnén varade och lämnade dem sedan på samma plats.
Efter Sovjetunionens kollaps blottlades en bottenlös nöd i det forna världsimperiet. Människor var på gränsen att svälta ihjäl. Det ledde till att Berths företag under lång tid skickade sju långtradare med matpaket om dagen till Kolahalvön i norra Ryssland för att hålla människor vid liv under den stora kris de genomgick.

 

Fortfarande aktiv
Berth har fortfarande internationella uppdrag av varierande karaktär där det rör sig om förhandlingar och fredsskapande insatser. Han debuterar även som författare med boken Uppdraget som släpps i samband med en samling i Missionskyrkan i Vetlanda lördagen den 2 april klockan 11.00. Då berättar Berth om sitt spännande liv och det blir servering.
– Min målsättning med boken Uppdraget är att uppmuntra människor att bli engagerade i arbete för andra, det ger så enormt mycket tillbaka, säger Berth avslutningsvis.

Av Mikael Torstensson
Vision Höglandet april/maj 2022

* Före 1964 hette Sida NIP
(Nämnden för internationellt bistånd)

Mer läsning

Sardinien

Sardinien är en märklig plats. Ön är medelhavets näst största

Göran tar över 60-års jubilerande Götes varubod!

Nu är det klart, den kände företagaren Göran Gärdeborg tar