Jag fick för några år sedan frågan “vem är det egentligen som leder?”. Detta kändes då som obekväm feedback men det kom att bli ett viktigt uppvaknande och något som bidragit till den jag är och det jag gör idag. 

Jag hade svårt att identifiera mig med titeln som ledare. Orden ”jag är ingen ledare” fungerade lite som en ursäkt för att slippa ansvar och ta ställning. Men det som först kändes bekvämt blev istället något som frustrerade och dränerade mig, eftersom det begränsade min förmåga att göra verklig skillnad.

Jag tror att det är få som vaknar upp en dag och känner sig som färdiga ledare, ändå är det något som vi är vare sig vi ser det eller inte. När vi inser att vi alla har rollen som ledare påverkar det allt vi gör och alla relationer vi har. Inte minst för våra egna liv, men också för de som lyssnar till oss; som föräldrar, i vårt arbete och i våra gemenskaper. Därför skulle jag vilja säga att ledarskap mer handlar om viljan att bidra till något vi brinner för.

Jag gick på djupet med mig själv och de begränsande övertygelser som höll mig tillbaka för att fullt ut leva det liv jag längtade efter. Det jobbet handlade mycket om att vara nyfiken på en själv och hur man kan träna sina tankar att verka för en.

Ledarskap kan vara att du är den som vänner söker sig till för råd eller att du är en som banar väg på jobbet, till att du sätter sunda gränser för ditt barn. En viktig del i det här är att det inte börjar med vad du gör, utan vem du är och vill vara. Utgår du därifrån kommer ditt agerande därefter. Det här är en spännande process och utvecklingsresa som bidrar till våra egna liv, andras liv och i förlängningen vårt samhälle när vi väljer att ta oss an den.

Hur vi är smittar av sig, oavsett om det är till det bättre eller till det sämre.

Som coach hjälper jag människor att utforska sitt syfte och sin potential, upptäcka sina passioner och visioner, och ta steg till att förverkliga dem. Även att förstå styrkan i att leda sig själv och vara en positiv kraft som smittar av sig till andra genom att vara både sann och sårbar.

Så, oavsett vad din roll är, kom ihåg att ledarskap handlar om att vara modig nog att stå upp för det du tror på, att inspirera andra genom ditt exempel och att vara en kraft för förändring där du är. Därför vill jag direkt uppmana dig att testa ett leende till de du möter, det kan vara en så liten sak som skapar stor skillnad inte bara för personen utan också för dig.

Är du nyfiken på hur du kan arbeta med mig när det kommer till de här frågorna, hör av dig så möter jag dig gärna i ett förutsättningslöst möte.

Emmeli Ahlander

Emmeli bor i med man och barn i Sävsjö. Hon är professionell coach och utbildare med fokus på inre ledarskap för att leva sitt liv fullt ut och gå från vision till verklighet. Hon driver Ledarskapsakademin och podden Momentum och har skrivit boken “Du är utvald – 6 viktiga nycklar för ditt liv, uppdrag och självförtroende”.

Mer läsning

I väntans tider 

I skrivandes stund säger min app att det är 19

Våga sätta gränser

Den vanligaste frågan jag som psykolog fått av alla de