Du kanske vet känslan när man känner sig sist på bollen? Jag kan känna mig sist på bollen att upptäcka Dahlior och att förstå grejen med att plantera egna snittblommor. Jag har aldrig haft särskilt gröna fingrar, vilket mina nära och kära kan hålla med om. Skulle min man bestämma så hade vi haft uteslutande plastblommor här hemma. Jag får ofta kämpa för att hålla mina inomhusväxter och mina få utomhusväxter vid liv. Men de gånger jag lyckas hålla blommorna vid liv någorlunda länge, kan jag känna mig barnsligt nöjd och lycklig. 

Vanligtvis köper jag färdiga blommor som jag planterar ner i en kruka, vattnar när jag kommer ihåg och hoppas på det bästa. Men i år har det hänt något. Jag har börjat få en ny spirande längtan efter att plantera snittblommor och att få se blommorna växa upp och att göra enkla sommarbuketter. Jag kan komma på mig själv att ta screenshots, gå med i olika facebookgrupper och börja följa Instagramkonton för blommor och plantering.

Så för ett par veckor sedan klickade jag hem lite frön och planterade ner mina första Dahliaknölar. Man ska inte ropa hej för tidigt men till min stora glädje verkar jag ha gjort rätt. Det har börjat skjuta ett grönt skott i en av krukorna! Så nu återstår det att se om jag lyckas få till lite blommor i sommar. Jag är enormt ödmjuk inför mina små odlingar. Oavsett hur det går, så har jag redan lärt mig massor och dör växterna så kan jag säkert lära mig någonting av det också och göra bättre nästa gång.

Jag tänker att man kan dra paralleller mellan att odla snittblommor och att odla sin hälsa. När man sår ner frön i jorden, ser man inte resultaten på en gång. Utan man vattnar, plockar bort ogräs och låter tiden ha sin gång. Lika så är det med träning för kroppen. Att känna sig stark och att ha en god kondition kommer inte efter första träningspasset. Utan vi fortsätter att träna, fyller på med återhämtning och bränsle, för att över tid se resultaten komma. En nyckel är tålamod och lägger man grunden bra från början går det desto bättre. Ibland behöver man rådfråga och ta hjälp, så som jag gjort med odlingen. Så nu återstår det att se, kommer det bli några buketter i sommar…

Hanna Weinéus

Hanna har sin bakgrund som utbildad idrottsvetare, personlig tränare, viktcoach, gruppträningsinstruktör och mammatränare. Hon har även tävlat i bänkpress på elitnivå. Hanna driver Krafthälsan tillsammans med Benjamin Weinéus.

Mer läsning

Följ med till Israel

Solen sjunker sakta ner bakom Jerusalems siluett. Utsikten från Oljeberget

Magdalena Graaf terrorattentatet i Stockholm

Misshandel och skilsmässa, hjärnblödning, död och terrordåd. TV-profilen och bloggerskan