Välkomna till årets kosläpp!

– Den 11 maj klockan 11 släpper vi ut korna, säger Anton Johansson, nionde generationen lantbrukare på Isåsa Lantbruk utanför Nässjö på Höglandet.
– Vi har kunnat konstatera att släkten producerat mjölk på Isåsa sedan början av 1700-talet, det är nästan 300 år och nio generationer bönder! Så är det något vi kan så är det mjölk, säger Anton med ett leende. Det är en fest var år när korna släpps på grönbete. En dag då tusentals personer passar på att uppleva vart år.

– Även i år kommer det finnas möjlighet att köpa både något gott att äta och fina saker att ta med sig hem, säger Antons pappa Svante som driver gården tillsamns med Anton och hustrun Mari. De som medverkar är: Hanna´s Björköby, LRF, Eksjö Lantbruksservice, GJ-maskin, Congelato, Högagärde Fårgård, Gamlarps gård, Ostkaka från Ingela Bäck, Hultgrens honung Isåsa, Idas blommor Björköby, Vrigstad Hemost och HeddaGretas. 

 

Berätta om ert lantbruk
– Trots vårt långa arv, vågar vi säga att aldrig förr har korna haft det så bra som nu. Kor som tidigare stod bundna i en trång ladugård, går sedan 2012 fritt i vår moderna lösdriftsladugård. Stressade kor som väntar på att bli mjölkade råmar inte längre otåligt, istället går de själva in till mjölkningsroboten när de vill på dygnet och blir mjölkade automatiskt, förklarar Anton.

Är allt bättre nu?
– Nej inte allt. Transporterna har generellt blivit längre. Mjölk som förr ställdes ut på mjölkbryggan, transporteras idag från många mils radie till ett centralt mejeri innan den kommer till butikerna.Vi bestämde oss för att ändra på det och med vårt nya egna mejeri på gården är vi tillbaka till en enda transport. När du tar ditt Isåsa-mjölkpaket i affären har mjölken färdats endast från Isåsa till din butik! Inget mer, säger Svante.

 

 KRAV-certifierat företag
Isåsa Lantbruk och Isåsa Mejeri är ett ekologiskt och KRAV-certifierat företag som lägger mycket stor vikt på miljön och kornas välbefinnande.
– Vårt mejeri ligger vägg i vägg med ladugården, så därför kan vi pumpa mjölken direkt i rör genom väggen – det innebär att miljöbelastningen på transporten bli 0 %, förklarar Mari.
När mjölken är förpackad och ska ut till butiker och restauranger körs den med vår egen kylbil som drivs med biogas. Så inte heller här går inget fossilt bränsle åt. Angående förpackningen så tillverkar vi den här på företaget i Isåsa. Vi köper in råvaran (preformer) och sparar då mycket lagerutrymme.
Miljöbelastningen på transporten minskar därmed med 90 %, jämfört med om vi hade köpt färdiga flaskor.
Det är samma material i våra flaskor som det är inuti en Tetra Pak. Hela vår förpackning inklusive korken återvinns och blir till nya produkter.

Varför är inte detta standard?
När man lyssnar på Anton, Svante och Mari så undrar man i sitt stilla sinne varför inte all mjölk och andra livsmedel produceras på just detta sätt – småskaligt och nära. Vore det inte lämpligt att hela Sverige hade denna typ av lantbruk där maten produceras på plats och försörjer sina närliggande städer och samhällen?

Dårskap!
Att importera eller transportera mat som kan produceras här är ju ren idioti och borde förbjudas. Gårdsmejerier, gårdsslakterier och närodlade grönsaker och rotfrukter skapar arbete på hemmaplan och minimerar transporter och vem har sagt att man måste kunna äta all sorts mat året om?
Bra jobbat Isåsa Lantbruk!

Text: Mikael Torstensson
Foto: Isåsa Lantbruk AB

Mer läsning

Vision höglandet möter TV-aktuella Izabella Scorupco

För 25 år sedan när jag jobbade här i Kalifornien

Göran tar över 60-års jubilerande Götes varubod!

Nu är det klart, den kände företagaren Göran Gärdeborg tar