Jonas Thern: ”Jag skiter i skolan – jag ska bli fotbollsproffs”

Cirkeln har slutits för en av Sveriges verkliga fotbollslegender. På samma plan som han som barn plankade in på under mörka höstkvällar och satte på belysningen genom ett uppbrutet elskåp tränar han nu dryga tjugotalet spelare för att för första gången någonsin ta sig an Sveriges högsta serie – Allsvenskan.

Mycket i IFK Värnamo handlar om Jonas. Klubblokalerna som vi sitter i och gör denna intervjun köptes in av pengar klubben fick när Jonas såldes till en europeisk storklubb. Den gyllene generationen av storspelare från Värnamo med spelare som bland annat Jonas son Simon Thern och landslagsspelaren Viktor Claesson kommer från Jonas första session som tränare i klubben.

Jobbade ideellt
– Då jobbade jag ideellt första året, jag tyckte inte jag behövde mer pengar just då och klubben var konkursmässig med stora skulder. Vi lyckades vända på skutan och fick fram många bra egna produkter, berättar Jonas. Efter det väntade ett par år som tränare för Halmstad där en viss Janne Andersson (nu mera förbundskapten för Sveriges herrlandslag) var assisterande tränare till Jonas.

Bor på historiska Herrestad
Jonas bor på den historiska platsen Herrestad säteri, en gång ägt av legendariska Mormor på Herrestad. Där driver familjen hotell och vandrarhem och föder upp travhästar.
– En av våra hästar vann faktiskt V75 förra veckan, säger Jonas med ett brett leende. På senare år har anläggningen hyst flyktingar från bland annat Afghanistan. Människor som gjort stort intryck på Jonas.

Fingrar avhuggna
– Vi satt och fikade med en mamma och hennes son och vi la märke till att mamman saknade två fingrar på ena handen. Vi frågade om hon hade varit med om någon olycka. Då berättade sonen för oss att mamman blivit änka och då setts som lovligt byte att ha sex med av en släkting till den avlidne mannen. När hon vägrade tog mannen fram en kniv och helt sonika skar av två fingrar. När man hör sådant får man andra perspektiv på livet. Fotboll och sådant blir helt oviktigt, säger Jonas.

”Jag skiter i skolan – jag ska bli fotbollsproffs”
Jonas sågs inte som en jättetalang som ungdomsspelare men det kompenserade han med målmedvetenhet och mycket träning. Han var så säker på sin sak att när en lärare som undrade hur det skulle gå för den rastlöse och föga studiemotiverade eleven svarade Jonas: ”Jag skiter i skolan – jag ska bli fotbollsproffs.” En förfärlig inställning tycker han nu men fotbollsproffs blev han, och dessutom en av Sveriges bästa mittfältare genom tiderna.
Första flytten gick redan som 17-åring till en av Jonas favoritklubbar – Malmö FF där Tord Grip var tränare.
– Min farfar bodde i Malmö när jag var liten och vi gick på fotboll där. Jag minns en gång när Pelé, som då spelade för ett lag från New York, kom och spelade mot Malmö, det var stort.

Vann Allsvenskan fem år i rad!
Jonas spelade fem år i Malmö och alla fem åren vann klubben Allsvenskan. Två år tog man även SM-guld då man även vann slutspelet som på den tiden följde på serien.

Med Svennis i Lissabon
Sedan bar det av till Benfica i portugisiska Lissabon där en viss Sven-Göran Eriksson var tränare. Jonas berättar att det kunde vara fullsatt på den 120 000-platser stora arenan. Och publiken krävde vinst i varje match. Jonas gjorde succé och man tog sig bland annat till final i motsvarigheten till Champions League där man föll mot Milan med uddamålet.

Lagkamrat med Maradona
Många europeiska storlag ryckte i den unge svensken, Barcelona var ett av dem. Men när mästarlaget Napoli med bland andra Maradona i klubben hörde av sig så var valet enkelt. Jonas flyttade till Italien. Den Italienska ligan var världens absolut bästa på den tiden.
Det blev dessvärre bara en match tillsammans med Maradona som strax efter dömdes för narkotikabrott och hamnade i husarrest i Argentina, men Jonas var kvar och tog italienarna med storm även om laget hade det tufft efter Maradonas sorti.

Till den eviga staden
Efter Napoli följde spel i Roma.
– Rom är en fantastiskt vacker stad att bo i och hela familjen trivdes väldigt bra, berättar Jonas när han ser tillbaka på tiden i den italienska storklubben där rivaliteten med Lazio var ständigt närvarande.

De brittiska öarna
Många klubbar ville värva mittfältaren från Värnamo efter det, bland andra Liverpool och Arsenal. Längsta strået drog skotska Glasgow Rangers som erbjöd Jonas tre gånger mer i lön än andra anbud från ledande europeiska klubbar. Det blev två framgångsrika år i fotbollstokiga Glasgow, vars hängivna supportrar krävde vinst i var match. Han stördes dock av en efterhängsen knäskada. Sedan bar det av till Herrestad och ideellt tränarjobb i Värnamo.

Det enda jag ångrar
– Jag hade ett riktigt bra erbjudande att operera knäet och stanna i Skottland ett år till. Det är kanske det enda som jag ångrar i min karriär så här i efterhand, att jag inte tog det där året också då det skulle vara mycket fördelaktigt ekonomiskt.

Wilander gjorde intryck
Sportsliga förebilder för en ung Jonas Thern var bland annat tennisspelaren Mats Wilander. När han i en match under Franska öppna mästerskapen valde att spela om en boll som domaren felaktigt dömt till hans fördel så hände något i Jonas. Det där med rätt och fel, hård träning och att vinna på egna meriter blev ännu viktigare. Något som kom att prägla hela Jonas karriär som spelare och även som tränare.

Bara ett år i Superettan
Att IFK Värnamo tog klivet upp i Superettan inför fjolårets fotbollssäsong sågs som starkt, man tippades dock av flera att genast åka ner i division ett igen. Det blev mycket riktigt endast ett år i Superettan för Värnamo men inte för att man åkte ur utan för att man storstilat vann hela serien med tre omgångar kvar och för första gången någonsin kommer det att spelas allsvensk fotboll i Värnamo.
Orsaken till att detta sker är de flesta eniga om, Värnamo tränade mer och hårdare än alla andra lag och vann många matcher den sista kvarten då motståndarna inte kunde hålla emot. Jonas berättar att när pandemin slog till för två år sedan så minskade inte Värnamo på träningen trots att serien blev framflyttad. Man såg det som en möjlighet att träna mer och när serien sent omsider startade så vann man division ett.

Största framgångarna
När Jonas ska ranka sina sportsliga framgångar så nämner han Sveriges historiska VM-broms -94, då han som kapten i det svenska landslaget var med och bärgade i USA. Han var kapten i det svenska landslaget i många år. Han räknar upp hela raden av europeiska storklubbar som han representerat. Men störst av alla idrottsliga framgångar menar han sig leva i just nu – Värnamos avancemang till Allsvenskan för första gången någonsin. Han tittar ut över träningsplanerna, som efter vår intervju ska fyllas av allsvenska spelare som förbereder sig för att ta sig an Allsvenska storklubbar när serien drar igång om några veckor. Samma plan där Jonas och hans kompisar tog sig in och bröt upp elskåpet för att kunna slå på ljuset och spela fotboll på sena, mörka höstkvällar när A-laget gått hem. Småpojkar med den kaxiga målsättningen att en dag ska Värnamo spela i allsvenskan. Nu gör de det.

Av Mikael Torstensson
Vision Höglandet April/Maj 2022

Mer läsning

Görans Nya stil

Göran Gärdeborg är en legendarisk handlare från Nässjö. Han driver

Höglandet väljer! Ulf Svensson toppkandidat för Sverigedemokraterna

Vem är Ulf Svensson från Sverigedemokraterna? – Jag är född