Skyddsfaktorer och psykisk hälsa  

I dagarna är det återigen dags för årets psykiatrivecka här i region Jönköping län. En vecka då olika föreläsare pratar om psykisk hälsa och psykiatriska tillstånd, som allmänheten kan ta del av online. Alla kan under livets gång drabbas av psykisk ohälsa på olika sätt. Men det finns mycket som vi kan göra för att må bättre, så som fysisk aktivitet och träning. Låt oss kika lite närmare. 

Vad är då psykisk hälsa? Jo, det är dels hur vi mår och trivs med livet, men också vår förmåga att klara av livets upp- och nedgångar. Folkhälsomyndigheten brukar beskriva en god psykisk hälsa som en resurs som hjälper till att hantera alla livets olika utmaningar. Vår psykiska hälsa påverkas av både biologiska faktorer och upplevelser, där tidigare erfarenheter är viktiga. Viktigt att komma ihåg är att psykisk hälsa inte är statisk, utan kan förändras över tid. 

Det finns både riskfaktorer och skyddsfaktorer för vår psykiska hälsa. Riskfaktorer kan exempelvis vara att växa upp i en familj med missbruk, konflikter eller en tuff ekonomisk situation. Medan skyddsfaktorer kan vara sådant som en god självkänsla, bra arbetsmiljö, trygg familjesituation, hälsosam mat, bra återhämtning och sömn, en hobby eller fysisk aktivitet och träning. Om det finns goda skyddsfaktorer så kan dessa mildra effekterna av riskfaktorerna och ger därmed en ökad motståndskraft mot psykisk ohälsa. Fysisk aktivitet och träning är alltså goda skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa. Forskning visar att långvarigt sittande kan vara lika skadligt som att röka. Den finns även forskning som visar att det finns ca 15–30% ökad risk för psykisk ohälsa vid mycket stillasittande. Fysisk aktivitet har i många fall samma effekt som den medicinering som används mot psykisk ohälsa.   

Det finns enkla sätt att få in mer rörelse i vardagen, oavsett om vi anser oss vara ”träningsmänniskor” eller ej. Sätta klockan en gång i halvtimmen för några knäböj, gå till och från jobbet, ställa bilen längre bort eller varför inte ta en rörelsepaus varje reklamavbrott vid Bonde söker fru. All rörelse räknas, så börja i det lilla utifrån dina förutsättningar och starta en livsstil som främjar en god psykisk hälsa.  

Hanna Weinéus

Hanna har sin bakgrund som utbildad idrottsvetare, personlig tränare, viktcoach, gruppträningsinstruktör och mammatränare. Hon har även tävlat i bänkpress på elitnivå. Hanna driver Krafthälsan tillsammans med Benjamin Weinéus.

Mer läsning

Höglandsföretaget Baazar Coffee & Home satsar på Ephantus Kaffe

Här får nysläppta fångar nytt hopp och tas emot när

Vision Höglandet rapporterar från Somaliland

Somaliländarna har överlevt försök till folkmord och utrotningskrig, på egen