Välkommen till medeltiden

Den vackra medeltidsbyn Hjärtlanda, fem kilometer söder om Sävsjö, blir återigen skådeplatsen för ett sprakande skådespel och roliga upptåg. Det är dags för medeltidsdagar den andra till den fjärde september. Då vankas tornerspel med riddare, gycklare och musik i världsklass i vacker miljö på Hjärtlanda bygatan vid 1100-tals kyrkan. Festivaldagarna arrangeras av Hjärtlanda byalag.

Medeltida skrovmål och gycklare
Slår hunger till kan man njuta av ett medeltida skrovmål, från grillen eller en varm rykande grönärtsoppa. Missa för allt i världen inte de populära riddarmunkar med sylt som har blivit medeltidsdagarnas signum. Vad vore medeltiden utan gycklare? På området underhåller gycklargruppen Trix och har man tur eller otur beroende på hur man ser kan du också råka ut för lite gyckel.

Riddarspel på ängen vid kyrkan
Det bjuds även på en rafflande riddarshow med ryttargruppen Infensus som betyder ”redo för strid”. I riddarspel möttes man för att mäta sina krafter och visa upp dygder som styrka och tapperhet, men också barmhärtighet och ”fair play”.  Följ med på en resa i tiden. Låt riddarna bli själva sinnebilden av de kämpar som en gång slogs på den segrande sidan för svenska rikets uppkomst.

Smeder och pilbågeskyttar
Följ ljudet av smedens hamrande och hjälp honom att hålla elden varm. Prova att vara smed på medeltiden. Passa på att besöka medeltidsföreningen Liunga Kauping som bor på medeltida vis i Hjärtlanda under medeltidsdagarna. Prova på att hantera pil och båge. Det kan du göra i Hjärtlanda där Sävsjö bågskytte besöker medeltidsdagarna under lördagen.

Hönstjuvar och bödel
Byalagets teatergrupp spelar teater på bygatan. Hönstjuven härjar runt som vanligt och gycklarbarnen är skickliga underhållare när deras fattiga mamma försöker tjäna en slant till brödfödan åt sig och sina barn. Den vikarierande bödeln är också i farten och då vill man inte göra något orätt.

Lek och tävla på medeltidsvis
Dragkamp, katapulten och styltor är några av de medeltida lekar som finns på området. Hoppa i hö och besök i barnens riddarborg är alltid lika populärt.

Musik i världsklass
Följ med på medeltida afton med irländsk musik i världsklass, där det serveras en tvårätters medeltida middag och bjuds på en magisk eldshow. Kate Dineen och Gerry O’Connor från Irland får logen att gunga. De medverkar också med konserter i kyrkan på lördagen.

En myllrande medeltida marknad
Upplev en myllrande medeltida marknad vackert inramat av 1100-talskyrkan.

Hjärtlandavanten
Åsa Lundqvist har skapat medeltidsinspirerade vantar med mönster från Njudungskyrkorna. Från en bård på utsidan av kyrkan blev det ett mönster till Hjärtlandavanten. Idén gav mersmak och fler mönster växte fram med inspiration från målningar, dopfunter, altarskåp med mera. Alla vantar är stickade med växtfärgade garner och finns att beskåda under Hjärtlanda medeltidsdagar.
Boka in dessa dagar för en garanterat annorlunda och spännande upplevelse i medeltidens tecken.

Foto: Hazze Eklöf
Vision Höglandet, sommar 2022

Mer läsning

Peter Stormare – Livet blir rikare om man tror på något högre

Vi ses på Miss Melbourne Coffee, ett fik som ligger

Roland Nelsson om det naturligt övernaturliga

Kan man verkligen tala med Gud och förvänta sig att