Putte Nelsson: ”Det är jättestort att Gud bestämmer sig för att bli människa”

Foto: Talarforum

”Postkodmiljonären” och ”Så ska det låta” är tv-succéer där Putte Nelsson blivit Putte med hela svenska folket. På sin lyra har han dessutom ett kolossalt sportintresse och en tro som burit honom genom livets upp- och nedgångar.
– Julberättelsen är något fantastiskt, säger Putte, som vill fira sin jul med Jesus Kristus i fokus.

Putte Nelsson kommer in några minuter sent till intervjun som äger rum i Citykyrkans gamla konditori på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm. Han har skjutsat dottern till skolan och till slut lyckats hitta en parkering. Kontraster till hur han själv växte upp i småstaden Vetlanda där rusningstrafik inte direkt var ett problem. 
Där spenderade han, som han själv säger, viktiga år i livet. Från nio år till 21 år, då han flyttade till Stockholm. 
– Det var skolåren, skidresor, läger, kyrka, kompisar, innebandy och allt det där när man fick sådana relationer som är svåra att få i vuxen ålder. 
Uppväxten med storasyster, mamma och pappa beskriver Putte som väldigt bra. Han kan knappt minnas att han någon gång bråkat med sina föräldrar och hade ingen jobbig tonårstid. 

Stöttande föräldrar

– Jag har haft väldigt stöttande och kärleksfulla föräldrar. Jag är ändå 52 år nu och kan konstatera att jag hade en väldigt smärtfri uppväxt, säger Putte. 
Föräldrarna arbetade som missionärer och på Erikshjälpen, och Puttes pappa var pastor i många år. De levde inte i ett överflöd av pengar, men det var aldrig något Putte märkte som barn. 
– Mamma var duktig på att göra mycket av det lilla. De trollade med knäna och gjorde soppa på en spik, säger han. 
– Vi hade ett välpyntat hem vid jul, kanske överpyntat med dagens mått mätt. Det fanns mat så det räckte och blev över, men inget överdåd.
Putte menar att han och frun Johanna inte är särskild traditionsbundna. 
– Jag skulle lika väl kunna resa till något varmt ställe och fira jul på en strand och äta god mat, säger Putte. Det viktiga är att vara ledig tillsammans med familjen.
Julen i år kommer att innebära ledighet för Putte. Men innan dess är det mycket som ska klaras av. 

”Putte kände en stor glädje samtidigt som det verkade helt osannolikt att en ung grabb från Vetlanda skulle kunna jobba med musik. Konkurrensen i branschen var hård.”

Succé på YouTube

– Förförra året var första gången jag gjorde en julturné med Evelina Gard och det var jätteroligt.
Det var också tillsammans med Evelina Gard som ”Allsång på Rörstrand” blev en lite oväntad succé på YouTube under den första pandemijulen. 
– Min kompis som kom med idén ville göra något för alla äldre som satt isolerade hemma under pandemin. Men det blev verkligen något som uppskattades av alla åldrar.

Mer intresserad av sport än musik

Att det skulle bli en karriär inom musik var heller ingen självklarhet. Sport var, och är kanske fortfarande, en mycket större passion i Puttes liv. 
– Det låter kanske konstigt, men jag är inte så intresserad av musik egentligen. Inte om man jämför med hur intresserad jag är av sport. 
Hade det kanske lika väl kunnat bli en sportkarriär? Han spelade mycket innebandy och fotboll som ung, var riktigt duktig och kom upp sig i divisionerna. 
– Det hade det definitivt kunnat bli, om jag hade fått bestämma. 
Om inte Putte själv bestämde val av karriär, vem gjorde det då? 
– Gud antar jag, säger Putte. 

Märkliga tilltal

Han ser på sin musikkarriär som att den på något sätt var förutbestämd, som ett slags kall. Även om musiken alltid funnits med sedan barnsben, med musikaliska föräldrar och ett rikt musikliv i församlingen i Vetlanda, fanns det inte alls någon tanke på att det skulle bli hans framtid.
Men det är särskilt två tydliga tillfällen som utmärker sig, då Putte förstod att det var det här han skulle syssla med. 
– Jag var tio år och befann mig på ett kvällsmöte på Löttorp, berättar Putte. 
Familjen brukade kuska omkring med husvagnen, först till Nyhemsveckan och sedan till Löttorp tre veckor. Putte gick omkring på morgnarna och knackade på husvagnarna för att sälja tidningen Dagen och Evangelii härold. 
– På ett kvällsmöte var det en predikant som gick ner i bänkraden och kom fram till mig och sade: ”Jag har ingen aning om vem du är, men jag undrar om jag får be för dig för jag upplever att Gud säger att du ska syssla med musik”.
Putte minns att han tog det på så stort allvar som en tioåring möjligtvis kan göra. Vid den här tidpunkten tog han trumlektioner och spelade i kyrkan, men inte mer än så. 
När Putte fyllde 21 var det ändå musikintresset som fick honom att flytta till Stockholm och gå på folkhögskola. Men fortfarande fanns ingen tanke om att det var detta han skulle arbeta med. 
– En kväll var det ett gäng från skolan som skulle åka in till ett kvällsmöte här, i Citykyrkan faktiskt, berättar Putte och pekar ner i golvet mot lokalen precis under den våning vi befinner oss på.
En pastor var på besök – från vilket afrikanskt land minns inte Putte, bara den typiska afrikanska engelska dialekten. Då händer exakt samma sak som hände på Löttorp, tio år tidigare. 
– Han kommer fram till mig i bänkraden, frågar om han får be för mig och säger att han upplever att jag ska arbeta med musik och välsigna människor med musik. 
– På så sätt förstod jag att det var det här jag skulle syssla med. 

Foto: Talarforum

Toalettstädning och Mariah Carey

Putte kände en stor glädje samtidigt som det verkade helt osannolikt att en ung grabb från Vetlanda skulle kunna jobba med musik. Konkurrensen i branschen var hård.
Men åren gick och via olika kontakter och små jobb här och där blev uppdragen fler och större. Som musiker var han helt beroende av att vara efterfrågad vilket innebar en del komiska kontraster. Särskilt vid ett tillfälle:
– På dagen stod jag och städade toaletterna på bibelskolan och på kvällen var jag i Globen och spelade med Mariah Carey. 
Visst innebar livet som musiker ibland storslagna spelningar och roliga samarbeten. Men det fanns också aspekter som fick Putte att tröttna rejält. 
– Det var nästan som att man stod med mössan i handen och väntade på att någon skulle höra av sig.
– Det var en väldigt lång kedja av händelser som behövde ske innan jag eventuellt kom in i bilden.
Det innebar en osäkerhet, inte minst ekonomiskt. Det ledde till att Putte beslutade sig för att gå en bibelskola i Stockholm 2002–2003. Men efter det året dröjde sig ändå en frustration kvar och nu blev Putte irriterad på Gud i stället. 
– Jag tänkte ”Varför kommer det inga jobb nu? Jag har ju gjort allt rätt.” Jag tyckte att Gud borde se hur duktig jag var och tänkte en massa knepiga tankar, säger Putte. 
– Jag drämde till och med någon grej i väggen. Men jag tror att man kan få bli arg och irriterad på Gud, jag tror inte han går sönder av det.

Så ska det låta

Två dagar senare fick Putte ett samtal från Sveriges Television. De undrade om han var intresserad av att bli pianist i ett program som heter ”Så ska det låta”. 
– Jag tror att det var Gud. Han tänkte nog: ”Så där ja, nu täpper vi till den där truten för ett tag”. 
Efter en audition med trettio andra pianister stod det till sist klart att Putte fick jobbet. 
– Jag minns att vi just fått vår då ettåriga dotter att somna och jag gick ut på balkongen när samtalet från SVT kom. 
– När de sade att jag fått jobbet skrek jag rakt ut. 
Det var en prestigefylld uppgift. På pianopallarna innan honom hade Robert Wells och Anders Berglund suttit.
– Det här var den stora fredagsunderhållningen då, med tittarsiffor på 2,6 miljoner ena veckan och 3,1 miljoner den andra veckan. 
Tv-debuten innebar en ny kontroll över tillvaron, en stabilare ekonomi och öppna dörrar in i helt nya sammanhang. Det finns definitivt ett före och ett efter ”Så ska det låta”. 
– Men utan min fru Johanna hade det aldrig gått att flänga runt som jag gjorde. 
Putte vill stryka under att Johanna drog ett stort lass, särskilt under de år som barnen var små. Då arbetade hon regelbundna tider på kontor, till skillnad från i dag när hon som inredare och stylist har en större frihet i sina konsultuppdrag. 
Trots att han verkar i en bransch där det ena projektet avlöser det andra med hård konkurrens om jobben verkar det finnas ett slags lugn i Puttes tillvaro. Han har stannat länge på sina jobb; fem år på ”Så ska det låta”, 17 år hittills med Stockholmskören ”Team Putte” och tio år på ”Postkodmiljonären”. 

”När Putte fyllde 21 var det ändå musikintresset som fick honom att flytta till Stockholm och gå på folkhögskola. Men fortfarande fanns ingen tanke om att det var detta han skulle arbeta med.”

Förnöjsam person

– Jag är nog ganska lugn som person, och förnöjsam. Jag träffade en företagscoach en gång som kallade mig ”Mister 30 procent”, för han tyckte att jag bara använde 30 procent av min potential, berättar Putte roat. 
– Han försökte coacha mig hur jag skulle få ut mer, men jag inser att jag är ganska nöjd.
Putte säger att han verkligen gillar det han gör. Körerna ”Team Putte” finns i Stockholm, Linköping och Jönköping. Jönköpingskören lämnar han nu över till en ny körledare och startar upp i Uppsala i stället. 
– Jag leder mina körer på plats, en gång i veckan och det blir mycket resande och alltid en natt borta i veckan. Det kommer vi ifrån nu när jag startar upp i Uppsala i stället. 
Putte använder ordet ”välsignad” om de olika jobb han får ha. Han känner en stor tacksamhet. Ändå finns det något han längtar efter att ge mer plats för – att vara ledig. 
– Jag längtar nog lite till pensionen, säger han med glimten i ögat. 
Den kommande julen blir därför en välkommen ledighet. 
– Förförra året firade vi hemma hos oss tillsammans med mina föräldrar och min syster med familj. Det blev en väldigt fin jul på många sätt med god mat, julevangeliet, familjemys och lata dagar.  
Med en kapellmästare och stylist i huset kan man föreställa sig ett maxat julmys när Nelsson ställer till julkalas. Och trots talet om att inte vara så traditionsbundna glimmar det ändå till under samtalet, uppskattningen av att låta det få vara som det alltid ha varit. 
– Skinka, Janssons frestelse och köttbullar är ett måste på julbordet, säger Putte utan att tveka. 
Efter det ser de traditionsenligt på ”Kan du vissla Johanna” och ”Karl Bertil Johnssons julafton”, hela familjen tillsammans.
Sedan samlas de kring julevangeliet, som Puttes pappa fortfarande läser när de firar jul ihop, och begrundar miraklet som skedde under julnatten. Där alla sånger som sjungits på plats efter plats under julturnén har sitt egentliga ursprung. 
– Det är jättestort att Gud bestämmer sig för att bli människa. 
– Julberättelsen är något fantastiskt, som hela kristendomen vilar på. 

Putte Nelsson
Ålder: 52 år.
Familj: Frun Johanna, dottern Chatilla (19), Melvin (17) och Benji (11).
Bor: Stockholm.
Gör: Musiker, pianist och keyboardist, leder tre körer, har arbetat som en av programledarna i ”Postkodmiljonären”. 
Aktuell med: “Saliga sånger- Nashville” på SVT-play och “Alla tiders sånger” på TBN.

Visste du att …
• Putte egentligen heter Fredrik i förnamn.
• Spelade trummor långt innan han spelade piano.
• Helst av allt bara skulle jobba två dagar i veckan.
• Har startat fyra körer under namnet ”Team Putte”.
• Har åkt privatjet på turné med Ricky Martin.

Puttes jul
Bästa julsång: ”Jul, jul, strålande jul”.
Önskar sig: En ny morgonrock, eftersom sönerna tar hans.
Favorit på julbordet: Köttbullar och julmust.
Äter inte på julbordet: Sill.
Hawaii eller Alperna på julen: Helst båda, älskar både skidåkning och solsemester.

Text: Anna Karlsson
Foto: Pressbilder Talarforum

Artikeln har tidigare publicerats i Världen idag, här i något justerad version.

Mer läsning

Hos Roy får bildelarna nytt liv!

På Höglandets fordonsåtervinning i Vetlanda får din bils delar ett

Milano – Kaffe, fotboll och mode

Milano överraskar. Italiens näst största stad är full av futuristisk