Konrad Adenauer är en av historiens stora ledare, han vägrade att kompromissa med naziregimen i Tyskland, blev fängslad flera gånger, gömde sig i ett kloster och flydde från ett koncentrationsläger. Efter kriget blev kristdemokraten Adenauer den som ledde Västtysklands väg ur andra världskrigets ruiner. Kristdemokratin blev den ideologiska kraft som fyllde tomrummet efter nazitysklands förödande värderingskris som lett till några av mänsklighetens största övergrepp. Tyskland präglas än idag av kristdemokratin som är den bärande politiska kraften i landet. En ideologi som lyckats hitta en väg genom ett ideologiskt landskap bestående av nazism och kommunism. En väg baserad på medmänsklighet och försoning.
Yngste borgmästaren i historien
Konrad Adenauer valdes 18 september 1917 till Oberbürgermeister i Köln och var vid sitt tillträde den yngsta borgmästaren någonsin för en tysk storstad. Under sin tid som borgmästare skapades bland annat Kölner Messe, Kölns stora mässområde och en rad andra projekt drogs upp: den gamla preussiska befästningen gjordes om till grönområde. Adenauer låg också bakom Fords etablering i staden. Köln hamnade dock i stora ekonomiska problem precis som övriga i Tyskland i slutet av 1920-talet.
President i det preussiska statsrådet
Från 1920 till 1933 var han president i det preussiska statsrådet med stöd av Centrumpartiet, SPD och DDP. I Weimarrepubliken var han flera gånger aktuell som rikskanslerkandidat.
Adenauer i Nazityskland
Adenauer var borgmästare fram till 1933 då nazisterna avskedade honom och även fråntog honom presidentposten i det preussiska statsrådet. Adenauer hade bland annat vägrat att skaka hand med en nazistisk ledare vid dennes besök. Under åren 1933-1934 levde Adenauer gömd som munk på klostret Maria Laach, där hans skolkamrat Idelfons Herwegen var abbot.
I samband med den så kallade Röhm-Putsch 1934 fängslades Adenauer under två dagar.
Under andra världskriget greps han flera gånger av nazisterna, bland annat efter attentatet mot Hitler den 20 juli 1944, som han inte var inblandad i. I september 1944 flydde han från koncentrationslägret på Kölns mässområde. Efter krigsslutet 1945 blev Adenauer under en kort period återinsatt som borgmästare i Köln.
Förbundskansler 1949–1963
Adenauer var redan till åren, 73 år, vid sitt makttillträde som Västtysklands förste förbundskansler 1949 men hade pondus som en obefläckad person som kunde ta sig an rollen som ledare för den nybildade staten. Han blev en landsfader i 1950-talets Wirtschaftswunder och förknippas med landets uppgång från ruinerna.
Fick hem krigsfångar, avtal med Israel och medlemskap i Nato
Adenauer knöt Västtyskland starkt till västmakterna och 1955 blev Västtyskland medlem i Nato och fick på nytt en egen försvarsmakt, Bundeswehr. Utrikespolitiskt drev Adenauer starkt Hallstein-doktrinen. En av hans största utrikespolitiska framgångar kom 1955 då han vid ett toppmöte i Moskva kunde komma överens med den sovjetiska delegationen om att de tyska krigsfångar som fortfarande satt i Sovjetunionen skulle få komma hem (”Heimkehr der Zehntausend”). Adenauer låg också bakom die Wiedergutmachung då Västtyskland slöt avtal med Israel.
Vänskap med Frankrike
År 1963 skrev Adenauer tillsammans med Frankrikes president Charles de Gaulle under det tyska-franska vänskapsfördraget, Élysée-fördraget, som visade hur de forna ärkefienderna närmat sig varandra efter 1945. Adenauer drev starkt målet om en försoning mellan Frankrike och Tyskland inom ramen för det europeiska samarbetet.
Hans post som förbundskansler togs över av en av hans närmaste män, finansministern Ludwig Erhard, 1963. De sista åren tillbringade han i sin villa i Rhöndorf utanför Köln. Huset går idag att besöka och ser ut precis som när Adenauer bodde där.
Av Mikael Torstensson
Källa och foto: Wikipedia