Vision höglandet möter TV-aktuella Izabella Scorupco

För 25 år sedan när jag jobbade här i Kalifornien kunde jag köra runt på de slingriga vägarna kring Mullholland Drive, njuta av utsikten över Cahuenga-passet och fascineras av de arkitektritade, mäktiga husen. Man kunde bara ana vad som fanns bakom alla flådiga grindar. Här, endast ett stenkast från Runyon Park bakom en av dessa portar har Izabella Scorupco sin vardag.

I detta hus har familjen bott i de senaste fyra åren. Tidigare tillbringade Izabella 18 år i Burbank, på andra sidan av Los Angeles, och delvis kan hon längta tillbaka dit där hon bodde på färre kvadratmetrar.
– Jag fattar såklart hur vackert vi bor, men jag tycker det känns lite läskigt att vara ensam i stora hus, säger Izabella medan vi går igenom husets glasade hall. Hon medger samtidigt att behovet av ett hus med många rum är nödvändigt under de perioder då alla barnen är hemma samtidigt. 

Genomslag
Izabella slog igenom i svenska filmen ”Ingen kan älska som vi” 1988 men blev internationellt känd när hon spelade Bond-brud i filmen ”Goldeneye” från 1995. Sedan dess har hon spelat i flera andra filmer, främst svenska men även internationella som ”Drakarnas rike” tillsammans med skådespelarna Matthew McConaughey och Christian Bale.

Trött och sliten
Vi skulle egentligen ha setts några dagar tidigare, men Izabella kände sig inte helt bra och därför sköt vi på intervjun.
– Jag har känt mig så enormt trött och sliten senaste tiden, säger hon och även om det inte är något som syns utanpå, Izabella är fortfarande den vackraste kvinna jag någonsin intervjuat, så konstaterar vi att det är svårt att veta vad som är vad med olika symtom som kroppen känner av i dessa tider. Hon menar att symtomen kan bero på allt från en infektion i kroppen till jetlaggen och alla resor mellan Sverige och USA. Eller så är det någon eftersläng av Covid som hon tidigare drabbats hårt av med bland annat svår huvudvärk.
– Jag tror att det är många som känner som jag efter pandemin. Från att man, som vi här i USA, varit helt i karantän och väldigt isolerade, utan större intryck och stimulans och helt utan jobb till att helt plötsligt vara väldigt sociala, träffa en massa folk och börja resa och jobba igen. Den där kontrasten påverkar nog kroppen mer än man tror, säger Izabella.

Husesyn
Izabella gör en house-tour och även om den enorma villan är fantastiskt snygg och inredningen utsökt, är terassen med dess fantastiska pool och utsikten över Hollywoodskylten och downtown LA, helt enastående. Efter rundturen slår vi oss ner på varsin barstol vid köksön där Izabella bjuder på te.  

Stressar och överstimulerar hjärnan
Izabella är just nu aktuell på Viaplay med serien ”THE JOURNEY – 15 dagar i Nepal”. Efter den resan beskriver hon hur hon fylldes av en enorm eufori och energi, något hon inte känt på väldigt länge.
– Det var helt otroligt. Jag hade sådan drivkraft och var så overkligt klar i huvudet. Stor skillnad från hur jag känner idag, säger Izabella som tror att en viktig del med den där resan var frånkopplandes från internet.
Hon menar att mobilen, emails och nyheter stressar och överstimulerar hjärnan mer än man tror. 

Livslång dröm
Izabella har aldrig varit så mycket för tävlingsprogram, men hon fastnade för det annorlunda upplägget där fokus får ligga på ”spirituella upplevelser”. Att äntligen få åka till Nepal var en livslång dröm som skulle gå i uppfyllelse.
– Jag tror även att det handlade om att jag blev tillfrågad att göra det vid rätt tillfälle, som med allt annat i mitt liv när allt stämmer och saker bara känns rätt, för frågan kom just när världen började öppna upp efter pandemin och jag var så otroligt svältfödd på upplevelser, behövde stimulans och allt kände bara så klockrent just då, berättar Izabella.

Stor tacksamhet
Resan blev ett minne för livet. Framför allt drabbades hon av stor tacksamhet.
– Jag har fått påminna mig om hur lätt man tar saker för givet, som till exempel varmvatten. Varje dag fick vi fylla våra flaskor med dricksvatten, ibland vatten från smält snö som kokats för att bli drickbart, men att duscha fanns inte på kartan den största delen av resan, berättar hon.
De vandrade minst åtta timmar med 15kg tunga ryggsäckar varje dag, genom djungel med exotiska djur, sov på plankor i vakttorn under myggnät och i de enklaste tehusen i bergen utan varken toaletter eller centralvärme. Känslan av att aldrig vara ren plågade Izabella till en början men hon vande sig under resans gång.

Man måste ta tid att stanna upp
Känslan Izabella upplevde direkt efter sin hemkomst beskriver hon som fantastisk.
– Det var som att hjärnan inte funkat på mig under många år och jag insåg att jag inte varit närvarande i det jag gjort och därmed inte kunnat känna mig helt harmonisk.
Izabella tror att den där känslan av lycka och eufori lätt kan försvinna om man aldrig har tid att stanna upp. Mitt i all omtanke för alla andra i ens liv är det lätt att tappa bort sig själv.
– Man vill vara en bra vän, bästa mamman, fantastisk fru… Det är så typiskt för oss kvinnor att oroa oss och bry oss om alla i vår närmaste omgivning men sedan glömma bort sig själv.

Gästfriheten är total
Dörren öppnas och bonussonen Richie kommer infarande med en äldre kille hack i häl. Izabella presenterar honom som Richies ”manny”. De har varit och badat medan maken Karl Rosengren är iväg och spelar golf. Hon frågar plötsligt var min man och barn håller hus, om de inte kan komma och hänga medan vi pratar vidare, vilket de också gör någon halvtimme senare. Gästfriheten är total.
Hon undrar om mina barn är hungriga och om inte min man kan koka lite pasta till dem. Det slutar med att alla äter pasta och snart är det både chips- och poolparty ute på deras otroliga terass. Snart kommer även Karl hem. Klädd i golfkläder berättar han att det varit en fantastisk dag ute på greenen.

Relationer
Izabella och Karl träffades för fem år sedan genom en gemensam vän. Hon beskriver sin man som en riktig livsnjutare och att de kompletterar varandra på ett fint sätt. För honom går allt i rasande tempo och för henne tar allt lite längre tid. Deras främsta tillgång i relationen stavas kommunikation.
– Karl är min bästa vän. Han är oerhört generös, lyhörd och bra på att lyssna och prata. Vi pratar om det mesta och delar på allt och jag uppskattar verkligen hans goda och kloka råd. Han är också den roligaste människan jag vet, och att få skratta så mycket med nån man älskar ger en ovärderlig energi.

”Jag är en extrovert introvert”
Izabella är som lyckligast när alla i familjen är samlade. Och gärna med vänner på besök.
– Min man är otroligt bra på matlagning och bland det bästa vi båda vet är när vi får bjuda hem vänner och på middag och pool-häng här ute på terassen, säger Izabella. Hon ger sig också gärna ut och vandrar i Cahuenga-passet.
– Helst själv, det är meditativt för mig och under de där stunderna samlar jag på mig den energi jag så väl behöver.
I tidigare intervjuer har Izabella berättat om sin högkänslighet, eller som hon själv säger ”Jag är en extrovert introvert”. Hon blir snabbt och lätt överstimulerad, vilket gör att man tar in fler sinnesintryck från omgivningen på ett djupare sätt än andra människor gör. Detta kan lätt leda till utmattning eller någon form av depression, något som Izabella hamnade i första gången redan som 20-åring. Hon sysslade då med musik och hade spelat in ett par filmer. Singeln Substitute hade släppts och sålt guld på endast en vecka. Skivbolagen ville satsa på henne som artist och medan Izabella gjorde mer musik, lyssnade hon mer och mer på omgivningens önskemål och krav än på sig själv. Hon tappade bort sig själv och drabbades av en rad olika ångestsymtom. All drivkraft var plötsligt borta.
– Jag fick ingen luft och det kändes som jag skulle dö. Mitt kontrollbehov var enormt och jag försökte hela tiden att vara alla till lags. Till slut tappade jag kontrollen. På den tiden pratade man inte om att gå in i väggen eller om oro och ångest som man gör idag. Jag pratade inte med någon om mitt dåliga mående och kände en skam, vilket gjorde att jag isolerade mig från alla. Förutom från mamma.
Izabellas mamma är psykiatriker och när Izabella inte visste vad som ledde till de obehagliga känslorna kunde hennes mamma stötta och finnas där med verktyg för sin dotter. Sedan denna period har Izabella hamnat i fler perioder av ångest och utmattning, men idag vet hon hur hon ska hantera sina känslor.

Att bli mamma var en dröm
När Izabella hade gjort rollen som Bondbrud var detta startskottet för hennes filmkarriär. Men tillsammans med ishockeyproffset Mariusz Czerkawski blev hon istället mamma till Julia, som idag är 24 år. Sex år senare fick hon sonen Jakob (tillsammans med pr-agenten Jeffrey Raymond) som idag hunnit bli 19 år. Att bli mamma var något som Izabella länge drömt om och hon beskriver hur det länge passade henne att leva som spelarhustru. Att bli gravid blev ett naturligt sätt för Izabella att ta sig ur karusellen och det dåliga måendet som hon inte kunde få stopp på.

“Min mamma har alltid varit en stor förebild för mig”
Izabellas föräldrar skilde sig när hon var 1 år. Familjen har polskt ursprung, men numera bor mamman i Vasastan, vilket är perfekt för Izabella som ofta är på besök i Sverige.
– Mamma och jag står varandra väldigt nära. Hon är otroligt kärleksfull och omtänksam, men samtidigt är hon en kvinna som vet vad hon vill och har enormt starka åsikter. Min mamma har alltid varit en stor förebild för mig. Jag har alltid beundrat hennes styrka och envishet i att aldrig ge upp. Hon har jobbat stenhårt hela sitt liv och aldrig varit rädd för att ta risker eller hoppa på nya stora utmaningar. Som att flytta med mig från Polen till Sverige på vinst och förlust och med allt vad det innebar med att göra om hela sin utbildning som narkosläkare, för att sedan 20 år senare igen ombilda sig till psykiatriker och bli överläkare inom psykiatrin. Det har varit oerhört imponerande och inspirerande att se, säger hon.

Izabellas största utmaning
Inför framtiden känner Izabella tillförsikt. Just nu är hon mitt uppe i inspelningarna av Netflix-serien Barracuda Queens, en svensk serie som går att streama våren 2023.
– Serien är inspirerad av riktiga händelser och handlar om en grupp tonårstjejer som lever privilegierade liv i Stockholmsförorten Djursholm. Jag spelar Margareta, huvudkaraktärens mamma, en på ytan kall och dryg kvinna som innerst inne är väldigt osäker, rädd och sårbar. Det är en underbar roll att spela som jag älskar och aldrig tidigare gjort.
På frågan vad som är Izabellas största utmaning, svarar hon:
– Att porträttera en ganska snorkig, elitiska och priviligerad adelskvinna utan att göra parodi av det. Jag älskar verkligen karaktären och har aldrig spelat en sådan tidigare.
Enligt Izabella får hon mersmak för skådespeleriet i samband med alla olika roller hon gör.
– Jag får en otrolig kick av magin och energin som uppstår bland alla på en inspelning. En adrenalinkick som inte går att jämföra med mycket annat. 

Vad gör dig lugn?
– Tystnaden gör mig lugn. Meditation och långa promenader. Och självklart, viktigast av allt, känslan av att min familj mår bra.

Inför hösten, vad är dina absolut bästa tips för hög mysighetsfaktor?
– Att gå på långa vandringar i LA och planera mysiga stunder framför tv:n med bra filmer och tv serier.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag drömmer om att få åka på en riktig semester. Och med riktig menar jag att inte stressa med att flacka runt för se så mycket som möjligt utan att bara få ligga på en solsäng nånstans i en hel vecka och bara läsa bra böcker, modetidningar, lyssna på podcasts, bra musik och gärna med en paraplydrink eller ett glas champagne bredvid mig. 

Bild och text av Frida Funemyr
Vision Höglandet, oktober 2022

Mer läsning

Görans Nya stil

Göran Gärdeborg är en legendarisk handlare från Nässjö. Han driver

Rödja dragspelsfestival – 5 augusti kl 13-18

Knekten i Eksjö, Nässjö Dragspelsklubb, Dragspelsgodis från Rydsnäs, Glada toner