Tänk att vi redan är inne i december och snart är det dags att knyta ihop säcken för 2022. Juletid och slutet av året kan vara en tid då mycket ska hinnas med, men förhoppningsvis också tid för vila, återhämtning och reflektion. Att reflektera över året som gått kan vara en bra idé för att utvärdera året och för att sätta avstamp inför nästkommande år. 

I februari i år skrev jag en krönika som handlade om att flytta fram sina gränser. I slutet av den krönikan löd en mening: ”Låt 2022 vara året då vi flyttar våra gränser, vågar växa, utvecklas och blir en bättre version av oss själva”. Nu, nästan ett år senare kan det vara rätt intressant att kolla i backspegeln och utvärdera. Blev det som jag hade tänkt mig? Flyttade jag fram mina gränser? Nådde jag mina mål? 

Man kan ha mål inom alla områden i livet. Jag tycker det är extra kul att sätta mål inom träning, just för att det är ett stort intresse. Jag minns ett mål som jag hade som 15-åring. Jag ville springa 2 km under 8 minuter. Jag hade en plan på hur jag skulle träna och ett datum för testet. Vecka för vecka tränade jag efter mitt upplägg, testdagen kom och jag sprang in på 7,58. Det som förr bara var ett mål, blev nu min verklighet. 

Ett uppsatt mål uppnås inte av sig självt. Ett mål behöver vara konkret och ha ett slutdatum, annars blir det lätt bara en dröm. Ett mål behöver ha en handlingsplan gärna med uppsatta delmål, så att man kan checka av och se om det går åt rätt håll. Vissa saker som händer i livet kan vi inte styra över, men mycket kan vi ändå styra. Vi har alla 24 timma varje dygn. Av dessa går i snitt 8 timmar till sömn, 8 timmar till jobb och 8 timmar har vi över till annat. 

Fundera gärna hur prioriteringarna har sett ut under det gångna året. Ett bra sätt kan vara att ta fram kalendern och kika igenom vad året har innehållit. Dela sedan upp året inom olika områden så som exempelvis hälsa/träning, jobb, familj, vänner, ekonomi och vila/återhämtning. Välj sedan ett område och besvara dessa frågor: 

1. Hur har mina prioriteringar sett ut? 

2. Vilka mål satte jag upp inför året? 

3. Vilka mål nådde jag? 

4. Vad gjorde jag bra? 

5. Vad kan jag göra annorlunda till nästa år? 

Om du nu har utvärderat och reflekterat på ett eller annat vis, så är det snart läge att knyta ihop säcken för 2022 och kliva in i 2023. Oavsett hur resultaten och eftersmaken för det gångna året har varit, så kan vi kliva in ett nytt år med nya möjligheter. Jag skulle vilja uppmuntra till att våga tänka stort och att våga ta nya kliv. 

Hanna Weinéus

Hanna har sin bakgrund som utbildad idrottsvetare, personlig tränare, viktcoach, gruppträningsinstruktör och mammatränare. Hon har även tävlat i bänkpress på elitnivå. Hanna driver Krafthälsan tillsammans med Benjamin Weinéus.

Mer läsning

Succéevent när Willa Nordic korade vinnarna i arkitekturtävlingen Bo2049

Anrika Fotografiska museet i Stockholm fullkomligt kokade av eventbesökare på

Gustav Engvall – sista pusselbiten för en ny succésäsong för IFK Värnamo

Idag presenterade IFK Värnamo den sista spelaren i årets upplaga