Använd inte våra barn som försökskaniner

Nu har det hänt igen – den här gången i Sjöbo. Man har stängt ännu en skola och skickat hem 450 elever, eftersom man inte kunde garantera deras säkerhet. Under en tid hade 5-6 elever hotat lärarna, gjort bokbål av sina böcker och skjutit raketer inne i skolan. När de sprängde en bomb fylld med starkt frätande kaustiksoda stängde skyddsombuden skolan. 

Hur kan det gå så långt att 40-50 vuxna på en skola inte kan hindra 5-6 elever från att skapa totalt kaos? Nyligen fick också en lärare sparken, för att han tog en elev i armen och visade ut honom i stället för att använda ett lågaffektivt bemötande. Enligt Bo Hejlskov som lanserar metoden, skulle läraren i stället kört ut alla de andra eleverna.

När Paolo Macciarini använde patienter som försökskaniner i medicinska experiment med konstgjorda luftstrupar på Karolinska Institutet, delgavs han misstanke för vållande till annans död. Men när man, utan att vi blivit informerade, utsatt våra barn för pedagogiska experiment i skolan har ingen ansvarig minister fått avgå.

Under en period skulle läraren inte vara ledare utan en handledare, som eleverna vid behov kunde vända sig till. Något skoltrötta elever sällan kände behov av och därför ballade ur fullständigt. Ska man lyckas som lärare, måste man vara en skicklig ledare. Men när jag föreläst om ledarskap för blivande lärare har de flesta inte fått någon utbildning alls i ledarskap.

Undervisning i helklass har också varit förbjuden. Eleverna skulle själva ta ansvar för sitt lärande, arbeta individuellt och göra upp sitt eget schema. Barn med grava beteendestörningar skulle integreras i vanlig klass. Att hjälpa dem i en resursskola där de varken kunde förstöra för sig själv eller andra var inte politiskt korrekt.

Som skolpsykolog har jag försökt hjälpa hundratals aggressiva och utagerande elever. Om de skulle ta ansvar för sitt eget lärande, om lärarna inte varit tydliga ledare och om vi inte placerat vissa elever i en resursskola, hade det kanske slutat lika illa som i Sjöbo. Därför är det på tiden att vi fått en skolminister som säger att det måste vara slut med pedagogiska experiment i skolan (Lotta Edholm i Svd, 1 mars). Barn är inga försökskaniner. De är vår framtid.

Alf B Svensson

Alf B Svensson är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö.

Mer läsning

Sardinien

Sardinien är en märklig plats. Ön är medelhavets näst största

Höglandet väljer! Göran Lindell toppkandidat för Centern

Vem är Göran Lindell från Centerpartiet? – Jag är 64