Sardinien är en märklig plats. Ön är medelhavets näst största men okänd för många. När Mallorca, Rhodos och Cypern drar horder av soltörstiga nordbor ligger Sardinien liksom för sig själv i ensamt majestät tillsammans med den mytomspunna grannön Korsika. Vi bestämde oss för att besöka ön en långhelg och vi blev inte besvikna. 

Att ta sig till Sardinien, som tillhör Italien, är förvånansvärt enkelt och billigt. Ryan Air har direktflyg från både Göteborg och Skavsta och många biljetter ligger på runt 200 kronor. Väl framme möts vi av en säregen ö som inte liknar något vi besökt tidigare. Inlandets höga bergsmassiv och enorma dalgångar med hisnade utsikt och frapperande vacker natur slår oss med häpnad. Stora områden är i det närmaste vildmark och skogarna klänger längs bergskedjorna.

Racertrafik och vackra vyer
Vi hyr en bil vid flygplatsen och slås av vägarnas höga standard. Mycket bättre än italienska fastlandet. De slingrande vägarna bjuder på häpnadsväckande vyer och medtrafikanter med tydliga Formel 1-ambitioner. Trafiken är gles men hetsig. Vi tror att det är fri hastighet då det inte finns några skyltar. Det verkar alla andra också tro och trots hög fart blir vi omkörda hela tiden. Vi tar oss upp till den norra delen av ön och mot området vid den omtalade Smaragdkusten. Det visar sig vara ett jetsetparadis med osannolikt stora lyxbåtar vid de långa strandpromenaderna. De vita stränderna och det smaragdfärgade havet bländar med sin skönhet.

Bo som en sardinsk storherre
Vi vill bo så genuint som möjligt och fått nys om något som kallas agriturismo – gamla bondgårdar med aktiva jordbruk där man tar emot turister. Det visar sig vara en riktig hit. Vår gård består av en gammal sardinsk herrgårdsbyggnad och nybyggda annex med rum och lägenheter i enkel hotellklass. Måltiderna är något av en höjdpunkt på Agriturismo. Då merparten av maten ska vara producerad på gården har man stora möjligheter att njuta av lokala specialiteter.

Sju rätter till middag
Vi äter i en stor sal tillsammans med gäster från olika länder med en majoritet av fastlandsitalienare. Varma kvällar dukas middagen upp på två väldiga stenbord under den stjärnbeströdda sardinska kvällshimlen, en stor eld lyser upp natten och upplevelsen är total. En sardinsk bondmora passar upp vid borden och serverar rätt efter rätt som tillreds i det moderna restaurangköket som byggts till herrgården. Det är sex till sju rätter till middag varje kväll och det mesta så lokalt det kan bli, direkt från gårdens åkrar och stall. På dagarna tar vi bilen och utforskar ön, eller snarare en del av den, för Sardinien är en riktigt stor ö.

Korkad storindustri
Vi slås av att överallt på ängarna växer märkligt knotiga gamla träd och listar ut att det är korkekar. Detta är en huvudnäring för många människor på Sardinien, hur märkligt är inte det. Korkekens bark skalas av första gången då trädet är 20 år gammalt. Denna första omgång är inte av bra kvalitet utan man måste vänta i tio år till innan man kan skörda det första lagret av denna märkliga bark som har så speciella egenskaper. Sedan skördar man barken vart tionde år. Stora fabriker köper upp råvaran och tillverkar olika produkter. Ovanlig odling minst sagt.

Fascinerande ö
Sardinien är fullt av märkliga stenformationer och landskapet ser nästan overkligt ut med stora klippor omgivna av fantastiskt vackert blommande buskar och mängder av vilda blommor och så alla dessa knotiga korkekar.

På Sardinen frossas fantasin och lokalbefolkningen berättar om märkvärdiga fenomen, jättar och legendariska fälttåg. Här finns gott om fornlämningar och människor har bott här sedan urminnes tider. Märkliga stenkonstruktioner vittnar om ett komplicerat samhälle. Vi besöker några av de mest sevärda ruinerna och jättarnas grav. Sardinien är en plats att uppleva, full av vackra små byar och städer runt kusterna och bedårande små samhällen med färggranna hus i det mer oexploaterade inlandet. En plats för lata dagar, starka naturupplevelser och riktigt god mat. Åk dit!

Vision Höglandet, april 2018

Mer läsning

Birgitta från Vetlanda tog sin ljusblå folkvagn och flyttade till Jerusalem

”Döden har tagit min son och min man, men tacksamheten har

Hampus satsar på försäljning av husvagnar och husbilar!

Hampus Dahlstedt är höglandskillen med bakgrund som försäljningsansvarig på en