Cay och Gunilla delar sin tid mellan Thailand och Sävsjö

Cay och Gunilla Weinéus är deltidshöglänningar med ena benet i Thailand. Andra benet hamnar allt som oftast på Höglandet och då i Sävsjö där dottern Hanna Weinéus driver gymmet Krafthälsan tillsammans med maken Benjamin. Hanna är även krönikör i Vision Höglandet där hon delar med sig av tankar och träningstips.

– Under den mörka delen av året är det fantastiskt att komma till Thailand, utbrister Gunilla. Ljuset är en av många fördelar med att tillbringa en eller flera vintermånader i det milda klimatet i den lilla fiskebyn Huay Yang. Byn ligger trettio mil söder om Bangkok, precis där Thailand är som smalast med Myanmars (f.d. Burma) berg på ena sidan och havet på den andra. Här har Cay och Gunilla slagit sig ner tillsammans med ett par tusen lokalbor och kanske tusen svenskar. 
Klimatet, naturen med sitt rika djurliv, de vänliga människorna och den fantastiska maten är andra orsaker till att Cay och Gunilla fastnade för Thailand.
Det hela började med att några bekanta kom på besök här hemma i Sverige. De berättade att de hade köpt en lägenhet i Huay Yang och talade sig varma för platsen. Cay och Gunilla blev inbjudna att besöka vännerna i Thailand och väl på plats föll de pladask för det sköna livet vid havet. Det råkade vara så att en lägenhet på översta våningen i ett av husen var till salu.
– Lägenheten ligger åt ena gaveln med utsikt över både havet och bergen i Myanmar, berättar Cay. Den är på 110 kvadratmeter och har tre rum och kök samt två badrum. I konceptet ingår en gemensam pool, trädgårdsskötsel och även städning av lägenheterna för en serviceavgift som man betalar månatligen.

Byn Huay Yang är känd för två saker
Huay Yang är inte en typisk turistort med hotell, diskotek eller försäljare på stranden. Den lilla byn är känd för två saker, sina många hundar som invånarna värnar om, så även den svenska kolonin som engagerat sig i hundarnas väl och ve med veterinärbesök och allmän skötsel. Hundarna gör att man inte har så mycket apor i byn, men väl andra djur som mängder av fåglar och en och annan fredlig varan i byns kanaler.
Det andra byn är känd för är sitt fiskeliv med hundratals båtar som fiskar bläckfisk på nätterna. Då är havet fullt av små båtar som fiskar med hjälp av ljus. Fisken säljs sedan på marknaden tillsammans med mängder av grönsaker och allsköns frukter direkt från odlingarna. Mycket av maten serveras på de otaliga restaurangerna som ligger som ett pärlband längst den milsvida stranden precis nedanför Cay och Gunillas hus. En rejäl middag kan kosta så där 30 till 40 kronor, berättar Gunilla. Det blir många långa dagar vid stranden och utflykter till olika platser i Thailand. Ett favoritmål är en paradisö så där tio mil söder om byn. Där kan man snorkla i det kristallklara vattnet tillsammans med sköldpaddor och andra havsdjur.

Marknad och möte i svenskkolonin
På fredagarna är det marknad redan vid klockan fem på morgonen, framåt sjutiden brukar många av svenskarna samlas på ett enkelt café vid marknadsplatsen. Där dryftas frågor och information delas om utvecklingen i Sverige i allmänhet och för thailandssvenskarna i synnerhet. Det blir en speciell gemenskap bland svenskar i förskingringen.
– Vi har fått så många nya vänner både bland svenskarna och thailändarna som vi inte skulle fått om vi inte skaffat lägenheten, berättar Cay.

Utbildning av flickor motverkar prostitution
Några mil norr om Huay Yang ligger den större staden Prachnap Khirikhan som Cay och Gunilla besöker allt som oftast. En anledning förutom att inhandla diverse förnödenheter och njuta av stadslivet är att besöka vännerna David och Miriam Lorner som driver ett stort arbete där med en skola med 1300 elever. De brinner speciellt för flickor från fattiga familjer och planerar för yrkesutbildningar för just denna grupp då de annars ofta hamnar i prostitution, berättar Cay. David och Miriam kommer från Sverige och arbetet startades av Davids pappa men drivs nu av paret tillsammans med många thailändska medarbetare. Det stora arbetet har även en kristen församling och en bibelskola med elever från flera länder i regionen. Cay och Gunilla besöker arbetet så ofta de kan och är med och stöttar med det de kan. 

Längre sejourer i Sävsjö
Cay och Gunilla älskar verkligen sitt liv i Thailand men uppskattar även sejourerna i Sävsjö vilket blivit längre och längre. Här hjälper de dottern Hanna och hennes man Benjamin med deras gym, umgås med barnbarnet Ellie och jobbar på Strandhagen och i äldreomsorgen när det passar. 

Sommar på Höglandet
På sommaren bor de mestadels i Sävsjö. 
– Vi får det bästa av två världar kan man säga. Då vårt fjärde barnbarn är på väg så kommer vi inte att ha lika långa sejourer i Thailand de närmaste åren kanske, funderar de. Men någon eller några månader blir det säkert men kanske inte halvårsvis, säger Cay och Gunilla avslutningsvis.

Bilder: Privat

Mer läsning

Svensk riksdagsman: Erkänn Somaliland nu!

Magnus Oscarsson, hur kommer det sig att du engagerar dig

Carina Bergfeldt: ”Min bild av Gud har förändrats sedan jag var liten”

Fängelsepastorn Jim Brazzil ville till en början inte att Carina