Jonas blev utnämnd till Årets Företagare 2018

Årets företagare i Sävsjö 2018 är Jonas Petersson, som driver Byggmästare Jonas Petersson AB, eller Smålandsfönster som är företagets välkända varumärke. Vida känt för att sälja fönster med installation runt om på Höglandet. 

Snickeriet det har Jonas fått med modersmjölken, han menar att han nästan är född med en hammare i handen och förklarar att han alltid hjälpt sin pappa som var byggmästare.

– Jag lärde mig saker bara genom att vara med honom, berättar Jonas.
– Många har ett förakt för att arbeta med det som ens far jobbar med, det är verkligen synd. Man kan få så otroligt mycket gratis genom att lära sig av den person man kanske känner bäst i livet och som känner sin son, säger Jonas. Det finns en sådan kraft i enhet mellan generationerna och att hålla ihop genom livets olika skede, menar han.

Jonas ärvde dock inget stort företag utan fick börja steg för steg på egen hand. Företaget startade Jonas 1992 men det var först när man nischade sig mot fönsterinstallationer i början av 2000-talet som verksamheten verkligen tog fart. Jonas fru Therese gick då också in som säljare i bolaget.
– Så fantastiskt att få arbeta nära den man är gift med, min bäste vän säger Jonas om åren de byggt upp företaget tillsammans.

Jonas prisades på Sävsjö näringslivsgala tidigare i somras, själv prisade han någon annan och höll ett bejublat tal där han förklarade 5 nycklar till framgångsrikt företagande.
Jonas förklaring till framgången illustrerade han med ett kugghjul med fyra kuggar och en axel i mitten.

1. Jag bidrar bara med en kugge själv, menar Jonas. Den kuggen är hårt arbete.

2. Den andra kuggen är att få arbeta med min fru Therese, min älskade och bästa vän. Att vi står enade och håller ihop är helt avgörande för framgången med företagande och allt annat i livet.

3. Lojala medarbetare, utom dem skulle inte denna resa vara möjlig.

4. Timing, man måste ha lite flyt och komma i rätt tid med en ny produkt.

5. Sedan har vi axeln som är själva navet som hela verksamheten drivs runt av och det är livet med den levande Guden. Gud är en oerhörd konkurrensfördel, att leva med honom i med och motgång, vid problem lösningar och med hans frid och omsorg är något som är fantastiskt.

Jonas ser på framtiden med tillförsikt. Livet är så oerhört mycket, att driva företag och tjäna pengar är bra men verkligen inte det som ger livet mening.
Visa ord från Årets företagare i Sävsjö Kommun 2018.

Företagarnas motivering lyder…
Genom sitt affärsmässiga och långsiktiga arbete I företaget har företagaren byggt upp en väl fungerande verksamhet. Tillsammans med sin familj och personal har företaget ständigt utvecklats och drivit med god lönsamhet. Att uthålligt hålla fast vid sin affärsidé och ta väl förankrade steg framåt gör att företagaren är en god förebild för andra företagare. Företagaren har utvecklat både affär och verksamhet på ett kreativt och framåtsyftande sätt. Detta har gjorts med hänsyn till historia kring hus och byggnader men samtidigt med framtiden I focus och långsiktigt perspektiv.

Mikael Torstensson
Vision Höglandet september 2018

Mer läsning

Höglandet väljer! Emma Carlsson Löfdahl toppkandidat för Liberalerna

Vem är Emma Carlsson Löfdahl från Liberalerna? – Jag är

Välkommen till medeltiden

Den vackra medeltidsbyn Hjärtlanda, fem kilometer söder om Sävsjö, blir