Nu startar Riksdagsgruppen för Somaliland

Nu är den Parlamentariska föreningen för Somaliland bildad i Sveriges riksdag. Det historiska steget för det lilla demokratiska landet på Afrikas Horn togs i mitten av juni på ett möte i riksdagen. Trots att landet har en historia från slutet av 1800-talet och obruten fred och demokratisk utveckling de senaste 26 åren har ingen nation i världen ännu dristat sig att erkänna landet.

– Detta har stor betydelse för hela den här regionen och stärker landets position genom att det nu finns organiserat parlamentariskt stöd för Somaliland i Sveriges Riksdag, säger Mikael Torstensson, som är landets särskilda sändebud till EU.

Fyra partier

Styrelsen för den Parlamentariska föreningen i riksdagen består av representanter från fyra riksdagsparti, målet är att alla partier ska vara representerade. Somalilands internationella erkännande är ingen partipolitisk fråga utan en fråga om stöd till demokrati, jämställdhet och mänskliga fri- och rättigheter på Afrikas horn, ett av världens mest konfliktfyllda områden bestående helt av krigshärjade länder och diktaturer förutom just Somaliland.

Besökt Somaliland

Till ordförande valdes riksdagsman Magnus Oscarsson från KD och till vice ordförande riksdagsman Daniel Bäckström från Centerpartiet, övriga ledamöter kommer från Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Jag har själv besökt Somaliland och sett detta fantastiska land med egna ögon, säger ordförande Magnus Oscarsson. Här har vi en chans att erkänna ett land som arbetar med mänskliga rättigheter och religionsfrihet, förtydligar Magnus.

Gruppens arbete kommer att bestå i att föra Somalilands talan i riksdagen och i media men även mot UD och Sida.

Steg framåt

Detta är ett stort steg framåt mot ett erkännande av Somaliland med sin unika utveckling och position i ett hav av omkringliggande länder som förknippas med allt annat än demokrati och mänskliga rättigheter.

Av Albin Åsljung

Mer läsning

Höglänningen Leif sålde allt och seglade i tio år!

Det är många som drömmer om att hoppa av ekorrhjulet

Elias satsar mot toppen i Italien

Den 6 augusti hade den italienska tidningen Sestaporta rubriken: Nu