Sydney – 8 tips

Sydney, Australia - September 5, 2013: Beautiful Opera house view at twilight time with vivid sky and illumination on the bridge.

Ett drömresmål för många höglänningar är Australien och staden Sydney, tillsynes evig sommar, långa stränder, surfing och solbränna lockar tusentals besökare från södra Sverige vart år. Vision Höglandet reste dit för att uppleva staden på andra sidan jorden på egen hand. Efter en resa på närmare 30 timmar landar vi tillslut med tung jetlag i detta paradis. Sydney tar emot oss på just det sätt man kan tänka sig, trevliga människor, klarblå himmel och solsken.

Sydney, Australia – September 5, 2013: Beautiful Opera house view at twilight time with vivid sky and illumination on the bridge.

Staden Sydney grundades när kaptenen Arthur Phillip kom till Australien 1788 med första flottan med 294 civila bosättare och 736 fångar från Storbritannien. Efter ankomsten följde det många hårda år då man brottades med det annorlunda klimatet, dålig jord, allt för lite mat och hårt arbete för fångarna. När fler fria människor började anlända och fångar allt eftersom släpptes fria så började det gå bättre för staden. Man kan än idag se spår efter ursprungsbefolkningen aboriginerna, som bodde i området där staden nu ligger innan britterna kom. Här finns bland annat grottmålningar från tiden innan britterna kom. Idag består befolkningen av en blandning av folk från hela jorden men har fortfarande en majoritet av brittiska ättlingar. Sydney är ett center för handel, turism och kultur med världskända landmärken som Operahuset och Sydney Harbour Bridge (hamnbron). Sydney är en plats där det blå havsvattnet möter moderna skyskrapor och där stränderna och staden har växt ihop.

Wisemans Ferry
Åk på en av Sydneys vackraste vägar genom grönska med utsikt över trädfyllda dalar och berg. På slutet av denna väg så finner man Wisemans Ferry, en idyllisk liten stad som ligger utmed Hawkesbury floden.  Över denna floden går färjan som staden fått sitt namn från. På andra sidan av floden så finner man national parker man kan utforska. Den har rik historia av både ursprungsbefolkningen och av fångarna som blev förda hit. Staden har fått sitt namn från Solomon Wiseman, en man från London vars kriminella handling förde honom till Australien som fånge och som fick marken staden ligger på efter sin frigivning. Huset som Solomon byggde står än idag kvar och är nu ett hotell, restaurang och bar och kallas Wisemans Inn Hotel, detta är ett perfekt ställe att andas in stadens historia samtidigt som man kan njuta av maten.

Båttur i Sydneys hamn
Ta en lugnande guidad båttur i Sydneys hamn. Luta dig tillbaka och lyssna på en klassisk sarkastisk australiensk skildring av stadens historia, både nyare och äldre, samtidigt som du njuter av en fika. En av de mest intressanta sakerna man får lära sig är om byggnaderna som ligger runt hamnen, nya som gamla, och historien som ligger bakom dem. Lär dig om hur Australien höll ryssen ute och hur mycket Sydneys mest efterfrågade tomter och hus kostar. Detta är ett lugnt och avslappnande sätt att få se mycket av Sydney och få veta vad de olika ikoniska byggnaderna används till idag och vad de använts till tidigare.

Sydney, Australia – September 5, 2013: Beautiful Opera house view at twilight time with vivid sky and illumination on the bridge.

Art Gallery of New South Wales
Detta galleri ligger i Sydneys hjärta i en vacker park och är fullt av både internationell och australiensk konst. Det ligger i en ståtlig byggnad vilket öppnade 1871 och är omgiven av en park. Har kan man kolla på skatter från bland annat Monet, van Gogh och Picasso och man kan även få en fascinerande bild av Australien och dess folk genom den Australienska konsten som visas, både från ursprungsbefolkningen och de europiska invandrarna. Här finns det även asiatisk konst och konst från Stilla havets olika öar. Inträdet till galleriet är gratis, förutom till vissa av de tillfälliga utställningarna. Om man vill få mer insyn i konsten så har de även guidade visningar. Galleriet har både en finare restaurang och en mer avslappnad cafeteria med makalös utsikt över Sydney.

Coastal walk
Den mest klassiska av Sydneys kustvandringar går mellan stränderna Bondi och Coogee. Detta är en oerhört vacker vandring med fantastiska utsikter. I sin helhet så är den 6 kilometer lång men om man inte känner för att gå hela så kan man ”hoppa av” på vilken strand man vill. Vandringen börjar på den legendariska stranden Bondi, omgiven av restauranger och affärer och tar sig söderut utmed kusten och från strand till strand tills man kommer till den mysiga stranden Coogee. Precis vid stranden i Coogee så finns det en väldigt mysig restaurang som heter the Pavilion där det finns underbar glass; en perfekt belöning efter tiden man gått i solen.

Den kungliga botaniska trädgården
Den kungliga botaniska trädgården är en ljuvlig grön oas längs Sydneys hamn med tusentals växter och utsikt över det legendariska Operahuset och hamnbron som står som symboler för staden. Det är Australiens äldsta botaniska trädgård och öppnades 1816. Här finns platsen där kolonins första grönsaksland planterades. Det finns gratis guidade turer där du kan lära dig om växterna i trädgården och även om de växter som ursprungligen fanns i Australien och vad ursprungsbefolkningen använde dem till. Trädgården är en underbar blandning av anlagd trädgård och djungel där man kan finna fjärilar, fåglar och en och annan fladdermus. Det finns alltid olika kreativa utställningar att kolla på och ibland medverka i. I trädgården finns det ett café, en restaurang och en affär med souvenirer, böcker och en hel del trädgårdsgrejor.

Luna Park
Luna Park är ett charmigt litet nöjesfält i Sydney i klassiskt anda. Det öppnades först 1935 och var baserad på nöjesfältet i Coney Island i New York med samma namn. Det har en krånglig historia av renoveringar, protester och bråk. Men det är idag en älskad park som lyser upp hamnen med sina tusentals lampor. Parken har olika åkattraktioner men också restaurang och café och är väldigt mysigt att gå till, speciellt på kvällen. I perioder kan man äta en romantisk middag i pariserhjulet.

Sydney, Australia – September 5, 2013: Beautiful Opera house view at twilight time with vivid sky and illumination on the bridge.

Sydney Fish Market
Sydneys fiskmarknad är den största i sitt slag på det södra halvklotet och den tredje största fiskmarknaden i världen, sett till bredden på utbudet. Här säljs det på snitt 50 ton fisk om dagen, eller 2000 lådor. Majoriteten av detta säljs på auktion som hålls dagligen tidigt på morgonen men det säljs även fisk hela dagen på fiskmarknaden. Här finns även försäljning av fisk och skaldjur som tillagas åt dig. Allt från klassikern ”fish and chips” till ”sushi donuts”, vilket är sushi som är format till en donut. Det säljs även ett stort utbud av andra rätter som bröd och smoothies. Här finns en världskänd fisk- och skaldjursskola där man kan lära sig hur man bäst tillagar det som finns för försäljning på marknaden. Den ses som Australiens bästa matlagningsskola och många av Australiens skickligaste kockar håller i undervisningen. Här kan man själv vara elev för en dag eller så. Skolan startade 1989 för att skapa efterfrågan på fisken som var kvar efter det dåtidens restauranger i Sydney köpt det de ville ha. Idag lär skolan ut hur man lagar en mängd olika rätter som man får äta när man lagat dem. Tusentals elever lockas att lära sig mer om att laga delikat fisk varje år.

The Boathouse
En av de bästa matupplevelserna i Sydney är The Boathouse (båthuset). Detta är ett företag som har tre restauranger, ett café och en affär och de håller just nu på att renovera ett hotell. Här kan man hitta fräscha nya twistar på klassiker och helt nya idéer i förtjusande miljöer med havsutsikt. The Boathouse öppnade först upp sina dörrar 2007 på deras restaurang baserad i Palm Beach norr om Sydney. För att ta sig dit så tar man sig fram på fina vägar genom eukalyptusträdskogar och sista delen på en snirklig väg med havsutsikt. Sedan den slog upp portarna 2007 har de öppnat andra restauranger och caféer vid stränder närmre staden som även de är oaser av god mat, fräscha drinkar och härliga människor.

Cockatoo Island
Denna ö, den största i Sydneys hamn, är idag en intressant utflykt från den vimlande storstaden. Här kan man gå och ta in öns historia, som på många sätt speglar landets, samtidigt som man kan se den hänförande utsikten över Sydney, utsträckt på alla håll. Här finns idag historiska utställningar, en camping och otroligt häftiga lokaler som ofta är värd för olika event och konserter. Ön användes först som en utgångspunkt för fiske av en av de vattenvana ursprungsinvånarna. 1839 blev ön ett fängelse för att avlasta en annan fängelseö. Fångarna på ön fick till början jobba med att bryta sten och bygga upp baracker och boende för sig själva och personalen som jobbade på fängelset. De byggde även öns första skeppsdocka. Det var svårt för fångarna att rymma på grund av att nästan ingen av dem kunde simma och historier om haj-fulla vatten skrämde de som kunde från att försöka. Fångarnas förhållande var hemska och 1869 stängdes fängelset och fångarna blev flyttade. Strax efter detta, år 1871, så blev ön till en ungdomsvårdsskola för tjejer som dock omplacerades 1888 och ön blev ännu en gång ett fängelse då det fängelse öns fångar hade blivit flyttade till också blivit överfullt. Fängelset stängdes 1908. Snart började man bygga skepp på ön istället – en verksamhet som frodades fram till 1960-talet då skeppsbygge i Australien började gå på nedgång och 1991 så stängdes skeppsvarvet ner. Mest produktion fanns det under de båda världskrigen då man både lagade skepp och båtar men också byggde om passagerarfartyg till skepp för trupptransporter och till sjukvårdsskepp.

Sydney, Australia – September 5, 2013: Beautiful Opera house view at twilight time with vivid sky and illumination on the bridge.

Blue Mountains
Nordväst om Sydney hittar man höga bergsplatåer med trädfyllda dalar mellan sig, detta område kallas The Blue Mountains (de blåa bergen). Här ifrån kommer Sydneys färskvatten och bergen utgjorde naturens egen mur som hindrade fångarna från att fly när landet fortfarande var ungt. Nere i dalarna hittar man en djungel av eukalyptusträd, enorma ormbunkar och lianer. Det är oljan från eukalyptusträden som ger bergen dess blåa färg och på så sätt deras namn. Det finns många olika stigar och leder man kan vandra på och det går även linbanor både ner i dalarna till vandringslederna och över dem som ger än en fantastisk utsikt. Här finns världens brantaste tåg, en kvarleva från när man brukade dalarnas gruvor. Detta är också en bra plats att lära sig mer om ursprungsbefolkningen och deras kultur då de har ett fräscht kulturcenter och även guidade vandringar om ursprungsbefolkningen. Man kan här också finna en och annan antik/second hand affär där man alltid kan hitta kuriosa. Området är idag en gigantisk nationalpark som är lika stor som landet Libanon.

Vision Höglandet, vintern 2017/2018

SaveSave

Mer läsning

Svalbard

Arktis har en märklig dragningskraft på oss nordbor. Något djupt

Höglänningen Leif sålde allt och seglade i tio år!

Det är många som drömmer om att hoppa av ekorrhjulet