Höglandet väljer! Göran Lindell toppkandidat för Centern

Vem är Göran Lindell från Centerpartiet?

– Jag är 64 år, gift sedan 1979 med Pia. Fyra vuxna barn och fem barnbarn. Arbetat med jord och skogsbruk på den egna gården sedan unga år. Läste ekonomi och matematik efter gymnasiet och vikarierade en del som lärare. Efterhand tog politiska uppdrag alltmer tid och sedan 1996 var jag heltidspolitiker och kommunstyrelsens ordförande i Vetlanda under 12 år. Jag var ordförande i det som hette regionförbundet i 4 år framtill 2010 och satt från 2011 i riksdagen som ersättare för Annie Lööf under tre och ett halvt år fram då hon var minister resp föräldraledig. Parallellt har jag en roll i styrelser inom Länsförsäkringar. Jag är ordförande i bolaget i Jönköpings län och med i det aktiebolag LFAB i Stockholm som vi äger ute i länsbolagen. Tiden för fritidsintressen har varit begränsad….. men den tid som inte handlar om familj och diverse plock hemma på gården lägger jag gärna på motion ute i naturen, skidor på vintern och en och annan resa. Föreningsarbete utanför politiken har varit begränsat, tiden har inte räckt till.

Hur skulle människors vardag i Sverige påverkas om ditt parti fick bestämma?
– Politik tar ofta tid, så förändringen går säkert inte från en dag till en annan…. Jag hoppas man snart ska märka en mer positiv attityd från myndigheter antingen man är företagare, arbetslös eller socialt utsatt. Jag utgår från att vår starka övertygelse om att mer aktivt vara med och motverka människans påverkan på klimatet kommer att märkas på olika sätt. Tydligare stimulanser till bilar som är bättre för miljön tex, och jag utgår från att LSS reglerna återställs snarast. Tydliga krav på oss alla att delta i arbetslivet utifrån var och ens förmåga och lättare för alla att få ett jobb är andra förändringar jag räknar med. Slutligen skulle skatterna för de lägsta inkomsterna och pensionernas sänkas liksom skatten på arbete växlas mot skatt på miljö och naturresurser.

Vilken enskild fråga ser du som viktigast den kommande mandatperioden?
– Ska jag ta en, så blir det att få en ökad kraft, både i Sverige och internationellt, för att snarast begränsa människans påverkan på klimatet.

Vad driver dig i ditt politiska arbete?
– En okuvlig vilja att vara med och bygga ett bättre samhälle, så som jag vill ha det. Inte minst triggas jag som varit med länge av att delta i arbetet med att hålla emot de krafter av begränsande nationalism, populism och slutenhet som på senare år går som en löpeld över land efter land och som jag menar riskerar både utveckling och fredliga relationer länder emellan om den får fäste ordentligt.

Varför ska man kryssa just dig i det kommande valet?
–  Är dålig på att kampanja för mig själv, men jag kan svara så här: man får en person fast förankrad i den Centerpartistiska traditionen med en hel del erfarenhet från stubbe till styrelsebord. Snart pensionär med siktet inställt Framåt!

Favoritresmål: Att vandra i Alperna är svårslaget!
Favoritidrottare: Idrottare är svåra att jämföra mellan varandra förhållandena är så olika, men Sarah Sjöström är en favorit.
Favoritmaträtt: Gösfilé är en favorit
Favoritblomma: Gullvivan ute på åkerrenarna
Politisk förebild: Politisk förebild är svårare. Merkel i Tyskland imponerar på många sätt, inte minst hennes förmåga att aldrig ge sig!

Mer läsning

Gran Sasso – påvens hemliga skidort och Mussolinis gamla fängelse 

Hela vägen från norr till söder genom den italienska halvön

Mats Frohm om ”Ännu en dag” – en bok för hela Nässjö!

För ett par år sedan fick Nässjöbon Mats Frohm en