Jonas Thern – Världens bäste ungdomstränare?

Foto: Lennart Frändén

Thern menar att han med hundra procents säkerhet kan skapa minst en division 1-spelare, troligen en superettan spelare, av vilken ungdomspelare som helst som har normal begåvning för fotboll.

Det handlar om rätt inställning – att spelaren har kul och älskar fotboll, sedan är det teknik och tränarfilosofi från åren som lagkapten i Svenska landslaget och spel i Malmö FF, Benfica, Napoli, Roma och Rangers. 

Från fotbollsproffs till knattetränare
Tesen bevisas inte minst av att när Thern avslutat sin proffskarriär och flyttade hem till Värnamo för att vara mer med barnen när de växte upp. Han började då träna barn i samma ålder som hans son Simon i IFK Värnamos barn- och ungdomsverksamhet. 
Många av dessa spelare växte upp tillsammans med Simon och hängde på Therns herrgård i Herrestad där hela vindsvåningen disponerades för lek och sport. Ofta sport, ibland innebandy men än mer fotboll. Thern berättar att en kall vinterkväll hörde han hur en av killarna rusade nedför trappan och ut i den iskalla vinterkvällen. Jonas tänkte att det var bäst att gå och se efter vad som stod på. Ute i snödrivan hittade han pojken storgråtandes. När Jonas frågade vad som hade hänt utbrast han att Simon (Thern) var omöjlig att spela med då han fuskade hela tiden och alltid skulle vinna. Den pojken heter Viktor Claesson och spelar idag i landslaget. 

Jonas Thern var en av världens bästa mittfältare och spelade många år i det svenska landslaget där han även var lagkapten. Han gjorde debut i IFK Värnamos A-lag redan som 15-åring och spelade sedan i Malmö FF, FC Zürich, Benfica, Napoli, Roma och Rangers. Sedan började han träna barn i tioårsåldern i Värnamo och en del av resultatet kan man se nedan. Resten är historia som man säger…

Värnamo sprang genom ettan och superettan
Högre upp i åldrarna tillkommer hård fysisk konditionsträning. Något som visade sig när IFK Värnamo under Therns ledning bokstavligt talat sprang från sina motståndare genom ettan och superettan, många matcher avgjordes de sista femton minuterna då motståndarna helt enkelt inte orkade hänga med. Värnamo är fortfarande känt för att träna mycket och hårt, så hårt att vissa nya spelare får succesivt komma in i träningen under en inskolningsperiod.

Alicias fotbollsträning
Jonas engagemang för barn- och ungdomsfotboll tog fart när hans, då sjuåriga, dotter Alicia skulle börja spela fotboll. Jonas följde med på de första träningarna och blev bedrövad av vad han såg. Det var väldigt lite fotbollsglädje och lek och väldigt mycket att stå på långa köer för att få försöka dribbla en boll genom en rad koner. Mycket för svårt och alldeles för tråkigt. Och mycket riktigt efter två träningar meddelade dottern Jonas att det här ville hon inte fortsätta med då det var tråkigt. Jonas reagerade kraftigt och funderade på hur han kunde blanda erfarenhet av att vara en av världens bästa mittfältare som tränat under några av de bästa med att möta barn och ungdomar hemma på Finnvedsvallen i Värnamo. 

Tränare för 10-årslaget
Jonas blev tränare för 10-årslaget. Det lag där hans son Simon spelade. Han drillade dessa barn med tankar han fått av världstränare i Napoli, Roma och Rangers och resultatet blev ett lag av ungdomsspelare som ansågs kanske vara bäst i Sverige. Jonas idé var att spela bollen, inte skjuta långbollar och inte rensa ut till inkast så fort man var pressad. För att klara detta krävdes teknik, träning i stegnedsättning och hur man placerar fötterna, något Jonas lärt sig på San Paolo-stadion i Napoli. På det sättet gick det en rak linje från San Paolo-stadion (nuvarande Diego Armando Maradona Stadium) i Neapel till lilla Finnvedsvallen i Värnamo och till dessa tioåringar som älskade fotboll.
Jonas blev senare tränare för A-laget och förde dem de senaste åren till seger i division ett, vidare till vinst av superettan och avancemang till allsvenskan där han var assisterande tränare förra året. Jonas Thern är numera scoutingansvarig i klubben. Med sin erfarenhet och kunnande har han en unik förmåga att se nya spelare som med all säkerhet kommer leda IFK Värnamo mot oväntade segrar i framtiden.

Killarna som spelade fotboll på Therns vind

Foto: Wikipedia
Viktor Claesson, född 1992, spelade fotboll på Therns vind i tioårsåldern. Spelar nu i FC Köpenhamn och Svenska landslaget. Har tidigare spelat i IFK Värnamo, Elfsborg och Kransnodar.
Foto: Wikipedia
Simon Thern, född 1992, spelade fotboll hemma på vinden i tioårsåldern. Spelar nu i IFK Värnamo och Svenska landslaget. Har tidigare spelat i IFK Göteborg, Malmö FF, Heenveen, AIK och IFK Norrköping. 
Foto: Wikipedia
Dzenis Kozica, född 1993, spelade fotboll på Therns vind i tioårsåldern. Spelar nu i Östers IF. Har tidigare spelat i IFK Värnamo, Jönköpings Södra FF, Djurgården FF, AFC Eskilstuna, Trelleborg FF och även i U19 landslslaget.
Foto: Wikipedia
Loret Sadiku, född 1991, spelade fotboll på Therns vind i tioårsåldern. Spelar nu i Hammarby IF. Har tidigare spelat i Hånger IF, IFK Värnamo, Helsingborg IF, Mersin İdmanyurdu SK, Kasımpaşa SK, Kosovos landslag och även i Sveriges U21 landslslag.
Foto: Wikipedia
Tobias Englund, född 1989, spelade fotboll på Therns vind i tioårsåldern. Spelar nu i Arendal Fotball. Har tidigare spelat i IFK Värnamo, Falkenberg FF och Svenska U17 lanslaget.
Foto: Alamy
Niklas Hult, född 1990, spelade fotboll på Therns vind i tioårsåldern. Spelar nu i Elfsborg och Svenska landslaget. Har tidigare spelat i OGC Nice, Panathinaikos, AEK Aten och Hannover.

Mer läsning

Med porsche till Italien

Corona håller Europa i ett järngrepp. Så också i somras.

Höglänningar på fiske i Indiska Oceanen!

Höglänningarna Richard Kullmer och Christian Fridh fiskar väldigt mycket gädda