Hos Roy får bildelarna nytt liv!

På Höglandets fordonsåtervinning i Vetlanda får din bils delar ett nytt liv som reservdelar till andra fordon.
-Det är riktigt bra för miljön att återanvända gamla delar och ge fordon längre livslängd än att bara köpa nytt, säger anläggningens ägare Roy Vidén, som driver anläggningen sedan nio år.


Verksamheten uppskattas av fordonsentusiaster från hela Småland som reser till Vetlanda för att få tag på delar till sina fordon. Intresset är stort även från andra delar av Sverige och övriga Europa dit man säljer delar tillsammans med ett åttiotal andra bilskrotare på webbshoppen Laga.se. 

Med återvinning i fokus
När en bil kommer in till Höglandets fordonsåtervinning är just återvinning i fokus. Det är tyvärr inte fallet hos andra, större aktörer på marknaden där bilen skickas direkt till fragmentering utan att man tar tillvara på delar som kan återbrukas.

Dräneras från miljöfarliga vätskor
När Roy får in en bil dränerar man bilen först på vätskor och annat miljöfarligt. Man oskadliggör airbags som annars kan explodera och ställa till stor skada. Efter detta funktionstestar och bedömer Roy och hans medarbetare vad som kan tas tillvara, bilar som har delar som kan återanvändas ställs på området så man kan sälja och plocka ur delar från dem.

95% av bilen återanvänds
När bildelarna fått nytt liv så plattas bilen ihop och skickas till fragmentering där man slår sönder bilen i småbitar som sedan sorteras och återvinns. Allt från olika plaster, gummi, metall och glas. Bilarna återvinns till upp till 95%.

Populära delar
De populäraste bildelarna som Roy säljer är startmotorer och generatorer följt av delar som drivaxlar och fjäderben. Även däck och fäljar är eftertraktade på återvinningsmarknaden. 

Fullskalig bilverkstad
– Hinner vi så brukar vi laga upp bilar vi får in och sälja dem. Vi har även en bilverkstad där vi reparerar alla slags bilar och andra motorfordon. Det är allt från standardbilar till klassiska amerikanare som servas och repareras, berättar Roy.

Bildelar med garanti
– Tycker man det är viktigt att så mycket som möjligt återanvänds så bör man skrota sin bil hos oss eller någon av våra kollegor som verkligen tar vara på alla delar som vi kan sälja, lika så om man behöver bildelar så kan man köpa dem till ett bra pris hos oss med garanti, säger Roy avslutningsvis.

Mer läsning

Vision höglandet möter artisten Maria Sur som flytt från kriget i Ukraina

Från Kiev till Mello – ”Man kan inte sätta sitt

Birgitta från Vetlanda tog sin ljusblå folkvagn och flyttade till Jerusalem

”Döden har tagit min son och min man, men tacksamheten har