Köpenhamn bortom ströget

Det är närmare till Köpenhamn än till Stockholm för de flesta på höglandet. Här hittar man en kontinental känsla med en helt unik touch. Följ med Vision Höglandet på en weekend i Köpenhamn bortom de värsta turistfällorna finns en kosmopolitisk värld med sköna miljöer och genuin mat från alla världens hörn. 

Om man tar vänster istället för att ta höger vid Tivolis hörn mot Råhusplatsen, Ströget och Nyhamn vid Köpenhams ståtliga järnvägsstation så kommer man till Vesterbro, bara hundra meter från Ströget men en värld borta från inkastare, turistfällor och dåliga buffeer för 99 kronor.

Låt oss ta det från början
Vi stiger på tåget i Nässjö och efter att spenderat 2.5 timmar spelande sällskapsspel så anländer vi på tågstationen i Köpenhamns centrum. Vi har packat lätt för en weekend i Köpenhamn så att vi har plats för alla eventuella inköp. Vi har även försäkrat att vi har bekväma skor på fötterna: här ska vi gå! Runt omkring tågstationen finns det många fina hotell i alla dess former och slag men vi har valt att sova på ett lite annorlunda hotell, nämligen Köpenhamns minsta: Central Hotel & Café. Det är ett enrumshotell med ett underbart litet café på gatuplan som säljer en härlig varm choklad och andra varma drycker i en mysig miljö. Hotellrummet (det finns bara ett) ligger uppför en smal liten trappa vid sidan av caféet. Det är litet men otroligt charmigt med sina varma träinslag och en lugnande blågrön tapet. Det tar drygt en kvart att gå från centralstationen till hotellet, man tar sig bort från Ströget och gator som vimlar av turister, trotts det kalla vädret. Vi söker oss mot de mer avslappnade kvarteren som är fyllda med intressanta affärer och unika restauranger. När vi kommer till hotellet så möts vi av en trevlig tjej i caféet som visar oss till vårt rum.

Köpenhamns bästa kaka
Vi lämnar våra väskor på hotellet och tar cyklarna man får låna med rummet och cyklar till stället med en av stadens godaste amerikanska cheesecakes. Stället heter Slice of San Fransisco och bjuder på enkel men god mat och denna underbara cheesecaken. Det ligger i en liten källarlokal och Miriam, ägaren av Caféet, gör själv Cheesecaken som säljs där. Den är enkel och underbart len med en knäckig botten och till cheesecaken serveras olika såser. Det finns allt från en klassisk hallonsås till den lite mer ovanliga äpple och chili kombinationen. Miriam är en glad och trevlig kvinna som själv kommer från San Fransisco men har bott i Köpenhamn i över 20 år. När vi har njutit klart av Cheesecake så leder vi våra cyklar och går och strosar på Köpenhamns mysiga gator. Vi tittar in i några av de butiker som finns i området. Vi köper lite blommor och kollar på retrotapeter, av vilka vår favorit var en tapetrulle är mönstrad med den 80-talstypiska rymdvarelsen E.T. Sedan cyklar vi till Strögets pärla: Systrana grön. Denna härliga inredningsaffär som sträcker sig över två våningar är mysig och fyller än med inspiration för att vara kreativ. Här finner man allt möjligt som man kan fylla sitt hem med. Vi köper oss lite presenter och även en och annan sak till oss själva sedan bär det av mot hotellet vi sover på och dess systerrestaurang, som ligger runt hörnet av hotellet. Granola, som restaurangen heter, är ett matställe i retrostil med mycket gott att ge i en härlig miljö. Människorna här är sköna, öppna och klädda i kläder av sin egna stil. Vi avslutar kvällen, efter många skratt, med en Crème brûlée och leder sedan våra cyklar genom den kyliga Köpenhamnskvällen tillbaka till hotellet där vår varma säng väntar.


Arkitektur 
leder till pizza
Vi vaknar utvilade nästa dag och är redo för de nya äventyren som väntar på oss. Hotellfrukosten serveras på Granola och vi sitter där och planerar dagen. Vi bestämmer oss för att gå idag, då det mesta är stängt på söndagar i Köpenhamn. Vi går runt och kollar på byggnader av alla dess slag, smiter in på bakgårdar och njuter av arkitekturen och stadens historia som den speglar. Efter några timmar så är vi hungriga och väldigt sugna på pizza. Vi bestämmer att vi ska ta oss till matmarknaden WestMarket, den är inomhus och är fylld av många trendiga, internationella mat-alternativ. Där finner vi Pizzerian Mamemi som drivs av två italienska bröder, Francesco och Danilo, och deras kusin Daniel. De välkomnar oss glatt med breda italienska accenter och minst lika breda leenden. Italienarna bjuder på en meny med något annorlunda men utsökta pizzor. Till avslutning så delar vi på en fantastisk pannacotta med hallonsås och Francesco bjuder på en Espresso från caféet bredvid.

Rymdfärd
Sedan bär vi av ut i den friska danska vinden igen och börjar ta oss till vårt nästa stopp: Tycho Brahe Planetarium. Namnet kommer från den Danske Astronomen Tycho, eller Tyge, Brahe vilken är en avlägsen släkting till Per Brahe, en gång Greven av Visingsö. Så fort man kommer in i Planetariet vimlar det av barn som springer runt och leker, utforskar och lär sig om denna ofattbara rymd vi bor i. Det finns många aktiviteter man kan göra här för att lära sig mer om rymden. Till exempel kan man göra rymduppdrag då man ”launchar” en raket och man kan också skåda en riktig månsten. Höjdpunkten på planetariet är dock deras IMAX-biograf. Där visar de intressanta filmer om vetenskap som alltid börjar med en introduktion till rymden och natthimlen såsom den ser ut just nu. Om man vill ha ljudet på engelska istället för danska så kan man ta med sig hörlurar, de säljer även hörlurar för 20 DKK i kassan.

Inspiration som räcker till nästa vecka
Vi går ut från Planetariet och börjar gå mot teatern Bremen. Här är kvällens möte i kyrkan Hillsong. Vi kommer in i foajén och möts av upbeat modern musik och människor som glatt hälsar oss välkomna. När de öppnar dörrarna till teatersalen så börjar de med poppig lovsång som sedan lugnas ner något men behåller sitt tryck, här lyfter människor händer och det är helt naturligt och fullt av en öppen, välkommande känsla. Senare kommer pastor Thomas Hansen upp på scenen, han pratar engelska och säger några spontana skämt, sedan börjar han predika. När vi går från teatern efter mötets slut känner vi en lätthet och inspirerade att ta nya tag i den kommande veckan.

Famo – fantastisk upplevelse
För att avsluta kvällen innan vi tar oss tillbaka till stationen så promenerar vi till en annan italiensk restaurang, Famo. Även här möts man av glada italienska accenter, denna gång från ön Sardinien. På söndagskvällarna har de ett extra bra erbjudande på middag. Vi börjar med fyra förrätter att dela på följd av en underbar lasagne gjord med en speciell färsk pasta som kan liknas en pannkaka. Orkar man så följer sedan huvudrätten och efterrätt. Vi är proppmätta efter den första halvan och nöjer oss med det. Personalen är serviceinriktade, man känner att detta är genuin mat gjord av genuina italienska råvaror. Innan vi tar oss till hotellet för att hämta upp våra väskor och ta oss tillbaka till Höglandet så avslutar vi med en tiramisu gjort med riktigt italienskt kaffe. Vi sitter på tåget mätta och uppfriskade trots den sena timmen, redo för vad nästa vecka ska ge.

Av Sara, Hanna, Elisabeth och Mikael Torstensson.

SaveSave

Mer läsning

Somaliland på plats bland Stockholms ambassader!

Att Somaliland erkänns som självständig stat. Mot det hägrande målet

Kräftmuseet berättar kräftans historia

Höglandets besöksnäring har fått en ny attraktion. Ett världsunikt museum