Höglands-företaget hjälpte Anna att hitta hus i Italien

Anna möter oss på gången upp mot bostadshuset på hennes vackra gård i Italien. Runt benen springer en av hennes hundar, en liten schäfer valp som lyssnar till namnet Eyla. Huvudbyggnaden är ett parhus och i ena delen bor den drygt 80-åriga damen Flora som på kort tid blivit något av en extramamma åt Anna, Flora talar engelska vilket är ganska ovanligt uppe i Apenninerna en dryg timme söder om Rom nära den medeltida staden Arpino.

– Jag hittade www.husiitalien.se på nätet och det förvandlade mitt liv, säger Anna som nu bor i Italien med sina tolv hästar och tre hundar.
  Jag kontaktade företaget och fick en fantastiskt bra hjälp med att hitta mitt drömboende för mig och mina djur i Italien.

En dålig situation
– För ett år sedan hade jag en dålig situation, hälsan var inte på topp och jag plågades av svår värk i rygg och axlar. Min man och jag skildes och jag mådde mycket dåligt. Mitt i detta hittade jag Hus i Italiens hemsidan och ringde direkt till min väninna som genast var på att resa ner och titta på huset jag hittat på Hus i Italien. Vi fick allt stöd och hjälp innan resan och på plats var servicen förstasklassig också. Jag hade behov av utrymme för mina hästar och även mark för bete med mera. Och utanför Arpino fanns den lilla gården som fyllde alla behov.

Komplicerad process?
Processen att köpa hus i Italien var enkel på grund av Hus i Italien som på plats såg till att allt löstes enkelt och smidigt.
– Det kan annars vara mycket komplicerat att köpa en fastighet i Italien. Byråkratin kan kännas oöverstiglig och att förstå lokala situationer, historia och släktband med mera är komplicerat värre. Detta kan många husspekulanter vittna om, säger Anna.

500 olivträd
Anna visar runt på ägorna som består av fem hektar mark, 500 olivträd, valnötsodling, lagerbladsodling, granatäppelträd och mycket mera. Anna arrenderar även mark från sin granne. Hon visar stolt upp instängslade ängar och olivodlingar där nu hennes tolv hästar strövar runt och betar. Tre av stona är dräktiga så snart utökas invånarantalet på farmen. 

Driftig kvinna
Anna har själv stängslat de ganska stora betesmarkerna, något som fascinerar och kanske förfärat en och annan italienare.
Som någon av grannarna uttryckte det:
“Du måste skaffa en man som kan göra dessa tunga arbetsuppgifter”. Trots de mer gammeldags synsätten så har hon acklimatiserat sig mycket bra bland italienarna. 

Uppfödning av hästar och hundar
Hon satsar på ett enkelt bed and breakfast i sitt hus och på uppfödning av hästar och hundar. Anna föder upp den italienska hundrasen maremmano-abruzzese som är en mycket gammal italiensk fårvaktarras. Den härstammar från herdehundar från regionen Abruzzo, där hundarna fortfarande används inom fårskötseln. Hundarna vallar fåren och skyddar dem från rovdjur som varg och björn vilka är vanlig i de Italienska bergen och numera även i allt större delar av Sverige.

Bättre än Anna vågat hoppas på
Livet i Italien är bättre än Anna vågat hoppas på. Grannen i parhuset, den 84 år gamla damen Flora, har tagit Anna under sina vingar och blivit som en extramamma. I Sverige plågades Anna av svår värk i axlar och rygg och var delvis invalidiserad. Värmen i Italien har gjort susen och hon känner knappt av den svåra värken längre och påminner stolt om att hon på egen hand stängslat gården och klarar hanteringen av hästarna. Ryktet säger att Annas före detta man varit på besök på gården bland olivlundarna på bergskedjan Apenninernas sluttningar strax utanför Rom. Så vem vet vad framtiden har i sitt sköte?

Text och bild: Mikael Torstensson
Vision Höglandet, oktober 2021

Mer läsning

Willa Nordic expanderar

Willa Nordic öppnar kontor i Vetlanda. Willa Nordic med huvudkontor

Jill Johnson: ”Jag har alltid haft en dröm”

Jill har just fyllt 50 år! Och under detta jubileumsår