Den vanligaste frågan jag som psykolog fått av alla de föräldrar jag mött, är hur man sätter gränser. Barn behöver tid och kärlek men också gränser. Livliga och aggressiva barn med dålig impulskontroll behöver både mer kärlek och mer bestämda gränser. De som i dag rekryteras till alla kriminella gäng har ofta inte fått några tydliga gränser och inte heller så mycket kärlek. Ofta har det inte blivit några kännbara konsekvenser. Är du osäker på hur bestämd du ska vara när barnen är små, är det bättre att du är lite för bestämd än alltför eftergiven. Det är inte svårt att sen släppa efter och tillåta mer. Men sätter du gränser du inte gjort innan blir det alltid protester.

Börja med att förklara varför barnen ska göra som du säger. Men du har säkert också märkt att det inte alltid går att prata barn till rätta. Då börjar vi ofta tjata, trots att det ofta inte heller hjälper. För vi vet inte vad vi annars ska göra. Eller så tjatar vi för att vi inte vill bli arga och hota med saker vi sen inte kommer att genomföra.

Barn kan inte alltid få sin vilja fram men de borde alltid få sin känsla fram.

Det är inte fel att bli arg, om du blir det på rätt sätt. Undvik personangrepp som – Usch vad du är jobbig. Undvik också generaliseringar och orden aldrig, alltid och jämt i anklagelser som – Du bråkar jämt. När inte det hjälper att bli arg börjar vi ofta hota. I dag är det vanligaste hotet skärmförbud. Men i regel blir det tomma hot. Vi ångrar oss, tycker synd om barnen eller genomför det inte, för då blir det en konflikt till och den orkar vi inte ta.

När det inte hjälper att höja rösten så ge ett ultimatum. Tala om vad som händer om de inte gör som du säger. Vänta inte för länge. Gör det innan du blivit arg och tar till något dumt. Jag brukar skilja på hot och ultimatum, på straff och logiska konsekvenser. Att ge skärmförbud om de inte slutar att bråka är ett hot och ett straff. Att de får gå in på var sitt rum och lugna ner sig och ha det tråkigt en stund är ett ultimatum och en logisk konsekvens.  

Barn kan inte alltid få sin vilja fram men de borde alltid få sin känsla fram. De måste få säga att vi är världens dummaste förälder. Men de får inte kalla oss för vad som helst. Ett av de tio buden lyder: Hedra din far och din mor för att det ska gå dig väl. Sätter du gränser du inte satt innan, blir det värre innan det blir bättre. Orkar du hålla ut och vara konsekvent slipper både du och dina barn en massa tjat, bråk och konflikter. Du blir den glada och positiva mamma och pappa du vill vara – och de också vill ha.

Alf B Svensson

Alf B Svensson är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö.

Mer läsning

Årets hus från Willa Nordic!

Grattis till familjen Samuelsson vars hus har blivit framröstat till

Kan Sverige erkänna Somaliland?

Av Pål Wrange –  professor i folkrätt vid Stockholms universitet. Utrikesministern