Magic Mike från Höglandet har fiskat i 11 länder

Magic Mike till vänster tillsammans med två av sina fiskekamrater i Hakuna matata team.

1998 gjorde höglänningen Mikael Andersson, eller ”Magic Mike” som han kallas i fiskekretsar, sin första resa utomlands för att fiska större fiskar än vad som finns i Sverige. Sedan dess har det blivit 40 äventyr i elva olika länder. 

Vilket land fiskar du helst i?
– Ett av mina favoritländer har blivit Italien. Och där är det mal som jag fiskar. Malen är sedan många år fridlyst i Sverige, men i Italien får den fiskas. Jag gjorde min första resa till Italien för sju år sedan och sedan dess åker jag dit varje år. Brukar fiska en vecka varje gång. Jag har fått äran att vara med i ett helt underbart team som går under namnet “Hakuna Matata team”. Vi är ett tiotal fiskare som brinner för malfisket. Givetvis släpps alla fiskar tillbaks efter vägning och mätning. 

”Det händer ofta att fisken drar i väg våran båt som väger mycket och är över fem meter lång. Då är det bara att hänga efter.”

Var fiskar ni i Italien?
– De första åren fiskade vi i floden Po. Men de senaste fyra åren har det blivit i Mantova sjön. Den har också förbindelse med floden Po. Det speciella med detta ställe är att hit kommer de stora fiskarna för att äta upp sig inför vintern. Tyvärr har det varit riktigt varmt de två sista åren när jag varit där, och då blir det syrefattigt i vattnet, men vi har ändå lyckats att ta många riktigt stora malar. 

Hur fiskar ni mal?
– Vi fiskar på helt olika sätt under veckan. Vissa dagar med drag (gummi bete). Vissa dagar med flöte och en stor braxen på kroken, mycket effektiv på natten, man kan även ta dem med jiggfiske. Man är väldigt trött efter en veckas fiske med mina italienska vänner eftersom i mellan våra malfiske så måste vi meta betesfisk som behövs som agn på kvällen och natten. 

Hur har jakten på rekordmalen gått?
– De tre senaste åren vill jag påstå har varit succé. Speciellt den natten för tre år sedan när jag fick en monstermal på hela 100 kg och 240 cm lång. Vilken fight det blev, ni ska veta när man fiskar dessa monster från båt så bör man minst vara tre i båten. Det händer ofta att fisken drar i väg våran båt som väger mycket och är över fem meter lång. Då är det bara att hänga efter.  

Vad är tjusningen med detta fisket?
– Svårt och beskriva kicken du får av att fightas med något under ytan som är mycket längre och tyngre än dig själv. Det är sedan minst lika underbart att få släppa ut fisken i friheten igen efter att vi dokumenterat våran fångst. Jag filmar också fighten och lägger ut filmerna på min YouTube-kanal som är mycket populär, säger Mikael avslutningsvis.

Klicka här för att se fler fiskeäventyr på Magic Mikes YouTube-kanal!

Mer läsning

Auckland

Auckland har mycket att ge. Som Nya Zeelands största stad

Kan Sverige erkänna Somaliland?

Av Pål Wrange –  professor i folkrätt vid Stockholms universitet. Utrikesministern