Mats Frohm om ”Ännu en dag” – en bok för hela Nässjö!

Foto: Frohm Photography

För ett par år sedan fick Nässjöbon Mats Frohm en tanke, tänk om man skulle be 200 Nässjöbor att skriva en eller två texter var om deras tro och samla dessa i en bok med en kort text för varje dag.
Mats tvekade inte och i februari åkte han upp till Scandic hotell i Jönköping och slog sig ner i lobbyn.

– Jag bestämde mig för att konkretisera mina tankar och göra en projektplan, berättar han. Min tanke var att 200 personer med anknytning till Nässjö skulle dela med sig om vad tron innebär i deras vardag och skicka med en tanke för årets alla dagar att bära med sig under dagen. Jag tror att många är intresserade av vad tro innebär i mötet med vardagens utmaningar och glädjeämnen och det är det som jag och mina 199 medförfattare försöker att förmedla.

Det låter som ett unikt projekt?
– Det är det nog vad jag vet, säger Mats. Jag har inte hört om något liknande. När Alf B Svensson, som är en av de medverkande, fick höra om det så utbrast han: ”Vilken genialisk idé, varför har ingen kommit på detta innan?”

Vilka är det som skriver?
– Det är en stor bredd av människor, den äldste är 93 år, vissa är ungdomar, andra är företagare, de flesta av Nässjös pastorer och präster medverkar, även politiker, musiker och en professor är med och drar sitt strå till stacken.

Var det svårt att få med alla dessa skribenter?
– Nej, verkligen inte. Det har varit ett stort intresse och många har engagerat sig med tips och idéer och kommit med förslag på skribenter som jag inte kände innan var av många nu medverkar i boken.

Vem vänder sig boken till?
– Min tanke var att ge ut en bok för alla som bor och lever i Nässjö med omnejd. Frågorna om hur man kan hantera livets utmaningar, tro och relationer är något som alla människor bär med sig i livet. 

Några av de 200 författarna från vänster: Alf B Svensson, Mats Frohm, Lena Östlund, Lars Mörlid, Peo Östlund, Jacob Sundberg, Henrik Karlsson, Jacob Freij, Åke Karlsson, Eva Lisa Dahnström, Birger Ackerby, Monika Gustafsson, Ingmarie Axelsson, Christer Gustafsson, Anna-Karin Karlsson, Jan Blomgren, Alexander Bervebrink, Bengt Johansson, Curt Gustafsson, Jonas Landström, Lars Svensson, Kjell Hammarborg, Eva Mörlid, Solveig Hultman, Mikael Tågerud, Andreas Karlsson, Pernilla Lagerqvist, Eivor Gerhardsson, Bengt Ydrefors och Agneta Tågerud. Foto: Sana Bervebrink

Årets julklapp i Nässjö?
– Det hoppas jag innerligt. Det har varit ett stort arbete att samla alla skribenter och redigera texter med mera. Alla har inte datorvana och vissa har jag fått intervjua och på det sättet skrivit ner deras andakt. Andra har kommit med upp till tre A4-sidor med text vilket bantats ner till de 250 orden som var andakt består av. 

Var kan man köpa boken?
– Dels finns den till försäljning på releasefesten i Nässjö Missionskyrka som hålls lördagen den 2 december klockan 16.00, då utlovas förtäring, musik och samtal om boken. Sedan kommer den att finnas på Nässjö bokhandel och man kan även köpa den från mig.
Vi planerar även att ha fler releaser av boken.
– Varmt välkomna på releasefesten den 2 december, skicka mig ett SMS på 076-033 95 25 och anmäl er så blir det lättare att planera förtäring med mera, hälsar Mats avslutningsvis.

Mer läsning

Roland Nelsson om det naturligt övernaturliga

Kan man verkligen tala med Gud och förvänta sig att

Höglandet väljer! Ulf Svensson toppkandidat för Sverigedemokraterna

Vem är Ulf Svensson från Sverigedemokraterna? – Jag är född