Rödja dragspelsfestival – 5 augusti kl 13-18

Knekten i Eksjö, Nässjö Dragspelsklubb, Dragspelsgodis från Rydsnäs, Glada toner från Eksjö, Bengts vänner, Forsa Rockers, No Horses och Rödja Dragspelsklubb är några av alla spelmanslag och grupper som uppträder på Rödja Dragspelsfestival lördagen den 5 augusti på Nämndemannagården i Rödja.

När jag växte upp bodde vi grannar med Sven-Gösta och Clary Karlsson i byn Rödja mellan Bodafors och Landsbro. Ett av mina tydligaste barndomsminne är när de kom och gratulerade mig på födelsedagen, då hade Sven-Gösta dragspelet med sig och de sjöng. Sven-Gösta spelade ofta dragspel och han var nästan alltid glad. På söndagsskolan spelade han och berättade bibelberättelser och på sommarkvällarna kunde man ibland höra honom spela på verandan. 
Sven-Gösta och Clary var uppskattade av väldigt många som besökte möten där de medverkade och vart år samlades många till friluftsmöte i trädgården då Sven-Gösta och hans syskon med familjer sjöng under namnet Mellangårdssyskonen.

Grundade Rödja dragspelsklubb
Sven-Göstas livsglädje och dragspelande smittade av sig och i oktober 1998 startades en studiecirkel för intresserade dragspelare i Rödja byalags regi. Första gången kom fem deltagare, men när nyheten spreds via lokaltidningen mötte många snabbt upp och ganska snart var ett 25-tal intresserade musiker med i gänget som fick namnet Rödja Dragspelsklubb. Sven-Gösta var motorn i gänget de första tio åren. De senaste 15 åren har Bengt Knutsson från Bodafors varit gruppens ledare. 
– Genom sången och musiken har vi mött många människor och upplevt mycket glädje tillsammans, säger Bengt. Gruppen har spelat på många platser genom åren, kyrkor, missionshus, kapell, hembygdsgårdar och marknader runt om i Småland, och även Västergötland. 2012 var det utlandspremiär då man uppträdde i Polen under en vecka. 
– Gruppen spelar fortfarande men är decimerad till ett tiotal musiker numera, men spelglädjen finns kvar, och det vill vi gärna fira med en sommarfest första lördagen i augusti, tillsammans med flera musikvänner och besökare ute i Rödja Nämndemannagård, i byn där gruppen startade för 25 år sedan, säger Bengt.

Dragspel, irländskt och rockabilly
Ett stort antal dragspelare och andra musikanter kommer och spelar denna dag. Även No Horses medverkar och bjuder på irländsk folkmusik. Den kultförklarade rockabillygruppen Forsa Rockers ryktas dyka upp för en av mycket få spelningar.

Börja spela dragspel?
För den som vill börja spela dragspel och gå med i Rödja Dragspelsklubb så går det bra att ringa Bengt Knutsson på 072-558 54 33 och anmäla sitt intresse. 
– Även du som redan är dragspelare är naturligtvis välkommen, hälsar Bengt avslutningsvis.

Rödja dragspelsklubb när Sven-Gösta Karlsson var ledare:
Bakre raden från vänster
Yngve Josefsson, Sandsjöfors, Annmarie Andersson, Femtinge Sävsjö, Karin Liljegren, Bodafors, Inta Andersson, Bodafors, Leif Borefur, Sävsjö, Bengt Knutsson, Bodafors, Jan Qvist, N Sandsjö, Göte Axelsson, Moo Sävsjö.

Mellanraden från vänster
Gunnar Selvander, Bodafors, Clary Karlsson, Rödja, Sven-Gösta Karlsson, Rödja, Herbert Fransson, Sävsjö, Aino Hellström, Bodafors, Dennis Hellström, Bodafors, Drängen Anders, Arne Roos, Sävsjö, Åke Fäldt, Viebäck.

Främre raden från vänster
Bo Jonsson, Nässjö, Margit Gustavsson, Möcklamo, Göte Nilsson, Nässjö, Alice Nilsson, Nässjö, Gunnar Karlsson, Rödja, Gunilla Katmark, Sävsjö.

På bilden saknas 
Eva Erledahl, Vrigstad, Lill Adolfsson, Rödja, Jan Barkö, Barkö och Pernilla Tengvall, Nässjö.

Mer läsning

Roland Nelsson

Roland Nelsson har en meritlista som inga smålänningar kan mäta

Att våga leda!

Jag fick för några år sedan frågan “vem är det