Elias satsar mot toppen i Italien

Den 6 augusti hade den italienska tidningen Sestaporta rubriken: Nu är det klart: Elias Nordström är en Pisaspelare! Elias Nordström från Barnarp utanför Jönköping har gjort det som många ungdomar drömmer om, han har skrivit avtal som proffsspelare i en italiensk elitklubb. 

Vi sitter ner med Elias på en restaurang, ett stenkast från det ikoniska lutande tornet i Elias nya hemstad Pisa i Toscana. Elias flyttade hit för två veckor sedan.
– Det gick väldigt fort, säger Elias. Fem dagar innan jag reste fick jag reda på att jag skulle hit. Jag visste att flera europeiska klubbar var intresserade av att värva mig men när väl erbjudandet från Pisa blev klart var det bara att packa och resa till min nya hemstad.

Elias är ett superlöfte i svensk fotboll
Redan som 16-åring, direkt efter han gått ut årskurs nio, fick han A-lagskontrakt med superettanklubben J-Södra i Jönköping och började sin karriär som fotbollsproffs. Prestationen under två år i Sveriges näst högsta liga har lett till att agenter från flera europeiska klubbar fått upp ögonen för den gänglige supertalangen från Barnarp. 

Internationell spelstil
Elias spelstil är mer internationell än många andra i svensk fotboll och hans talang är tydlig. Något som den italienska storsatsande klubben Pisa Sporting Club fått upp ögonen för och nu är Elias på plats i den italienska kulturstaden med sitt vackra, lutande torn. Vi kontaktade Elias för en intervju och reste ner till Pisa.

Bor på ett hotell
Elias kommer direkt från träningen till vårt möte. Han bor på ett spelarhotell en kort promenad från det lutande tornet i centrala Pisa, där vi bestämt träff.  Det är lätt att känna igen honom bland horderna av turister på Piazza del Duomo, som torget utanför Pisas domkyrka med sin världsberömda klockstapel heter. 

Hur har de första veckorna som proffs i Italien varit?
– Det fungerar bra, allt praktiskt är ordnat. För mig är detta ett stort steg i min utveckling både som spelare och människa. Jag är bara 18 år och bott hemma tills nu så det är en stor omställning som jag är i början av. 

Tog flyget med mamma
– Jag landade för två veckor sedan en sen kväll tillsammans med min mamma, vi togs emot på flygplatsen av representanter från klubben, sedan väntade kontraktsskrivning och en introduktion och där efter vardagen som italienskt fotbollsproffs. Det innebär en till två träningar per dag och match varje vecka. Elias är kontrakterad som spelare i Pisa U19 lag då han är endast 18 år fyllda. 

Pisa Sporting Club – en match från Serie A
Ambitionen både från Elias och klubben är att han ska konkurrera om en plats i A-laget som just nu huserar i näst högsta ligan i fotbollstokiga Italien.
– Mitt kontrakt säger att jag ska träna 50% med A-laget och 50% med U-19. Allt för att komma in i tempot och att vara med och konkurrera om en plats i seniorlaget. Ett enda mål skilde klubben från avancemang till Serie A i våras och nu satsar man att ta steget upp när serien summeras nästa vår. Då väntar spel mot klubbar som Milan, Juventus, Inter och Napoli.
Det nuvarande motståndet går inte av för hackor heller när klassiska lag som Parma, Palermo och Cagliari står för motståndet. 

Bra start och mål
Så långt har Elias startat de två matcher som spelats av U-19 laget och stått för ett mål.
– Det känns som jag har chans att slå mig in även i seniorlaget och då får man vara beredd och ta chansen, säger Elias.
På frågan om vad som varit bäst med Italien så långt svarar Elias fotbollen och maten. Pisa är en vacker stad som faktiskt inte är större än Jönköping när det kommer till invånarantal. Elias passar ofta på att promenera runt och njuta av sin nya hemstad.
– Ibland kan det bli mycket dötid då det tar tid att komma in i en ny stad med nya människor och då får man passa på att försöka upptäcka saker på egen hand.
Det som varit utmanande är vädret med italienska högsommartemperaturer, vilket är tufft på träningarna. En viss hemlängtan till Barnarp och Småland gör sig påmind ibland och samtalen med kompisar och familj blir många. 

Träna på italienska
En annan ny verklighet som Elias mött är språket, då tränarna pratar italienska.
Hur fungerar det?
– Man kommer in i det och jag vill lära mig språket fort. Man får gilla läget. Jag brukar ställa mig längst bak i kön till övningarna på träningarna så jag ser hur mina lagkamrater gör, säger Elias, nyblivet fotbollsproffs med ambition att ta plats i en av världens bästa ligor. Det ska bli spännande att följa denna 18-årings resa som spelare av den vackra sporten i det vackra landet vid Medelhavet.
Lycka till Elias! 

Bild och text av Mikael, Elisabeth,
Sara och Hanna Torstensson.
Vision Höglandet, oktober 2022

Mer läsning

Vision höglandet möter artisten Maria Sur som flytt från kriget i Ukraina

Från Kiev till Mello – ”Man kan inte sätta sitt

Peter Stormare – Livet blir rikare om man tror på något högre

Vi ses på Miss Melbourne Coffee, ett fik som ligger