Det demokratiska Somaliland går mot sitt sjätte val i ett hav av diktaturer och terrorstater.

En historisk bild. Somalilands tre presidentkandidater i en direktsänd TV-debatt. Vilklet annat land är i närheten av detta i denna del av världen? Kandidaterna är (f.v.): Abdirahman Mohamed Abdullahi Cirro från det socialliberala partiet Wadani, Musa Behi från det liberala partiet KULMIYE, Faisal Ali Warabe från det socialdemokratiska partiet UCID.

Vad ska vi göra med världen? Vad kommer att ske i Syrien efter IS har besegrats och president Assads terrorvälde eventuellt välter? Vilka visioner finns för fredlig samexistens mellan folk i världen? Ingenting, debatten gäller enbart vad vi ska göra åt symtomen av problemet – flyktingströmmarna.

Varför flyr människor? Man flyr från terror, krig och ofrihet. Man flyr också från fattigdom som ofta är resultatet av det förstnämnda. Vad flyr man till? Man flyr nästan bara till fria demokratiska samhällen. Väldigt få söker asyl i Ryssland, man söker sig till Västeuropa och Nordamerika. Varför? Demokratiska och öppna länder skapar förutsättningar för människor att utvecklas och har större möjligheter att utvecklas i fred.

Demokrati är lösningen

Är det då inte just detta man ska göra i världens konfliktområde? Att skapa stabila demokratiska samhällen med respekt för mänskliga fri och rättigheter? Problemet är att den i princip inte finns några sådana i länder i Mellanöstern och norra Afrika, istället är det en tillsynes ändlös rad av diktaturer, terror, korruption och förtryck.

Fria och allmänna val är i denna del av världen lika vanligt som palmer på Nordpolen. Mellan Medelhavet och Indiska oceanen finns två länder som märker ut sig som demokratiska fyrbåkar, Israel och Somaliland! Somaliland genomför sitt sjätte val i dagarna. Valkampanjandet är intensivt och består av tv-sända debatter mellan de tre presidentkandidaterna och mellan vicepresident kandidaterna. Valmöten och en passionerat kampanjande. Man angriper sina politiska motståndare med ord, inte vapen, i debatter och på valmöten precis som det ska vara i en demokrati.

Allt ignoreras och avfärdas av världens demokratiska länder som en regionalangelägenhet samtidigt som man brottas med resultatet av mellanösterns icke demokratiska länder och de krig, terrorhandlingar och ändlösa flyktingströmmar som blir resultatet av dessa länders brist på demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

Hit återvänder flyktingarna

Till det lilla och icke erkända landet Somaliland har över en miljon flyktingar återvänt just på grund av demokratin, freden och ambitionerna att utveckla de mänskliga rättigheterna att gälla alla landets invånare.

Här håller omvärlden nu på att förlora en gyllene möjlighet att stödja ett muslimskt land som arbetar för mänskliga rättigheter och har ett demokratiskt system med fria val. Landet vädjar till omvärlden att sända granskande valobservatörer för att garantera ännu ett rättvist val med ett fredligt maktskifte beroende på utgången. I det bedövande vacuum som världens demokratier lämnar i den totala bristen av stöd till detta lilla fredliga land väntar Saudiarabien och Arabemiraten i vassen med spenderbyxorna på för att fylla landet med moskéer och predikanter som står för en allt annat än tolerant och demokratisk framtidsvision.

Demokratisk förebild

Just nu är dock dörren och landets ledares öron öppna för andra röster som talar uppmuntran och stöd till demokrati, fred och en utveckling med mänskliga rättigheter i praktiken.

Vilken straffspark för världen när det kommer till att skapa ett exempel på en demokratisk stat som kan tjäna som förebild i Syrien, Somalia, Afghanistan, Libyen, Irak och många andra av världens terrorhärdar. En förebild på att det faktiskt är möjligt att leva i ett fredligt och demokratiskt land i denna del av världen.

Frågan är om vi ska ta den chansen eller fortsätta att beklaga oss över diktaturens och ofrihetens konsekvenser.  Flyktingströmmar, terror och ett enormt mänskligt lidande.

Ledare av Mikael Torstensson

En historisk bild. Somalilands tre presidentkandidater i en direktsänd TV-debatt. Vilklet annat land är i närheten av detta i denna del av världen? Kandidaterna är (f.v.): Abdirahman Mohamed Abdullahi Cirro från det socialliberala partiet Wadani, Musa Behi från det liberala partiet KULMIYE, Faisal Ali Warabe från det socialdemokratiska partiet UCID.

 

 

Mer läsning

Annie mötte mannen som ville mörda henne

Vision Höglandet möter smålänningen Annie Lööf för ett samtal om Landsbygden,

Jonas Thern: ”Jag skiter i skolan – jag ska bli fotbollsproffs”

Cirkeln har slutits för en av Sveriges verkliga fotbollslegender. På