Milano – Kaffe, fotboll och mode

Milano överraskar. Italiens näst största stad är full av futuristisk design och framtidstro. Staden är inte så stor ändå, åtminstone känns det inte så. Italienska städer har ofta ett större rykte än befolkning. Storheter som Pisa är inte större än Jönköping och Milano är mindre än Stockholm. Att vara i staden känns som en mycket charmig storstad med inspiration från andra Europeiska storstäder med en twist av Shanghai med tanke på den futuristiska inblandningen i den traditionella arkitekturen. 

Det gifter sig bra. Att röra sig i de centrala delarna en kväll under vinterhalvåret är som en romantisk dröm. Här lyser skyltfönstren upp gatorna där milanbor och en och annan turist spatserar. De klassiska spårvagnarna skramlar hemtamt när de passerar genom de uråldriga kvarteren. Här förstår man att ta vara på det vackra även om det kostar lite för bekvämligheten.

Chinatown
På vår vandring genom de centrala delarna överraskas vi av en stor asiatisk närvaro som visar sig i mängden av restauranger som serverar mat från asiatiska länder som ett komplement till pizza, pasta och förrätter bestående av kallskurna delikatesser som kallas antipasto i Italien. Så småningom hamnar vi i Chinatown. En del av centrala Milano tillsynes helt befolkad av asiater. Restauranger och butiker för tankarna till Kina och åter igen Shanghai som har kvarter med exakt samma typ av arkitektur.

Mode och kaffe
Milano bjuder på moderniteter och tradition. Här finns de stora modehusen med kläder och assessoarer för nästan ofattbara summor. Här finns de många kaffebarerna och kaffebutikerna. Starbucks flaggskepp mitt i stan är verkligen värt ett besök. Mitt i den gigantiska kaffebaren rostas kaffet som säljs i serveringen. ”Espresso var en gåva från Milano till resten av världen. Starbucks är en av dem som spridit den över jorden.” Läser vi bland allehanda kaffeattiraljer och designföremål som säljs i rosteriet. Här bakar man även bröd och skapar fantastiska sötsaker. 

Fotboll
Mer än kanske allt annat är Milano känt för sina fotbollslag för oss svenskar. Sedan lång tid har svenskar spelat en avgörande roll i stadens storheter AC Milan och Inter. Så även idag då Zlatan som spelat i båda lagen är aktiv i AC Milan. Ett besök i klubbens huvudkvarter Casa Milan bjuder på en spännande vandring genom klubbens museum där historien om ett av världens mest omtalade fotbollslag berättas. Troféer visas upp och filmer visas tillsammans med fotbollsattiraljer. Man får veta att klubben från början var ett kricketlag. 
Nu mera är det fotboll som gäller. Tre kilometer från Casa Milan ligger den mäktiga men slitna fotbollsstadium San Siro. Här spelar både AC Milan och Inter sina hemmamatcher inför närmare 80 000 supportrar. Det gör San Siro till Italiens största arena och en av världens största arenor. Den futuristiska arkitekturen till trots är arenan nästan 100 år gammal. Ett besök här när någon av stadens storheter spelar är ett minne för livet. När tiotusentals supportrar sjunger och hoppar skakar hela arenan bokstavligt talat. Biljetter är inte helt lätt att få tag i men det går. De billigaste ligger på runt 250 kronor. Då sitter man riktigt högt upp. Vill man sitta längre ner stiger priserna. Arenan är verkligen sliten och det talas om att bygga en ny på parkeringen. Vi får se hur det går med det. Missa inte att gå på en match om du kommer till Milano. 

Enkelt att ta sig runt
I Milano tar man sig enkelt runt till fots eller med taxi. Det är billigt och det finns gott om bilar. Ta gärna en tur med de klassiska spårvagnarna som bidrar till stadsbildens känsla av tidlöshet.

Italiens största kyrka
Andra sevärdheter är den vackra kyrkan Duomo Di Milano som tog nästan 600 år att bygga. Det är Italiens största kyrka. I Milano finns även den världsberömda väggmålningen Nattvarden som är en av världens mest kända konstverk. Målningen finns i kyrkan Santa Maria delle Grazie där Lenonardo da Vinci målade den för mer än 500 år sedan.

Mysiga gator och butiker med rimliga priser
Mycket av behållningen är att röra sig i kvarteren mellan centrum och San Siro, här finns mysiga gator, butiker med mer rimliga priser och många restauranger och kaféer. 

Res till Milano 
Det är lätt att ta sig till Milano, man kan ta tåget från Sverige eller flyga med Ryanair. Väl här rekommenderar vi boende på Enterprise Hotel som bjuder på en trivsam upplevelse med hög designgrad. Priserna börjar på drygt 1000 kronor och då ingår en riktigt bra frukost. Hotellet ligger några kilometer från San Siro och ungefär lika långt från det absoluta centrum.

Mer läsning

Med tåg, cykel och båt genom Vietnam

Vi landar på Hanois flygplats i norra Vietnam mitt i

Nifab satsar stort på Höglandet!

Jonas Nilsson är tredje generationen bilmekaniker i Nifab, företaget som