Höglandsföretaget Baazar Coffee & Home satsar på Ephantus Kaffe

Här får nysläppta fångar nytt hopp och tas emot när de släpps från fängelset!

Bland de böljande, gröna kullarna på mäktiga Mount Kenyas sluttningar ligger samhället Karatina. Här på 1700 meters höjd odlar man kaffe, avokado och alla tänkbara frukter.

Vi slår oss ner med kaffeodlaren Ephantus, som har en fantastisk odling av diverse frukter och grödor vilka trivs i den mörka, röda jorden. Främst odlar han kaffe. Ephantus är 90 år fyllda och skiner av entusiasm när han visar runt på gården. Förutom kaffe har han utökad verksamheten med två kor som han mjölkar och säljer mjölk från var dag. 
– I morgon kommer även en grupp mjölkproducerande getter att anlända till gården, berättar han. 

Biogas från kogödseln
Kogödseln ger biogas vilken leds rakt in i huset till en gasolspis där man lagar mat. Gården saknar annars både el och vatten. Man hämtar vatten i en flod ett hundratal meter från huset och under mörka afrikanska nätter lyser man upp huset med oljelampor.

Glädje och entusiasm
Hemmet präglas av glädje och entusiasm trots de knappa materiella tillgångarna. På gården bor även sonen Christopher med familj. Christopher är en före detta kriminell och har suttit i fängelse i sju år. Efter tiden i fängelse omvärderade han sitt liv och upplevde något som förändrade hans liv.
– Jag kom till tro på Jesus och det förvandlade mitt liv, berättar han. Nu besöker han regelbundet fängelset och berättar om sitt liv och hjälper fångarna.
– När jag satt i fängelset så märkte jag att många fångar kom tillbaka till fängelset efter en kort tid då de blivit frigivna. 

Fångarna kom tillbaka
Jag förstod att det var mycket svårt att skapa ett liv utanför fängelsemurarna, inte minst för att familjerna inte ville kännas vid de frigivna fångarna. 
Detta ledde till nya brott och att de snart var tillbaka i fängelset.

Före detta fångar odlar kaffet
Som en lösning på detta så har Christopher öppnat halfway homes dit frigivna fångar får komma och bo och arbeta när de släppts från fängelset. Ett sådant finns på gården och ett antal unga före detta fångar får en ny chans till ett nytt liv genom att Ephantus odla kaffe och annat på den lilla gården. Christopher är även nu mera pastor i en församling i samhället. Det är en livsförvandling att tala om.

Nu planerar det Sävsjöbaserade företaget Baazar Coffee & Home att importera Ephantus kaffe vilket odlas av före detta fångar på den lilla gården bland de böljande kullarna någon mil från Mount Kenyas mäktiga bergstoppar norr om Nairobi. Läs mer på ephantus.se

Mount Kenya är med sina 5 199 m ö.h. det högsta berget i Kenya och det näst högsta i Afrika, efter Kilimanjaro. Mount Kenya är beläget strax söder om ekvatorn, ungefär 170 kilometer nord-nordost om Nairobi, och kan ses från huvudstaden vid klart väder. Berget har gett namn åt landet Kenya.

Mer läsning

Jan Olof Gustafsson från Hok ”Jag skulle ta mitt liv”

Med spridd högriskcancer och en dyster prognos såg Jan Olof

Vision Höglandet rapporterar från Somaliland

Somaliländarna har överlevt försök till folkmord och utrotningskrig, på egen