Dubai– som en hägring i öknen

Dubai är som en rymdstation på Arabiska halvön. Emiratet är det folkrikaste furstendömet som tillsammans med sex andra utgör Förenade Arabemiraten. De olika emiraten har stora inbördes skillnader trots att de är i samma land. Ett mycket litet land dessutom. 

En förvånande skillnad är att i Dubai är söndag helgdag till skillnad från fredagen som dominerar i de övriga emiraten och i hela den muslimska världen. Man förklarar detta för oss med att man vill vara öppet för affärer med Europa och Nordamerika under alla veckans arbetsdagar. Mycket i Dubai tycks handla om just affärer. 

Blandad upplevelse
Upplevelsen att besöka emiraten är blandad. En näst intill unik nivå av lyx, moderniteter och flärd samtidigt som det gamla medeltida samhället gör sig påmint i sättet att klä sig, se på familj, jämställdhet och rättssystem med mera. Bakom de futuristiska skyskraporna finns de gamla kvarteren med bebyggelse från tiden innan oljan. Tiden då Dubai och de andra emiraten var handelsstationer och fiskebyar vid havet omgivna av den väldiga öknen och sommarsolens obarmhärtiga hetta. Här kan man uppleva den arabiska kulturens rikedom, varma gästfrihet och goda mat. 

En tidsresa
Det är lätt att drömma sig tillbaka till tider som varit och så mycket har inte förändrats och samtidigt har allt förändrats. Oljan, turism och handel har skapat ett enormt välstånd för arvingarna till fiskarna, piraterna och handelsmännen som en gång befolkade emiraten. Samtidigt lever mycket av det gamla samhällets sätt kvar i politik och ett samhälle med enorma klyftor. 

Nio miljoner
Vi möter Osman som kör vår taxi från flygplatsen i grannemiratet Abu Dhabi till hotellet i Dubai. 
Osman kommer från Pakistan och är en av nästan nio miljoner gästarbetare. Den totala befolkningen är drygt tio miljoner berättas det för oss, så det betyder att nio av tio man möter i Dubai kommer ursprungligen från något annat land. Många har bott hela sina liv i emiratet, kanske i flera generationer tillbaka, trots det får man inget medborgarskap eller några sociala förmåner. 

Ingen skatt på lönen
Skattetrycket å andra sidan är mycket lågt och man betalar ingen inkomstskatt. De pengar man tjänar får man använda som man vill. 2018 införde man moms på fem procent vilket man inte haft tidigare. 
Vår taxichaufför Osman berättar att han jobbar långa pass och har mycket lite fritid, trots det verkar det som han och miljoner andra föredrar att arbeta i Dubai än i sina hemländer. Inga framtida medborgarskap och sociala förmåner hägrar utan här handlar det om att försörja sig själv och att genom sitt arbete bidra till samhället. Sköter man sig inte blir man utan pardon utvisad. 

Förtrollande Dubai
Dubai är förtrollande i all sin lyx och yta. Här finns allt man kan önska av nöjen och upplevelser. Kamelrace och ökenupplevelser hör till de mer lokalt producerade aktiviteterna sedan finns allt konstgjort, till och med världens längsta skidbacke inomhus. Där är det alltid minusgrader även när det är 40 grader varmt på utsidan. 

Dubai skaver
Dubai är häftigt men skaver samtidigt. Det är som om det inte är på riktigt. Det är det inte på ett sätt. Ett medeltida samhälle som likt många av grannländerna fått enorma intäkter från oljan. Pengar som cementerat ett uråldrigt samhälle med ofattbara klyftor och skillnader mellan människor. Som kan hålla fast vid ett odemokratiskt system som håller de flesta av invånarna utanför det enorma välstånd ett fåtal upplever är svårt att ta till sig. Vi hoppas Dubai och dess invånare får uppleva frihet i att kunna välja sjäva och bygga ett fritt samhälle för alla dess invånare. Det är det spännade landet där historiens vingslag och framtidens tekniska landvinningar möts på ett speciellt sätt värt.

I Dubai finns det en mängd olika aktiviteter och sevärdheter att utforska. Här är några populära saker att göra i Dubai!

Skidcentret erbjuder fem pistar av olika svårighetsgrad och höjd, den längsta är 400 meter och har en fallhöjd på över 60 meter.

Världens största skidbacke!

Ski Dubai är ett inomhus skidcenter i Dubai, Förenade Arabemiraten. Det är en del av Mall of the Emirates, en av de största köpcentrumen i världen, och har varit öppet för allmänheten sedan 2005.

Ski Dubai är mer än bara en inomhusskidbana, det är ett enormt vinterunderland som sträcker sig över 22 500 kvadratmeter. Skidcentret erbjuder fem pistar av olika svårighetsgrad och höjd, den längsta är 400 meter och har en fallhöjd på över 60 meter.
Dessutom finns det en pulkabacke, ett område för snowboardåkning och ett område för att bygga snögubbar. Det finns även en lift som tar besökarna upp till toppen av backen, och det finns skid- och snowboardutrustning tillgänglig för uthyrning.

Pingviner i öknen
Ett av de mest unika inslagen i Ski Dubai är att det även har riktiga pingviner som bor där. Besökare kan till och med boka in sig för en “pingvin-upplevelse” där de får möjlighet att träffa och interagera med dessa fantastiska djur.

Konstant vinterväder
Ski Dubai hålls konstant vid en temperatur på -1 till -2 grader för att bibehålla den riktiga vinterkänslan. Det är en verkligt unik attraktion, särskilt eftersom Dubai är beläget i en ökenregion där temperaturen utomhus ofta överstiger 40 grader.

Ski Dubai är mer än bara en inomhusskidbana, det är ett enormt vinterunderland som sträcker sig över 22 500 kvadratmeter.

Mer läsning

Höglandet väljer! Johanna Haraldsson toppkandidat för Socialdemokraterna

Vem är Johanna Haraldsson från Socialdemokraterna? – Jag är uppvuxen i

Jan Olof Gustafsson från Hok ”Jag skulle ta mitt liv”

Med spridd högriskcancer och en dyster prognos såg Jan Olof