Följ med till Neapel – Italiens tredje största stad

Jag har kört bil i fem av världens sju världsdelar. Förutom Antarktis, där det inte finns några vägar, så är Sydamerika kvar att utforska med bil. Några av dessa resor har gått i hysterisk trafik. Värst att köra i är nog ändå Neapel i Italien, tätt följt av storebror Rom några tiotals mil norr ut. Då har vi ändå färdats i några av världens minst utvecklade områden, bland illegala vapenhandlare och länder där vägarna är så dåliga att det är bättre att köra på åkrarna vid sidan om.

Neapel är en stad med en något sliten karaktär, en sliten yta som bärs med elegans och attityd. När andra italienska städer stoltserar med monument och byggnader ända från romartiden är det mest uppseendeväckande i Neapel den mäktiga vulkanen Vesuvius som oroväckande vakar över Italiens tredje största stad. Inte så att det inte finns vackra byggnader och fornlämningar men inte på det sättet som andra italienska städer har. Här finns turiststråk men inte fulla av utlänningar som i Rom utan många av besökarna är italienare. Hela staden har något trotsigt oberäkneligt över sig. Stadens maffiakopplingar är ökända. Det faktum att den napolitanska maffian ”Camorran” har sitt fäste i Neapel och det närliggande landskapet Kampanien bör nämnas i sammanhanget, det varken kan eller ska man sopa under mattan.

Fotboll är en stor del av Italien och inte minst i Neapel där Diego Maradona spelat och även den småländske stjärnspelaren Jonas Thern.

Elegans utan snobberi
Mitt i allt detta hårda finns en charm och en elegans som präglar de napolitaner vi möter. Allt inbäddad i vänlighet och hjälpsamhet på ett sätt man inte alltid upplever på andra platser i Italien. Man klär sig med elegans utan snobberi och man älskar sin fotboll. Så till den milda grad att vissa vi träffade kunde rabbla allsvenska lag och till och med kände till IFK Värnamo. Det kan ha att göra med att Värnamos store fotbolls-son Jonas Thern spelade på mittfältet i det himmelsblåa Neapel-laget för så där 30 år sedan. 

Den första pizzan 
1889 bakade napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till den italienska drottningen Margheritas ära. Pizzan bär fortfarande drottningens namn och serveras i hela världen som pizza Margheritas.

Pizza
Neapel är även känd som staden där pizzan föddes. Men glöm alla tankar om kebabpizzor, den här pizzan är inte alls lik den du är van vid hemma i Sverige. När du besöker någon av de många pizzeriorna så är det viktigt att du letar efter en pizzeria som serverar ‘Pizza vera napoletana’. Då vet du att du får en äkta napolitansk pizza. Ett besök till Neapel är verkligen inte komplett utan en traditionell napolitansk pizza, och du kommer inte ångra dig. Hemligheten är degen som ger tjocka pösiga kanter utan att vara seg. Fyllningen består av idel välvalda ingredienser, ofta ett fåtal. Smaken är utsökt avvägd och påtagligt ren i sin enkelhet. Vi rekommenderar ett besök på Fratelli Grassia vid Vesuvius fot nära den vackra katedralen Santuario di San Giuseppe. Kom i tid och var beredd på att köa för ett ledigt bord. 

Sevärdheter i världsklass
Förutom den kaxiga attityden, pizza och fotboll i världsklass så bjuder Neapel på några av världens främsta sevärdheter. Den utan tvekan främsta är grannstaden Pompeji som för tvåtusen år sedan konserverades under ett lager av sju meter aska hemmahörande i den tidigare nämnda fruktande vulkanen Vesuvius. Det är märkligt, skrämmande och andäktigt på samma gång. Avgjutningarna av liken av människor och djur blir närgånget och påträngande när man ser ångesten och skäcken i dödsögonblicket som för alltid bevarats i den varma askan.

Italiens kulturhuvudstad för 2022 är en riktig färgklick! Den lilla staden Procida ligger på ön med samma namn i Neapelbukten. Följ med in bland de pastellfärgade gränderna! Du tar dig hit med färja från Neapel på 40 minuter och möter lugnet.

Lavaön Procida
Mycket i Neapel handlar om Vesuvius. I havet utanför staden har lavan skapat hela öar. En av dem är Procida som ligger i Neapelbukten en dryg halvtimma med snabbfärjan från Neapel. Ön tillhör Neapel men bjuder på en totalt annorlunda upplevelse. Hela centrum är målat i pastellfärger och tempot på ön är chockerande lågt jämfört med det pulserade Neapel.

Det ljuvliga i att göra ingenting
I Procida bor det ungefär tiotusen människor så det är inte svårt att förstå varför neapolitanarna själva kommer hit för återhämtning. Här råder dolce far niente – det ljuvliga i att göra ingenting.I Procida vandrar du i smala gränder – eller tar dig upp på höjden för magnifik utsikt över staden. På öns högsta punkt ligger Terra Murata, ett historiskt och kulturellt centrum för ön. Huvudbyggnaden här är Palazzo d’Avalos, ett medeltida palats som senare agerat fängelse för några av landets värsta bovar. Idag kan du gå guidad tur i fängelset. Här finns vackra stränder, små hotell och mysiga restauranger. Perfekt för några dagar i solen eller en trevlig dagsutflykt.

Hantverksmässig parfym
Ett annat besökstips är parfymeriet Mine som tillverkar hantverksmässig parfym för män. Det har man gjort i tre generationer. Mine ligger även det nära den vackra katedralen Santuario di San Giuseppe. Vi tas emot av sonen till dagens parfymmakare som skapar de 23 olika dofterna som saluförs i den supercoola lokalen i en förort till Neapel. Flaskorna fylls på när man väl bestämt doften och etiketten klipps ut för hand och fästs på flaskan innan den varsamt paketeras och förseglas med ett vaxsigill. Verkligen unikt i vår massproducerande handel. 

Många ansikten
Neapel är ett resmål med många ansikten, en plats som lämnar intryck. Genuint, spännande, osminkat och med fantastiskt god mat.

Mer läsning

Magdalena Graaf terrorattentatet i Stockholm

Misshandel och skilsmässa, hjärnblödning, död och terrordåd. TV-profilen och bloggerskan

Ett besök innan kriget i ukrainska Kiev

Ukrainas huvudstad Kiev är en av Östeuropas äldsta städer. Där