Öpppet för investeringar!

Somaliland har en modern hamn i kuststaden Berbera vid Indiska oceanen. På bilden syns artikelförfattaren Mikael Torstensson, Somalilands vice ambassadör i Sverige Hussein Abyan, en av medarbetarna i hamnen, riksdagsledamot Magnus Berntsson (KD) och riksdagsledamot John Weinerhall (M).

Somaliland på Afrikas horn är ett av vår tids mirakler. I ett av världens mest utsatta område har man byggt regionens enda fungerande demokrati.

Nu öppnar man upp för investeringar från omvärlden. Detta är berättelsen om ett muslimskt land med fred och demokrati. Ett land som på egen hand tar fighten mot extremism och terrorism. I oktober gästades landet av en delegation  från utrikesutskottet i Sveriges riksdag. Denna gång med representanter från de två regeringspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna i form av riksdagsman Magnus Berntsson, utrikespolitisk talesperson för KD och riksdagsman John Weinerhall från Moderaterna. Båda gjorde sina första besök i Somaliland.

Mikael Torstensson, riksdagsman John Weinerhall, Somalilands president Muse Bihi, riksdagsman Magnus Berntsson och Somalilands utrikesminister Essa Kayd.

En demokratisk ö i ett hav av ofrihet

Det blev några intensiva dagar i en del av världen som är mest känd för terrorism, krig och pirater. En beskrivning som inte stämmer på Somaliland som är en ö av stabilitet i ett hav av instabilitet. Ett land som trots att man med råge uppfyller alla kriterier för ett erkännade och som har fastställda gränser sedan i slutet av 1800-talet inte erkänns idag. Detta hindrar inte somaliländarna att ha utvecklat regionens bäst fungerande demokrati, faktum är att i hela östafrika är det endast Kenya som räknas som mer demokratiskt och fritt.

Imponerande utveckling

Riksdagsdelegationen reste runt i Somaliland under några dagar och förundrades över den häpnadsväckande utvecklingen som Somaliland trots sin status som icke erkänt land har lyckats med.
Utrikesministern tog emot och även vice presidenten och presidenten. Man mötte utrikesutskottet i det somaliländska parlamentet och även representanter för civilsamhället och näringslivet. Inte minst från kvinnoorganisationer som fokuserar på entreprenörskap bland landets kvinnor.

Grottmålningarna i Laas Geel, mellan Hargeysa och Berbera, är upp till 11 000 år gamla! (Ca 9 000 f Kr.)

Vill ha investeringar

– Inte en enda gång frågade man efter bistånd utan allt man pratade om var investeringar och erkännande, säger Magnus Berntsson efter resan. 
Delegationen var mycket imponerade över infrastruktursatsningar som Somaliland gör tillsammans med andra aktörer. Man besökte frihandelsområdet vid Berbera där företag kan investera skattefritt och den helt nybyggda containerhamnen vid kuststaden Berbera som har större kapacitet än Djiboutis hamn och är en av Afrikas största och modernaste hamnar redo att fungera som en hub i regionen då 30% av all världshandel passerar utanför Somalilands kust. En helt ny väg genom hela Somaliland upp till Etiopiska gränsen håller på att färdigställas och man är i slutfasen av förhandlingar med Etiopien där den stora grannen i väst räknar med att lägga en betydande del av sin import genom Somaliland. 

Somalilands hamn och frihandelsområden ligger i Berbera vid Adenviken.

Nya investeringslagar

Landet har även infört nya investeringslagar där man öppnar för direktinvesteringar utan inhemskt ägande. Man erbjuder då fem år helt utan skatt och tullar och sedan 75% rabatt de kommande fem åren. Detta borde attrahera investeringar i landets energisektor med mycket bra förutsättningar för solenergi och vindkraft, man har även fyndigheter av olja och gas och många olika mineraler som jordartsmetaller med mera som behövs i tillverkningen av elbilar med mera. 

Den nya vägen som går från hamnen i Berbera ända upp till Etiopiska gränsen.

Strategiskt läge

Landet ligger oerhört strategiskt och har 80 mil kust med mycket bra fiske och stora arealer redo för odling. Turism är en annan möjlig sektor med milslånga stränder mot Indiska oceanen, några av världens bästa korallrev enligt uppgift. Landet har en spännade natur med vilda djur och är ett hett resmål för fågelskådare. Landets historia är lång och spännade, grottmålningarna i Laas Geel är några av världens äldsta och dateras till 9 000 år före Kristus!

Unik koppling till Sverige

Somaliland är ett land med en unik koppling till Sverige. Många av dem vi kallar somalier är i själva verket somaliländare. Faktum är att Sverige har den näst största gruppen Somaliländare utanför Somaliland i världen efter Storbritannien.
Många av dem som vi finner i utanförskapsområden kommer från Somaliland och många av dem vill återvandra och vara med och bygga upp sitt land.

Somalilands huvudstad Hargeysa (ovan) är ungefär lika stor som Stockholm. Hela landet har runt 6 miljoner invånare idag och är tre gånger större än Danmark.

Erkännande öppnar för återvandring 

Här är erkännande frågan avgörande då ett erkännande skulle stärka stabiliteten och den ekonomiska utvecklingen och göra landet till ett exempel på ett erkänt muslimskt land med demokrati och mänskliga rättigheter på agendan. 

Vill du veta mer om detta unika land? Läs gärna mer om Somaliland på www.somalilandgov.eu

Mer läsning

På julafton vill jag hjälpa till i ett soppkök!

Hedda Stiernstedt är ingen ”jul-människa”, men däremot tycker hon om

Lax från land, Vättern levererar!

Det är få fiskemetoder som verkligen är unika för just