Sandra och Mattias brinner för sin trakt

Det stora timmerhuset tornar upp sig på en liten höjd i det böljande landskapet utanför Holsbybrunn på Höglandet. Det ser ut som det stått där i århundranden men är nybyggt.
– Vi använde brandskadat timmer från Västmanlandsbranden 2014, säger Sandra.

Det märks att just platsen är viktig för grundarna Sandra och Mattias Sälleteg. Själva trakten. De har skapat Trakt Forest Hotel i förfäders spår på den plats som har varit familjeägd i generationer. Familjen bor på gården Sällehägnad där deras tre barn är den femte generationen. Platsen har tagits om hand i generationer, något som Sandra och Mattias har förvaltat och utvecklat. På gården finns idag flera hus där några av dem har hyrts ut till turister under de senaste tio åren, främst veckovis med självhushåll. Detta under namnet Sällegården. Sandra och Mattias har många års erfarenhet av natur- och gårdsliv och hoppas att fler vill upptäcka den småländska skogen.

Dröm att utveckla gården
– Sedan många år tillbaka har vi haft en gemensam dröm om att utveckla Sällegården. Efter mycket efterforskning bestämde vi oss för att göra något med drömmen om att kunna leva av gården, genom att skapa Trakt Forest Hotel, berättar Sandra.
Paret har lång erfarenhet inom bland annat skog, turism, byggande, skapande och rehabilitering och 2017 gjorde man slag i saken och började bygga det som idag är en unik upplevelseanläggning i de småländska skogarna. Ambitionen har sedan dess varit att använda resurserna som finns i området för att skapa nya naturupplevelser, liksom att utveckla turismen i trakten.

Restaurang, konferens och fest
I timmerhuset ligger Traktköket som är restaurangen på Trakt Forest Hotel. Här serveras måltiderna till gästerna.
– Vi lagar mat från gård och skog i långsamhetens lov, vi tar vara på det lokala och låter maten få ta tid. Just maten är en viktig del av upplevelsen.
– Vi strävar efter närproducerat och gärna från skogen om möjligt, säger Mattias. Äggen kommer från grannen och mycket av köttet från våra egna djur som betat på åkrarna runt anläggningen. I det stora timmerhuset finns plats för konferenser, fester och middagar. Här serveras ibland helgbruncher och arrangeras julkvällar för att nämna något.

Svävande hotellsviter
Anläggningens riktiga stjärnor ligger en kort promenad från timmerhuset. Det rör sig om svävande hotellsviter en bit upp bland tallarna i den vackra skogen. Skogssviterna, som de kallas, är varsamt placerade på stolpar i naturen för att utgöra en minimal påverkan på naturen runt omkring.
De gör ett minimalt avtryck mellan träden, med smala stigar som leder till ditt boende. Den svenska arkitekten Gert Wingårdh har designat skogssviterna, som han kallar ”svävande rum”. Skogssviterna är byggda i naturmaterial och ger en gränslös upplevelse där naturen ständigt är närvarande. Skandinavisk enkelhet kombineras med lyxig komfort i hjärtat av skogen, men framför allt är det landskapet, utsikten och tystnaden som spelar roll.
– Här är du skyddad från omvärldens brus i grönska och snö, alltid på naturens villkor där upplevelsen styrs av årstiden. Skogssviterna är skalen som sätter naturen i fokus dygnet runt. Skogen inbjuder till ett lugn som får dig att glömma stadens stress för en stund, förklarar Mattias.

Naturupplevelser
– På Trakt Forest Hotel får du en naturupplevelse som kombinerar ett unikt boende med måltider tillagade av lokala råvaror, inspirerat av lokala traditioner. Här kan du också ta del av aktiviteter i naturen tillsammans med guide eller på egen hand, berättar Mattias.
Vi vill inspirera andra att starta tillexempel olika aktiviteter och upplevelseföretag som vi kan samarbeta med för att skapa ännu starkare upplevelser för våra besökare. 

Varför ska man besöka Trakt?
Du kommer till Trakt Forest Hotel för att uppleva den småländska naturen. I skogssviterna får du vara ifred utan att känna någon stress. Här blir det skogen som är i fokus. Ett stenkast bort bjuder timmerhuset in till samvaro där du checkar in och äter måltider. Välkommen att uppleva Trakt Forest Hotel med alla dina sinnen, här är det landskapet, utsikten och tystnaden som spelar roll. Att bo på Trakt Forest Hotel betyder att du bor mitt i hjärtat av den småländska skogen. Det speglar även av sig i arkitekturen och valen av material. Den intima insidan skapar ett behagligt lugn med sin naturliga enkelhet. Att bo upphöjd ifrån marken ger en lyxig och unik känsla.
Vi har även ett brett utbud av möjligheter till konferenser, fester, bröllop och andra sammankomster i vårt stora timmerhus med eller utan övernattning i skogssviterna, förklarar paret avslutningsvis. 

Av Mikael Torstensson
Vision Höglandet vintern 2021-22
Foto: Mikael Torstensson och www.traktforesthotel.com

Mer läsning

Jag blev mobbad under hela min skoltid

Han tog hem vinsten i Kockarnas kamp. Möt mästerkocken Tareq

Höglänningen Leif sålde allt och seglade i tio år!

Det är många som drömmer om att hoppa av ekorrhjulet