Surfing i Somaliand!

Ett team från Surfing The Nations besökte Somaliland för några veckor sedan. Teamet lärde invånarna surfa i samma vatten som huthirebellerna bombar lastfartyg och sätter hel världshandeln i gungning. Dessa attacker sker endast några tiotals mil norr om Berbera där teamet från Hawaii lärde somaliländare att surfa. 

Vänder man blicken österut så kommer man till Somalia. Där kontrollerar islamistiska terrorister och pirater stora landområden. Mitt i detta finns alltså Somaliland. Där bygger man regionens, utan jämförelse, mest demokratiska stat och numera lär sig också att surfa. 
– Det är en ganska talande bild, säger Mikael Torstensson som är Somalilands sändebud till EU och som hjälpte Surfing The Nations till Somaliland.

Teamet kom till Somaliland för några veckor sedan och är nu tillbaka i Hawaii efter en mycket omtumlande tid. Teamet leddes av Surfing The Nations grundare och ledare Tom Bauer.
– De togs emot av regeringsrepresentanter och borgmästare och var officiella gäster på flera middagar som arrangerades för teamet, berättar Mikael. 

Några av teammedlemmar på stan i Berbera. Tom Bauer i mitten.

Många dagar tillbringades på stranden vid hamnstaden Berbera där milsvida sandstränder och bra vågor borgar för mycket bra surfing. Ännu en outnyttjad tillgång som Somaliland har. Många Somaliländare tog tillfället i akt att pröva surfing. Teamet fick fina samtal både på stranden och ute på stan.

– Surfing är en av de stora välsignelserna Hawaii har gett till världen, säger Tom Bauer som trots sina 74 år reser med team runt hela världen. Surfing skapar kontakter, säger Tom och berättar fantastiska historier från många länder i Mellanöstern och ut över världen. 
– Somaliland är en plats vi velat komma till en lång tid då det är en av de sista platserna på jorden där man inte surfar ännu. Vi hörde om Mikaels arbete i Somaliland och han bjöd in oss som representant för Somaliland. Vi har fått vänner för livet och upplevelser vi alltid kommer att bära med oss. Vi älskar Somaliland och ber och tror att det ska få vara ett stort ljus och exempel på demokrati och frihet i hela Mellanöstern och Afrika.

Berbera utvecklas till en av Afrikas viktigaste hamnstäder, med en av de absolut modernaste hamnarna på hela kontinenten. Just nu förhandlar Somaliland med Etiopen om att de ska lägga 70-80% av sin handel genom Somaliland och dessutom hyra en kustremsa för en framtida militärbas. I avtalet ingår att Somaliland ska erkännas som ett självständigt stat av Etiopien. En rad andra afrikanska länder och andra stater över världen kommer att följa Etiopien och också erkänna Somaliland. Inte minst Israel som var första land att erkänna landet när man fick sin självständighet från Storbritannien 1960. Efter detta gick man in i en union med Somalia som urartade i totalt inbördeskrig. Somaliland utropade ånyo sin självständighet den 18 maj 1991 men har inte erkänts förrän nu.
Här kan Sverige spela en viktig roll. Sverige har faktiskt världens näst största befolkning med somaliländskt ursprung efter Storbritannien.
– Ett erkännande skulle leda till en avspänning i svenska utanförskapsområden då många på sikt skulle välja att återvandra och bygga en framtid i Somaliland. Ett land där man både bygger demokrati och lär sig surfa medan grannarna bombar fraktfartyg och bedriver piratverksamhet och terrorism, säger Mikael avslutningsvis.

Fakta Somaliland
Ca 3 ggr så stort som Danmark och har ca 5,5 miljoner inv.

Landet var tidigare ett brittiskt protektorat med gränser som fastställdes i slutet av 1800-talet.

1960 fick landet sin självständighet och erkändes av ca 35 länder, först av Israel.

Några dagar efter självständigheten ingick man i en union med Somalia. Unionen urartade i totalt inbördeskrig där Somalia försökte utrota Somalilands största klan Isaq.

Somaliland lyckades hålla stånd och besegrade Somalia. 

Den 18 maj 1991 utropade man ånyo sin självständighet inom de historiskt erkända gränserna från Brittiska Somaliland.

Idag är landet det mest demokratiska och fria på hela Afrikas Horn enligt tankesmedjan Freedom House. 

Den 1 januari 2024 skrev landets president och Etiopiens premiärminister under en avsiktsförklaring för samarbete om säkerhetsfrågor, handel och en rad andra frågor. Etiopen lovar även att erkänna Somaliland i detta dokument.

Mer läsning

Milano – Kaffe, fotboll och mode

Milano överraskar. Italiens näst största stad är full av futuristisk

Elias satsar mot toppen i Italien

Den 6 augusti hade den italienska tidningen Sestaporta rubriken: Nu