Svensk riksdagsman: Erkänn Somaliland nu!

Riksdagsledamot Magnus Oscarsson talar på invigningen av Somaliland Diplomatic Mission på Narvavägen i Stockholm.

Magnus Oscarsson, hur kommer det sig att du engagerar dig för Somaliland?

– Jag har precis kommit tillbaka från en studieresa till Somaliland tillsammans med Mikael Torstensson och Somalilands representant Zakaria Weiz. Det var en fantastisk upplevelse på så många olika sätt. Ett land med lång demokratisk tradition och obruten fred.
– Spännande att se att kriminaliteten är så låg att pengaväxlana satt på trottoarerna med gigantiska högar med sedlar framför sig helt utan vakter eller annan säkerhet. Jag mötte kvinnliga poltiker, bland annat landets första valda kvinnliga borgmästare. Mötena i parlamentet var extra intressanta då deras demokrati har mycket gemensamt med vår svenska, detta i ett område som präglas av terrorism, diktaturer, kvinnoförtryck och krig.

Riksdagsledamot Magnus Oscarsson tillsammans med Somalilands president och vice president. På bilden syns även Mikael Torstensson och Zakaria Waes tillsammans med andra representanter från Sverige.
Magnus Oscarsson t.h. tillsammans med representanter från Somalilands regering och Somalilands sändebud Mikael Torstensson andra f.v.och representant Zakaria Waez i mitten.

Hur ser du på ditt framtida engagemang för Somaliland?

– Jag kommer att verka för att starta en vänförening i riksdagen om någon vecka, flera ledamöter från olika partier har hört av sig och vill vara med i vänföreningen. Jag har motionerat till riksdagen och även ställt frågor till  utrikesminister om varför man inte erkänner Somaliland när det är en demokrati och att det är goda exempel som verkligen behövs på Afrikas horn. Jag motionerar även för att mitt parti KD ska gå före och ta ställning för ett erkännande på vårt riksting efter sommaren.

– Många gör heroiska insatser i Somaliland, detta land har på egen hand startat över 1000 grundskolor och drygt 30 universitet de senaste drygt 10 åren. Så spännande att möta allt från landets president och ministrar till funktionshindrade barn på skolan som Torstenssons startat på egen hand, ett av många engagemang de har för Somaliland.

Nu måste vi sluta upp för denna utpost av frihet i denna så tungt belastade del av världen.

Läs mer om Somaliland på www.somalilandabroad.se

Riksdagsledamot Magnus Oscarsson på School of Dreams i staden Boroma i Somaliland. Skolan drivs av Torstensson från Sverige. www.schoolofdreams.eu
Riksdagsledamot Magnus Oscarsson t.h. tillsammans med Somalilands särskilda sändebud till EU Mikael Torstensson t.v. Här på plats på en gata i Somalilands huvudstad Hargeisa.

Mer läsning

Sluta jämföra dig med andra

Jakten på bättre självkänsla upptar en stor del av vårt

Höglandet väljer! Alexander Lowejko toppkandidat för Vänsterpartiet

Vem är Alexander Lowejko från Vänsterpartiet? – Jag är Höglandsbo,