Sveriges starkaste tjej

-Vi brinner för att hjälpa människor att hitta balans i livet och att få en livsstil som fungerar, säger Hanna och Benjamin Weinéus från Sävsjö. Nu startar de företaget Krafthälsan med målet att hjälpa människor att hitta lösningar för träning under coronapandemin och framtiden.

Själv är Hanna en välmeriterad idrottare med flera topplaceringar i SM-sammanhang, bland annat en SM-guldmedalj i Bodypress från 2016. Idrottsintresset och viljan att tävla har alltid funnits med.

Tävlade som 4-åring
– Redan som fyraåring utmanade jag grannkillarna på tävling, de cyklade och jag sprang, säger Hanna med ett brett leende. På prishyllan finns även en SM-medalj i stafett 4 x 100 meter från SM på Stockholm stadion. Mestadels har det handlat om löpning men även annan friidrott. Hon har även varit aktiv som friidrottstränare. 

Sedan bytte du bana?
– Ja, jag hade en kompis som höll på med styrkelyft och som ville att jag skulle följa med och testa, så det gjorde jag. Jag gillade det verkligen och började att träna. Efter första träningen frågade jag tränaren vad kvalgränsen till SM var. Han berättade det och efter ett halvår nådde jag gränsen och kvalade in till SM i bänkpress och kom fyra. Jag klarade samma vikt som den som kom trea. Men under invägningen vägde jag 13 gram mer viket gjorde att hon tillägnades bronset. Efter det följde många olika mästerskap med goda resultat. På Fitnessfestivalen 2016 avgjordes SM i Bodypress och Hanna tog hem guldet inför en hänförd festivalpublik. I Bodypress gäller det att lyfta 60% av sin egen kroppsvikt så många gånger som möjligt på 100 sekunder, Hanna klarade 28 gånger och bärgade SM-guldet.

 

Allt gick inte på räls för Hanna ändå.
– Jag hade levt ett liv med för mycket aktivitet och för lite vila. Tillslut tog kraften slut, både i kropp och själ, säger Hanna. Vägen tillbaka gick genom vila, reflektion och träning. Jag omvärderade saker i livet och kom fram till att jag ville hjälpa människor att hitta balans precis som jag själv behövde det. Hanna utbildade sig till Idrottsvetare på Mittuniversitetet i Östersund. Efter utbildningen så började Hanna jobba som personlig tränare på ett väletablerat gym i Östersund. Där fick hon stor nytta av upplevelsen av att ha varit utbränd och utbildningen som idrottsvetare.
– Det var en spännande miljö med många av Sveriges främsta idrottare som rörde sig i lokalerna. Jag arbetade med viktminskningsprogram, gruppträning, personlig tränare och drev projekt på gymmet. Min egen erfarenhet av att livet kan gå i kras blev till stor hjälp, många som kom till vårt viktminskningsprogram hade själva tuffa erfarenheter vilket kanske resulterade i att man gick upp i vikt. I dessa fall är det viktigt att se djupare på personens situation och erfarenheter. Många fick verkligen hjälp, säger Hanna.

Kärleken från Höglandet
Efter en tid träffade Hanna Benjamin från Sävsjö, som också han har ett stort intresse för träning och hälsa. Benjamin är sjukgymnast på vårdcentralen i Sävsjö och utbildade sig till fysioterapeut i Linköping för några år sedan. Efter att Benjamin arbetat en tid i Östersund bestämde de sig för att bosätta sig i Sävsjö när de flyttade ihop efter bröllopet tidigare i höst. Nu är siktet inställt på ett företag med hälsa, välbefinnande och träning i fokus.
– Träning är en sak i livspusslet som kan hjälpa till att skapa ett bättre liv, säger Hanna. Livet är verkligen inte bara träning utan det är lika viktigt att ta hand om både ande, själ och kropp för att man ska må bra. Det är något vi vill ta vara på i allt vi gör och de som väljer att använda våra tjänster ska känna att det är på deras villkor och att vi uppmuntrar till en helhetssyn på livet. Som allt annat kan träning bli en flykt från andra problem men det kan även bidra till större ork och mer glädje i livet. Det är där vi kommer in med olika erbjudanden till de som vill ha hjälp att komma igång och hitta den form av träning som passar just dem. 

 

Träning online
– Till vår hjälp har vi en digital lösning där man helt anpassar träning och kostförslag efter kundens önskemål, behov och fötutsättningar. Vi lägger upp ett helt anpassat träningsprogram och kostprogram. Man kan även välja att bara ha träning eller kost. Sedan betalar man månadsvis för programmet. Man kan avsluta tjänsten när man själv vill, men vår rekommendation är att köra i minst tre månader för att få kontinuitet och resultat. 

Personlig uppföljning
Hanna har personlig kontakt veckovis med alla som använder sig av tjänsten och ger stöd, råd och uppföljning.
– Vill man komma i kontakt med oss så sök på krafthalsan på Facebook och Instagram. Den situation som vi lever i just nu kan bli en ny start på många sätt.

Av Mikael Torstensson
Vision Höglandet vintern 2020/21

 

Mer läsning

Rödja dragspelsfestival – 5 augusti kl 13-18

Knekten i Eksjö, Nässjö Dragspelsklubb, Dragspelsgodis från Rydsnäs, Glada toner

Jonas Thern – Världens bäste ungdomstränare?

Thern menar att han med hundra procents säkerhet kan skapa