Utan förlåtelse hade nog inte vårt äktenskap hållit

Skillnaden mellan lyckliga och mindre lyckliga äktenskap är inte som många tror antalet konflikter, utan hur bra vi är på att lösa de problem som uppstår.  John Gottman, en av USA:s främsta samlevnadsforskare, kan i nio fall av tio förutsäga om ett förhållande kommer att hålla eller spricka, genom att under en timma observera hur paren hanterar sina konflikter.

Ofta tjafsar vi om pengar, arbetsfördelningen och hur vi ska fostra barnen. Vi har nog haft lika många och kanske ibland också samma utmaningar som många andra par. Här är några exempel. Kerstin trodde hon gift sig rikt när hon gifte sig med en akademiker, men upptäckte snart att hon gift sig med en ekonomisk smålänning som tyckte att mycket antingen var onödigt eller för dyrt. Jag går därför aldrig in i en affär om jag inte vet att jag behöver en viss sak. När hon ser en klädaffär går hon nästan alltid in för att se om där finns något som hon behöver. Därför har hon nu sex garderober. Jag har två.

En del egenskaper kan vi slipa av, men en del får vi lära oss att leva med.

Kerstin trodde också att gifter man sig en med psykolog, ska man inte behöva tala om vad man saknar eller blir irriterad på. Men jag är inte en bra tankeläsare och är fortfarande inte alltid bra på att avläsa hennes kroppsspråk. Jag försöker också bli en bättre lyssnare. När Kerstin berättar något som är jobbigt, går min lösningshjärna igång. Jag kommer med en massa goda råd som hon varken bett om eller vill ha. Hon vill att jag bara ska lyssna. När det gäller arbetsfördelningen har vi inte haft konflikter om vem som ska göra vad, men däremot om hur noga det ska göras. För mig är det inga problem att dammsuga fyra rum, kök och toa på en kvart.

Vi har alla våra sidor men vi har dem på olika ställen. En del egenskaper kan vi slipa av, men en del får vi lära oss att leva med. Vi har väldigt olika tempo i det mesta vi gör. Jag var därför under många år irriterad på att jag så ofta fick vänta på Kerstin. Nu har jag accepterat att där är vi olika och är i stället tacksam för att jag har en underbar fru att vänta på.

Vi har blivit bättre på att komma med önskemål och undviker nu klagomål som – Varför kan du aldrig… och kommer i stället med önskemål som – Jag skulle bli glad om du… Trots att vi älskar varandra och inte vill såra varandra händer det ibland att vi gör det. Hade vi inte lärt oss att då be om förlåtelse och förlåta varandra, hade kanske inte vårt äktenskap hållit.  

Alf B Svensson

Alf B Svensson är legitimerad psykolog, författare och en av vårt lands mest efterfrågade föreläsare i frågor som handlar om barn, familj och äktenskap. Alf bor i Eksjö.

Mer läsning

Följ med Marthina och Magic Mike på Fiskeäventyr i Thailand

Många förknippar Thailand med milsvida vita stränder, lata dagar, varma

Vindkraft är en usel affär 

Vindkraften tycks vara full av usla affärsmän. Artikeln ”Pengarna borta