Gardasjön är Italiens största sjö. Med ett djup på 346 meter och en total strandlinje på drygt 15 mil finns det mycket att upptäcka i denna chicka del av Italien. I sjöns norra delar stupar alpernas sista bergssidor rakt ner i det kristallklara vattnet. Söderut är det ett flackare landskap, känt för sina många vinodlingar. Runt sjön ligger ett pärlband med sagolikt vackra städer och samhällen. Alla tycks ha minst ett klassiskt hotell vid hamnen som ser ut som det byggdes någon gång runt förra sekelskiftet. 

Här kan man nästan förvänta sig att Greta Garbo eller någon annan ikonisk filmstjärna från första delen av 1900-talet ska kliva ut genom dörrarna och gå ner till kajen där en vacker motorbåt i trä väntar.

Båtluffa i sagolik natur
Sjön är som gjord för båtluffning, den som vill kan hyra en egen motorbåt eller segelbåt och ta sig runt på egen hand. För den mindre sjövane finns ett väl utbyggt system av färjor som går fram och tillbaka över hela sjön. Det finns både supersnabba katamaranliknande båtar och mer långsamma passagerarfärjor. Vi rekommenderar de senare. Det är mycket behagligt att ta sig fram med dessa och samtidigt njuta av de vackra omgivningarna. Man kan köpa dagspass som antingen gäller den södra delen av sjön eller den mer vilda norra. Vi rekommenderar att ta en dag i varje del av sjön. 

Vandra och cykla
Gillar man vandring eller cykling är detta ett perfekt resmål. Man kan ta med cykel på många av båtarna och resa med båt vissa sträckor och cykla eller vandra andra. Överallt finns boenden i olika prisklasser och standarder, från campingar till 5-stjärniga hotell. Vi bestämmer oss för att tillbringa ett par nätter i den mysiga gamla fiskebyn Garda som ligger vid den sydöstliga delen av sjön. Gardas små och slingriga gatorna är livliga med butiker, restauranger och är du sugen på en promenad så finns det en populär strandpromenad som är kantad av olivträd och palmer.

 

Historia och kärlek
Efter ett par nätter i Garda fortsatte vi med båt till många av de vackra hamnarna runt sjön. Allra vackrast är kanske den sydliga Sirmione som likt ett smalt finger sträcker sig ut i sjön. Här finns ruiner från en romersk villa, en gammal borg och fantastisk natur. I Sirmione är det turisttätt och fullt av restauranger, hotell och souvenirbutiker. Gardasjöns sydligaste stad heter Desenzano och här kan man se monument från romartiden, shoppa och promenera längst strandpromenaden. Missa inte heller Riva del Garda i norr och eleganta och vinrika Bardolino. Både Limone Sul Garda och Malcesine passar perfekt för dig som vill vandra eller cykla. Öster om Gardasjön ligger Verona, där kärlekshistorien om Romeo och Julia utspelades.

Bo på en olivgård
När vi frågar italienare var de tycker man ska äta så svarar de att de aldrig äter på turistrestaurangerna utan tar sig upp i bergen eller gör en picknick i någon av alla naturområden som omger sjön. Det finns dock prisvärda och bra alternativ även i de små städerna vid sjön eller varför inte besöka en av de många gårdarna som tar emot besökare runt sjön. Leta då efter ett Agra Turismo som de kallas, det finns många ofta med mycket hög standard. Här kan man välja halvpension och njuta av lokalt producerad mat på kvällarna eller välja enbart frukost och ordna mat själv resten av dagen. 

Mycket att uppleva och ”galna” cyklister
Det händer mycket i alla de vackra byarna och städerna runt sjön. Det är musikuppträdanden, idrottsevenemang och festivaler. Vi hamnade på en extremsporttävling som arrangerades i den vackra medeltida staden Maderno. Det rörde sig om den årliga cykeltävlingen Mad of Lake urban downhill race. En tävling som drar åkare från många länder i Europa. Tävlingen går ut på att så snabbt som möjligt ta sig ner genom de trånga och mycket branta gränderna i Madernos medeltida stadskärna, där man byggt hinder och gupp, som om inte det skulle vara svårt nog ändå. Hundratals förare kämpar om den åtråvärda Mad of lake-pokalen. 

 

Ett svalare alternativ
Under sommarens heta månader är Gardasjön ett svalare alternativ. Sjön bjuder på bad i det kristallklara vattnet och har många stränder. Detta har gjort platsen till ett mycket omtyckt resmål i århundranden och många välkända personer har eller har haft sommarhus i någon av de vackra städerna eller på sluttningarna utanför. 

Aktiviteter för hela familjen
Åker du till Gardasjön så finns det något att göra för hela familjen. Norra delen av sjön är inramad av vackra berg och här finns det många härliga vandringsleder att utforska för den som vill vara aktiv på semestern. På södra sidan av sjön ligger Italiens största nöjespark Gardaland, perfekt för hela familjen. I närheten ligger även vattenparken Aquaparadise och filmvärlden Movie studios. Det finns golfbanor på båda sidorna av sjön så är du golfintresserad så är det bara att välja mellan en av alla 18-hålsbanor. Dessutom finns det många fina stränder perfekta för sköna bad. Oavsett vad du gör så är klimatet härligt med störst solchanser mellan maj och september.

Bila till Gardasjön
Det är smidigt och enkelt att bila till Gardasjön eftersom norra Italiens motorvägar går ända fram. Dessutom får du möjlighet att upptäcka mycket på vägen. Man åker genom Tyskland och Österrike när man reser från Sverige med bil och på vägen erbjuds många fina stopp. Eller varför inte besöka lilleputtlandet Liechtenstein. Väl på plats kan du använda bilen för att ta dig runt sjön. Avstånden mellan byarna är korta och det tar ungefär en dag att köra runt hela sjön. Dessutom är trafiken här inte så hetsig som kring andra Medelhavsländer.

Av Mikael och Elisabeth Torstensson
Vision Höglandet, juni 2022

Mer läsning

Carina Bergfeldt: ”Min bild av Gud har förändrats sedan jag var liten”

Fängelsepastorn Jim Brazzil ville till en början inte att Carina

Vadstena

Under medeltiden var denna stad en av de viktigaste platserna