Görans Nya stil

Göran Gärdeborg är en legendarisk handlare från Nässjö. Han driver Cykodel Skog & Trädgård med cyklar, trädgårds- och skogsmaskiner i sortimentet. Göran brukar klippa sitt karakteristiska hår och skägg en gång om året, om det så behövs eller ej, med en trimmer på egen hand, berättar han.

Kläder handlas vid behov med filosofin att de gamla måste slitas ut först vilket kan ta sin tid för ett par jeans till exempel. Göran är en nyfiken man som tycker om att pröva nya saker. De som känner honom vet att han för det mesta bär ett brett leende i det kraftigt skäggbevuxna ansiktet och att håret för tankarna till ett annat geni – nämligen Albert Einstein. När möjligheten gavs att få uppleva en “gör om mig dag” var inte Göran sen att hoppa på.

– Det verkade spännande att få uppleva en del av livet jag inte har någon aning om. Jag såg fram mot att bli ompysslad och få uppleva hur det känns att få hjälp med att skapa en ny stil. Att dessutom få vara fotomodell verkade intressant. Så här 450 bilder senare så erkänner jag att det var tuffare än jag trodde, säger han med ett brett leende genom det numera snyggt trimmade skägget som skulle klä vilken Stockholms hipster som helst med den äran.

Göran anländer till Vetlanda iklädd breda hängslen med Husqvarna-loggan på. Till det egenhändigt inhandlade jeans som hålls upp av dessa brandgula hängslen, arbetsjacka och vad han hävdar är hans finskor vilka vi misstänker har stålhätta och att de använts vid senaste ommålningen av Görans butik i Nässjö.

Trendig barbershop

Vi promenerar raskt till Studio 12 vid tågstationen i Vetlanda. Där tar Annika Rydh emot och guidar oss in i salongens nyinredda “Man Cave” – en barbershop med coolaste stolen och en inredning som för tankarna till det stora landet i väster.

Göran tar plats i stolen och Annika tar en titt på dagens utmaning. Hon berömmer Görans kraftiga och täta skägg och börjar genast förklara vad hon vill göra.

– Det gäller att hitta linjerna, säger hon. Att göra skägget rakare och mer maskulint. Hon berättar att hon vill göra en reshade, en slags färgning eller toning snarare, där man jämnar ut färgen i skägg och hår och får en jämnare ton. Göran kommenterar nöjt och frågar då och då lite nyfiket. Det märks att han trivs i denna ovana situation.

– Det är skönt att bli ompysslad lite, säger han.

Annika börjar med att tvätta och tona håret och skägget och gör en så kallad reshade. Sedan följer klippning av hår och skägg. Resultatet blir verkligen bra, den nya jämna gråa tonen i skägget ger ett gentlemannamässigt intryck utan att upplevas som färgat. Behandlingen fortsätter med varma och kalla ansiktsomslag, massage och rakning med kniv. Det sistnämnda gör kanter och linjer ännu tydligare. Sedan är det dags för att olja skägget. Annika förklarar att Göran bör olja skägget var dag den kommande veckan för att sedan nöja sig med en gång i veckan. Oljan ger skägget en mer följsam struktur och gör att det upplevs mindre spretigt.

– Alla har olika skäggväxt, förklarar Annika, oljan gör att olika skägg får mer likartade egenskaper och gör att det upplevs mer välvårdat.

Göran tar plats i stolen och Annika tar en titt på dagens utmaning. Hon berömmer Görans kraftiga och täta skägg och börjar genast förklara vad hon vill göra.  – Det gäller att hitta linjerna, säger hon. Att göra skägget rakare och mer maskulint. 

Hur ofta ska man klippa sitt skägg undrar vi?

– Många klipper skägget var sjätte vecka i samband med att man klipper håret här hos oss. Man trimmar kanterna och rakar linjerna vid behov under denna tid, förklarar Annika.

– Det är killarnas tid nu att bli lite ompysslade och bry sig mer om sitt utseende. Skägget har blivit som killarnas smink kan man säga, något som gör att man syns lite extra, som en krydda.

Annika förklarar att många tidigare åkt till Jönköping och fixat med sina skägg, nu finns det möjligheter på betydligt närmare håll, menar hon med ett leende.

“Den nya jämna gråa tonen i skägget ger ett gentlemannamässigt intryck utan att upplevas som färgat. Behandlingen fortsätter med varma och kalla ansiktsomslag, massage och rakning med kniv. Det sistnämnda gör kanter och linjer ännu tydligare.”

Kläder från Lilla Butiken: Rutig blazer från Oscar Jacobson, byxa från Morris Heritage, skjorta och scarf från Stenströms, slips från Amanda Christensen, skor Gant Footwear, Morris-klocka från Lindahls Urmakeri och ett par Fuzion-glasögon ur säsongens kollektion från Synoptik.

Dags för dagens första outfit

Efter avslutad behandling på Studio 12 går färden vidare några hundra meter till klädbutiken Lilla Butiken där Anna och Franky van Elverdinghe tar emot. Här ekiperas Göran enligt konstens alla regler. Det blir en storrutig, ljus kavaj. Ljusa, tajta byxor. Brunt läderbälte och matchande bruna skor. Till det en vit skjorta, en ljusblå stickad väst och en ljus slips med en matchande scarf. Till detta kommer en Morris-klocka från Lindahls Urmakeri och ett par Fuzion-glasögon ur säsongens kollektion från Synoptik.

“Richard hittar de rätta vinklarna och skuggorna och Göran poserar som ett fullblodsproffs denna soliga men svala vårdag på Höglandet.” 

Proffsig fotosession

Efter detta känner vi oss redo för fotografering. Vi har tidigare scoutat fotoplats och beger oss till Konditori Cecil där den duktige fotografen Richard Lindor från DUO Fotografi plåtar Göran från alla möjliga vinklar. Allt till de kaffedrickande vetlandabornas stora fascination.

Kläder från Lilla Butiken, väst quilt från Belstaff, skjorta i lin från Morris, jeans från italienska Tramarossa och bälte från Morris. Swiss military-klocka från Lindahls Urmakeri och ett par Enzzo-glasögon och solglasögon Seen från Synoptik. Väska och armband privat.

Outfit #2 mer casual

Göran medger att det var jobbigare än han trodde att vara modell. Efter många poseringar, vinklar och ljussättningar känner vi oss nöjda och återvänder till Franky och Anna på Lilla Butiken för dagens andra outfit. Det blir en mer avslappnad stil med snygga blåjeans, ett orange bälte, en stormönstrad skjorta och en väst. Till det ett tufft armband med kulor av olika sort, en Swiss military-klocka från Lindahls Urmakeri och ett par Enzzo-glasögon från Synoptik.

Poserar som ett fullblodsproffs

Denna gång blir fotograferingen utomhus mot en murad vägg med fantastiska skuggor i den starka vårsolen. Richard hittar de rätta vinklarna och skuggorna och Göran poserar som ett fullblodsproffs denna soliga men svala vårdag på Höglandet. Efter slutförd plåtning återlämnas kläderna på Lilla Butiken och en lite omtumlad men nöjd handlare i cykel, trädgårds- och skogsmaskiner, ska rulla tillbaka mot Nässjö.

Han medger att han fått mycket att tänka på och att vissa delar av kläder och styling kan han tänka använda i framtiden. Vi konstaterar att det var en rolig dag innan vi skiljs åt. Görans breda orangea Husqvarna-hängslen är det sista vi ser innan han försvinner med bilen i den allt livligare eftermiddagstrafiken denna fredag på Höglandet.

Vi har tidigare scoutat fotoplats och beger oss till Konditori Cecil där den duktige fotografen Richard Lindor från DUO Fotografi plåtar Göran från alla möjliga vinklar. Allt till de kaffedrickande vetlandabornas stora fascination.

Text: Mikael Torstensson
Foto: Richard Lindor 

Tack till Studio 12, Lilla Butiken, DUO Fotografi, Lindahls Urmakeri, Synoptik, Konditori Cecil och Göran Gärdeborg.

Vill ditt företag medverka i ett “gör om mig reportage” så kontakta oss på 0382-671 97.
Vill du eller någon du känner vara med som modell se annons på annan plats i tidningen.

Mer läsning

Vadstena

Under medeltiden var denna stad en av de viktigaste platserna

Svensk riksdagsman: Erkänn Somaliland nu!

Magnus Oscarsson, hur kommer det sig att du engagerar dig